0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako se znebiti slabega zadaha

Kako se znebiti slabega zadaha

MORDA VAS ZANIMA

Vsak kdaj opazi, da ima slab zadah, to neprijetno težavo pa lahko rešite na različne načine. Medtem ko žvečilni gumi ali bombon slab zadah odpravi le za kratek čas, je bolje, da prevzamete nekaj navad, ki se jih redno držite in postopoma se boste lahko od slabega zadaha tudi poslovili. Razen če vzrok zanj tiči v kakšni bolezni (neodkrita sladkorna bolezen, kronično vnetje sinusov, bolezen jeter) – če nič od spodaj naštetega ne bo delovalo, nujno obiščite zdravnika. Najprej pa pojdite na obisk k zobozdravniku, saj vam bo ta povedal, ali gre morda ka bolezen zobovja (karies, zobni kamen).

- Oglas -

Slab zadah

S slabih zadahom se spopadamo z rednim umivanjem zob in zobno nitko, paziti mopramo na prehrano in piti moramo dovolj vode, saj slab zadah ne izvira nujno le iz ust, ampak tudi iz želodca oziroma prebavne poti. Slab zadah je po navadi posledica žveplovih spojin, ki nastanejo kot posledica delovanja bakterije, ki živijo v ustih in prebavnem sistemu. Nastane lahko tudi zaradi kariesa, okužb in drugih različnih bolezni.

Po raziskavi, ki so jo objavili v časopisu Clinical Periodontology, je najpogostejši vzrok slabega zadaha v jeziku. Ta zavzema večji del ustne votline, prekrit pa je s številnimi razpokami in vdolbinicami, ki predstavljajo ugodne prostore za prekomerno razmnoževanje mikroorganizmov. Japonski znanstveniki so ugotovili, da ima prav nesnaga na jeziku največji vpliv na nastanek žveplovih spojin, kar pojasni dejstvo, da je zadah najmočnejši zjutraj, ko je nesnage na jeziku največ.

- Oglas -

In kako se rešiti zadaha, če je težava v ustni votlini?

Jezik redno čistite z zobno ščetko ali s ščetko, ki ima na hrbtni strani posebne gube. Te so tam samo s tem namenom, da z njimi čistite jezik. Plitev plastični relief omogoča mehansko odstranjevanje umazanije na jeziku, medtem ko samo s ščetkanjem vseh bakterij gotovo ne boste odstranili. Ob tem dvakrat na dan uporabljajte tudi zobno nitko, z katero boste odstranili majhne ostanke hrane med zobmi, s tem pa tudi nastanek novih žveplovih spojin.

Eden od vzrokov za zadah je lahko tudi nezadostna količina sline v ustih. Če sline ni dovolj, se bakterije v ustih odlagajo še hitreje, da bi se temu izognili, pa usta redno vlažite. To ne bo pomagalo le pri slabem zadahu, ampak se boste z zadostnim pitjem vode tudi bolje počutili in hidrirali celotno telo.

Morda je težava tudi v zobnih oblogah oziroma zobnem kamnu. Ta je dobro okolje za rast bakterij, ki povzročajo strupe in dražijo ter poškodujejo dlesen. Zobni kamen vam bo odstranil zobozdravnik, po tem posegu pa bodo zobje bolj gladki, kar olajša čiščenje in otežuje nabiranje novih oblog na zobeh.

Čes te pogosto na poti, s seboj vedno nosite tudi žvečilne gumije, ki spodbujajo izločanje sline in odstranjujejo obloge ob zobeh. Prav slina je namreč tista, ki ves čas spira zobe, jezik in ustno votlino.

- Oglas -

Spremenite prehrano

Slab zadah pa lahko nastane tudi zaradi preveč začinjene in težke prehrane, zato velja razmisliti, ali bi se morda čemu odrekli in to nadomestili z lažjimi pa tudi bolj zdravimi živili. Če ugotovite, da imate zadah, lahko na hitro pomaga tudi kos kruha. Prav tako imenovani ketonski zadah je namreč posledica prehrane brez ogljikovih hidratov.

Proti zadahu lahko pomaga tudi peteršilj, ki vsebuje klorofil, ta pa uničuje bakterije. Lahko ga mirno grizljate kar po obroku, medtem ko lahko pri tej težavi pomagata tudi čajevec in avokado. Čajevec uporabljajte med umivanjem zob (dajte ga na ščetko poleg zobne paste), avokado pa prav tako preprečuje nastanek gnilobe v črevesju.

Še enkrat pa poudarjamo: če menite, da slab zadah ni posledica neprimerne prehrane in umivanja zob, pa obiščite zdravnika. Če vzroka za slab azdah ne bo odkril zobozdravnik, ga bo morda vaš osebni.

.

NAJNOVEJŠE