Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Ekologija & okoljeKako smo zmotili naravni cikel dušika

Kako smo zmotili naravni cikel dušika

MORDA VAS ZANIMA

Vedno več znanstvenikov se je začelo zanimati za cikel dušika, zato vsak dan odkrijejo kaj novega na tem področju. Predvsem jih zanima izvor tega elementa in kako se ta element spreminja v različnih pogojih. Vseeno pa so znanstveniki prepričani, da smo ljudje ta naravni dušikov cikel prekinili s tem, ko smo spremenili količino dušika v biosferi (s prevelikimi izpusti ogljikovega dioksida v ozračje).

- Oglas -

Glavni krivec je torej izgorevanje fosilnih goriv, pri čemer se dušikov oksid sprosti v ozračje. V interakciji z drugimi elementi v ozračju ustvari smog in kisli dež. Problem pa je v tem, da znanstveniki ne vedo točne količine teh emisij, ki so zmotile dušikov cikel.


Raziskovalcem iz univerze Brown in Washington je uspelo najti to povezavo. Odkrili so, da primerjava dušikovih izotopov lahko določi vir dušikovega oksida v atmosferi. Na podlagi te ugotovitve so lahko razbrali, da se je po 300 letih največja sprememba dušikovega oksida v ozračju ustvarila med leti 1950 in 1980, to je v začetku industrijske revolucije.

Nadaljne raziskave na tem področju so pokazale tudi, da se je količina dušikovega izotopa-14 spremenila od pred-industrijskega obdobja pa do danes v dušikov izotop-15. Seveda je vse to posledica izgorevanja fosilnig goriv. To pa je spet sprožilo novo raziskavo; kako ugotoviti točno količino teh dveh izotopov za posamezne vire dušikovega oksida (strele, izgorevanje biomase, fosilnih goriv, …). Cilj te raziskave pa je točna ugotovitev virov, ki preobremenjujejo planet s dušikom, da bi kasneje lahko ‘krivca’ tega problema odstranili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×