Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeKako smo zmotili naravni cikel dušika

Kako smo zmotili naravni cikel dušika

MORDA VAS ZANIMA

Vedno več znanstvenikov se je začelo zanimati za cikel dušika, zato vsak dan odkrijejo kaj novega na tem področju. Predvsem jih zanima izvor tega elementa in kako se ta element spreminja v različnih pogojih. Vseeno pa so znanstveniki prepričani, da smo ljudje ta naravni dušikov cikel prekinili s tem, ko smo spremenili količino dušika v biosferi (s prevelikimi izpusti ogljikovega dioksida v ozračje).

- Oglas -

Glavni krivec je torej izgorevanje fosilnih goriv, pri čemer se dušikov oksid sprosti v ozračje. V interakciji z drugimi elementi v ozračju ustvari smog in kisli dež. Problem pa je v tem, da znanstveniki ne vedo točne količine teh emisij, ki so zmotile dušikov cikel.


Raziskovalcem iz univerze Brown in Washington je uspelo najti to povezavo. Odkrili so, da primerjava dušikovih izotopov lahko določi vir dušikovega oksida v atmosferi. Na podlagi te ugotovitve so lahko razbrali, da se je po 300 letih največja sprememba dušikovega oksida v ozračju ustvarila med leti 1950 in 1980, to je v začetku industrijske revolucije.

Nadaljne raziskave na tem področju so pokazale tudi, da se je količina dušikovega izotopa-14 spremenila od pred-industrijskega obdobja pa do danes v dušikov izotop-15. Seveda je vse to posledica izgorevanja fosilnig goriv. To pa je spet sprožilo novo raziskavo; kako ugotoviti točno količino teh dveh izotopov za posamezne vire dušikovega oksida (strele, izgorevanje biomase, fosilnih goriv, …). Cilj te raziskave pa je točna ugotovitev virov, ki preobremenjujejo planet s dušikom, da bi kasneje lahko ‘krivca’ tega problema odstranili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×