Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.
Ekologija & okoljeKako so v Wuhanu zgradili bolnišnico v zgolj 10 dneh?

Kako so v Wuhanu zgradili bolnišnico v zgolj 10 dneh?

MORDA VAS ZANIMA

Projekti, kot je gradnja nove bolnišnice, nemalokrat trajajo zelo dolgo. Gradnja, ki je že stekla, se na primer ustavi zaradi težav s financiranjem in podobnih zapletov. A tudi ko gre vse po načrtih, je že sam gradbeni proces precej zahteven in zamuden. Tako se zdi skorajda nemogoče tisto, kar je na začetku februarja uspelo Kitajcem. Kot vam je najbrž že znano, so v pičlih 10 dneh postavili vse prej kot majhno bolnišnico, namenjeno oskrbi bolnikov, okuženih z novim koronavirusom. Kako natančno jim je uspela tako hitra izvedba tako zahtevnega projekta?

Potek gradnje je bilo mogoče na spletu spremljati v obliki neposrednega prenosa

- Oglas -

Svetovna javnost je postala na dogajanje, povezano z gradnjo nove bolnišnice v Wuhanu, pozorna 23. januarja. Takrat so se namreč začele po družbenih omrežjih širiti fotografije gradbišča, preplavljenega s številnimi bagri in drugimi gradbenimi stroji. Tisti najbolj zagreti so lahko v naslednjih dneh napredovanje del spremljali v živo, saj je bilo na spletu poskrbljeno za prenos dogajanja (še vedno lahko seveda dostopate do številnih videoposnetkov, ki podrobneje prikazujejo postopek izgradnje). Uradno odprtje bolnišnice Huoshenshan, katere ime bi bilo mogoče prevesti kot »gora boga ognja«, je sledilo le 10 dni pozneje, in sicer v nedeljo, 2. februarja. Prvi bolniki, ki so zboleli za covidom-19, pa so bili sprejeti v torek, 4. februarja.

Montažni princip gradnje je imel izjemno pomembno vlogo pri hitrosti izvedbe

Skupna površina objekta Huoshenshan, ki ima dve nadstropji, je sicer skoraj 60.000 kvadratnih metrov. Ob uradnem odprtju je bilo na voljo 1000 postelj in 30 intenzivnih enot, poskrbljeno pa je bilo tudi za posebne oddelke za popolno izolacijo okuženih. Ne gre torej za manjši, zasilni objekt, ampak za čisto pravo bolnišnico, zaradi česar je primer pritegnil še posebej veliko pozornosti. Eden glavnih razlogov, zaradi katerih je bil lahko projekt zaključen tako hitro, naj bi se skrival v prefabrikaciji oziroma v montažnem principu gradnje.

Namesto da bi se najprej poskrbelo za temelje, čemur bi nato sledilo ukvarjanje z osnovno konstrukcijo zgradbe (jeklena konstrukcija, nosilne stene itn.), so se uporabili montažni, predhodno izdelani elementi, katerih izdelava je lahko v tovarnah potekala vzporedno z izdelavo temeljev na samem gradbišču. Tako je bilo torej mogoče pridobiti kar nekaj dragocenega časa.  In prav čas je bil tisto, česar je pri poskusih zajezitve širjenja okužb in ustrezne oskrbe že okuženih v Wuhanu najbolj primanjkovalo.

Pretekle izkušnje, številni delavci in javno zdravstvo

Pri načrtovanju in izgradnji nove wuhanske bolnišnice je bilo sicer zelo koristno tudi izhajanje iz izkušenj pri realizaciji podobnega projekta. Leta 2003 so morali namreč Kitajci ob naglem širjenju virusa SARS-CoV v Pekingu že postaviti objekt za zdravstveno oskrbo v zelo kratkem času. Izkušnje tistih, ki so leta 2003 sodelovali pri gradnji, so bile zagotovo v veliko pomoč. Seveda pa vse to ne bi bilo mogoče brez delavcev, ki so 10 dni delali praktično od zore do mraka. Pri postavitvi bolnišnice Huoshenshan je sodelovalo kar 7500 delavcev.

- Oglas -

Mnogi izmed njih so medijem takrat povedali, da spijo praktično le 2–3 ure na noč. Obenem pa številni strokovnjaki za javno zdravje poudarjajo, da je rekordno hitra postavitev wuhanske bolnišnice eden najboljših dokazov za to, da je za splošno blagostanje prebivalstva nujen močan javni zdravstveni sistem. Projekti, kot je ta, so zagotovo zelo težko izvedljivi – vendar pa naj bi bili v primeru privatizacije zdravstva ne le neizvedljivi, ampak popolnoma nemogoči.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×