Ekologija & okoljeKako smo zmotili naravni cikel dušika

Kako smo zmotili naravni cikel dušika

MORDA VAS ZANIMA

Vedno več znanstvenikov se je začelo zanimati za cikel dušika, zato vsak dan odkrijejo kaj novega na tem področju. Predvsem jih zanima izvor tega elementa in kako se ta element spreminja v različnih pogojih. Vseeno pa so znanstveniki prepričani, da smo ljudje ta naravni dušikov cikel prekinili s tem, ko smo spremenili količino dušika v biosferi (s prevelikimi izpusti ogljikovega dioksida v ozračje).

- Oglas -

Glavni krivec je torej izgorevanje fosilnih goriv, pri čemer se dušikov oksid sprosti v ozračje. V interakciji z drugimi elementi v ozračju ustvari smog in kisli dež. Problem pa je v tem, da znanstveniki ne vedo točne količine teh emisij, ki so zmotile dušikov cikel.


Raziskovalcem iz univerze Brown in Washington je uspelo najti to povezavo. Odkrili so, da primerjava dušikovih izotopov lahko določi vir dušikovega oksida v atmosferi. Na podlagi te ugotovitve so lahko razbrali, da se je po 300 letih največja sprememba dušikovega oksida v ozračju ustvarila med leti 1950 in 1980, to je v začetku industrijske revolucije.

Nadaljne raziskave na tem področju so pokazale tudi, da se je količina dušikovega izotopa-14 spremenila od pred-industrijskega obdobja pa do danes v dušikov izotop-15. Seveda je vse to posledica izgorevanja fosilnig goriv. To pa je spet sprožilo novo raziskavo; kako ugotoviti točno količino teh dveh izotopov za posamezne vire dušikovega oksida (strele, izgorevanje biomase, fosilnih goriv, …). Cilj te raziskave pa je točna ugotovitev virov, ki preobremenjujejo planet s dušikom, da bi kasneje lahko ‘krivca’ tega problema odstranili.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×