Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaKako se znebiti slabega zadaha

Kako se znebiti slabega zadaha

MORDA VAS ZANIMA

Vsak kdaj opazi, da ima slab zadah, to neprijetno težavo pa lahko rešite na različne načine. Medtem ko žvečilni gumi ali bombon slab zadah odpravi le za kratek čas, je bolje, da prevzamete nekaj navad, ki se jih redno držite in postopoma se boste lahko od slabega zadaha tudi poslovili. Razen če vzrok zanj tiči v kakšni bolezni (neodkrita sladkorna bolezen, kronično vnetje sinusov, bolezen jeter) – če nič od spodaj naštetega ne bo delovalo, nujno obiščite zdravnika. Najprej pa pojdite na obisk k zobozdravniku, saj vam bo ta povedal, ali gre morda ka bolezen zobovja (karies, zobni kamen).

- Oglas -

Slab zadah

S slabih zadahom se spopadamo z rednim umivanjem zob in zobno nitko, paziti mopramo na prehrano in piti moramo dovolj vode, saj slab zadah ne izvira nujno le iz ust, ampak tudi iz želodca oziroma prebavne poti. Slab zadah je po navadi posledica žveplovih spojin, ki nastanejo kot posledica delovanja bakterije, ki živijo v ustih in prebavnem sistemu. Nastane lahko tudi zaradi kariesa, okužb in drugih različnih bolezni.

Po raziskavi, ki so jo objavili v časopisu Clinical Periodontology, je najpogostejši vzrok slabega zadaha v jeziku. Ta zavzema večji del ustne votline, prekrit pa je s številnimi razpokami in vdolbinicami, ki predstavljajo ugodne prostore za prekomerno razmnoževanje mikroorganizmov. Japonski znanstveniki so ugotovili, da ima prav nesnaga na jeziku največji vpliv na nastanek žveplovih spojin, kar pojasni dejstvo, da je zadah najmočnejši zjutraj, ko je nesnage na jeziku največ.

In kako se rešiti zadaha, če je težava v ustni votlini?

Jezik redno čistite z zobno ščetko ali s ščetko, ki ima na hrbtni strani posebne gube. Te so tam samo s tem namenom, da z njimi čistite jezik. Plitev plastični relief omogoča mehansko odstranjevanje umazanije na jeziku, medtem ko samo s ščetkanjem vseh bakterij gotovo ne boste odstranili. Ob tem dvakrat na dan uporabljajte tudi zobno nitko, z katero boste odstranili majhne ostanke hrane med zobmi, s tem pa tudi nastanek novih žveplovih spojin.

- Oglas -

Eden od vzrokov za zadah je lahko tudi nezadostna količina sline v ustih. Če sline ni dovolj, se bakterije v ustih odlagajo še hitreje, da bi se temu izognili, pa usta redno vlažite. To ne bo pomagalo le pri slabem zadahu, ampak se boste z zadostnim pitjem vode tudi bolje počutili in hidrirali celotno telo.

Morda je težava tudi v zobnih oblogah oziroma zobnem kamnu. Ta je dobro okolje za rast bakterij, ki povzročajo strupe in dražijo ter poškodujejo dlesen. Zobni kamen vam bo odstranil zobozdravnik, po tem posegu pa bodo zobje bolj gladki, kar olajša čiščenje in otežuje nabiranje novih oblog na zobeh.

Čes te pogosto na poti, s seboj vedno nosite tudi žvečilne gumije, ki spodbujajo izločanje sline in odstranjujejo obloge ob zobeh. Prav slina je namreč tista, ki ves čas spira zobe, jezik in ustno votlino.

Spremenite prehrano

Slab zadah pa lahko nastane tudi zaradi preveč začinjene in težke prehrane, zato velja razmisliti, ali bi se morda čemu odrekli in to nadomestili z lažjimi pa tudi bolj zdravimi živili. Če ugotovite, da imate zadah, lahko na hitro pomaga tudi kos kruha. Prav tako imenovani ketonski zadah je namreč posledica prehrane brez ogljikovih hidratov.

Proti zadahu lahko pomaga tudi peteršilj, ki vsebuje klorofil, ta pa uničuje bakterije. Lahko ga mirno grizljate kar po obroku, medtem ko lahko pri tej težavi pomagata tudi čajevec in avokado. Čajevec uporabljajte med umivanjem zob (dajte ga na ščetko poleg zobne paste), avokado pa prav tako preprečuje nastanek gnilobe v črevesju.

Še enkrat pa poudarjamo: če menite, da slab zadah ni posledica neprimerne prehrane in umivanja zob, pa obiščite zdravnika. Če vzroka za slab azdah ne bo odkril zobozdravnik, ga bo morda vaš osebni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×