0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeKako so v Wuhanu zgradili bolnišnico v zgolj 10 dneh?

Kako so v Wuhanu zgradili bolnišnico v zgolj 10 dneh?

MORDA VAS ZANIMA

Projekti, kot je gradnja nove bolnišnice, nemalokrat trajajo zelo dolgo. Gradnja, ki je že stekla, se na primer ustavi zaradi težav s financiranjem in podobnih zapletov. A tudi ko gre vse po načrtih, je že sam gradbeni proces precej zahteven in zamuden. Tako se zdi skorajda nemogoče tisto, kar je na začetku februarja uspelo Kitajcem. Kot vam je najbrž že znano, so v pičlih 10 dneh postavili vse prej kot majhno bolnišnico, namenjeno oskrbi bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Kako natančno jim je uspela tako hitra izvedba tako zahtevnega projekta?

- Oglas -

Potek gradnje je bilo mogoče na spletu spremljati v obliki neposrednega prenosa

Svetovna javnost je postala na dogajanje, povezano z gradnjo nove bolnišnice v Wuhanu, pozorna 23. januarja. Takrat so se namreč začele po družbenih omrežjih širiti fotografije gradbišča, preplavljenega s številnimi bagri in drugimi gradbenimi stroji. Tisti najbolj zagreti so lahko v naslednjih dneh napredovanje del spremljali v živo, saj je bilo na spletu poskrbljeno za prenos dogajanja (še vedno lahko seveda dostopate do številnih videoposnetkov, ki podrobneje prikazujejo postopek izgradnje). Uradno odprtje bolnišnice Huoshenshan, katere ime bi bilo mogoče prevesti kot »gora boga ognja«, je sledilo le 10 dni pozneje, in sicer v nedeljo, 2. februarja. Prvi bolniki, ki so zboleli za covidom-19, pa so bili sprejeti v torek, 4. februarja.

Montažni princip gradnje je imel izjemno pomembno vlogo pri hitrosti izvedbe

Skupna površina objekta Huoshenshan, ki ima dve nadstropji, je sicer skoraj 60.000 kvadratnih metrov. Ob uradnem odprtju je bilo na voljo 1000 postelj in 30 intenzivnih enot, poskrbljeno pa je bilo tudi za posebne oddelke za popolno izolacijo okuženih. Ne gre torej za manjši, zasilni objekt, ampak za čisto pravo bolnišnico, zaradi česar je primer pritegnil še posebej veliko pozornosti. Eden glavnih razlogov, zaradi katerih je bil lahko projekt zaključen tako hitro, naj bi se skrival v prefabrikaciji oziroma v montažnem principu gradnje.

Namesto da bi se najprej poskrbelo za temelje, čemur bi nato sledilo ukvarjanje z osnovno konstrukcijo zgradbe (jeklena konstrukcija, nosilne stene itn.), so se uporabili montažni, predhodno izdelani elementi, katerih izdelava je lahko v tovarnah potekala vzporedno z izdelavo temeljev na samem gradbišču. Tako je bilo torej mogoče pridobiti kar nekaj dragocenega časa.  In prav čas je bil tisto, česar je pri poskusih zajezitve širjenja okužb in ustrezne oskrbe že okuženih v Wuhanu najbolj primanjkovalo.

- Oglas -

Pretekle izkušnje, številni delavci in javno zdravstvo

Pri načrtovanju in izgradnji nove wuhanske bolnišnice je bilo sicer zelo koristno tudi izhajanje iz izkušenj pri realizaciji podobnega projekta. Leta 2003 so morali namreč Kitajci ob naglem širjenju virusa SARS-CoV v Pekingu že postaviti objekt za zdravstveno oskrbo v zelo kratkem času. Izkušnje tistih, ki so leta 2003 sodelovali pri gradnji, so bile zagotovo v veliko pomoč. Seveda pa vse to ne bi bilo mogoče brez delavcev, ki so 10 dni delali praktično od zore do mraka. Pri postavitvi bolnišnice Huoshenshan je sodelovalo kar 7500 delavcev.

Mnogi izmed njih so medijem takrat povedali, da spijo praktično le 2–3 ure na noč. Obenem pa številni strokovnjaki za javno zdravje poudarjajo, da je rekordno hitra postavitev wuhanske bolnišnice eden najboljših dokazov za to, da je za splošno blagostanje prebivalstva nujen močan javni zdravstveni sistem. Projekti, kot je ta, so zagotovo zelo težko izvedljivi – vendar pa naj bi bili v primeru privatizacije zdravstva ne le neizvedljivi, ampak popolnoma nemogoči.

.

NAJNOVEJŠE