0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNe zavrzite starega kruha

Ne zavrzite starega kruha

MORDA VAS ZANIMA

Kruh je eno od najosnovnejših živil, ki na žalost in po krivici pogosto pristane v košu za odpadke. Nekaj dni star, morda celo skoraj suh kruh lahko namreč pametno izkoristimo in ga pripravimo za nadaljnjo uporabo v kuhinji. Samo pomislite na to, kolikokrat kupujete krušne drobtine, čeprav jih je prav lahko narediti tudi doma, seveda pa lahko star kruh uporabimo tudi za še kaj drugega. A bodite pozorni: če se na kruhu pojavlja plesen, ta za uživanje ne bo več primeren.

- Oglas -

star kruh

Krušne drobtine

Kruh narežite na rezine in ga nekaj časa na zraku sušite, da postane povsem trd. Drobtine lahko naredite s pomočjo mlinčka za orehe, lahko pa krušne rezine zaprete v plastično vrečko in vse skupaj nekajkrat povaljate. Podobno lahko naredite tudi s starim pecivom, ne le s kruhom.

Kocke za juho

Kruh, ki ga morda ne bi več jedli, lahko uporabite za prikupne kocke za v juho. Narežite ga na rezine, te pa na enakomerno velike kocke. Kocke nato posušite – če se mudi, lahko za to uporabite tudi pečico. Ko juho postrežete v krožnike, na mizo postavite še skodelico s kockami, ki bodo zagotovo pritegnile tudi otroke. Kocke, namočene v slastni juhi, se bodo v ustih kar topile.

Ocvrti kruh

Namesto da bi rezine kruha pristale v smeteh, jih lahko koristno uporabite tudi kot ocvrte. Rezine z vseh strani namočite v mešanico jajc, soli in malo mleka, nato pa jih cvrite na vročem olju. Da se znebite odvečne maščove, ocvrte rezine postavite na papirnate brisače, nato pa jih postrezite še tople.

- Oglas -

Hitro kosilo

V globoko posodo položite rezine suhega kruha, po vrhu dodajte plast mletega mesa (že prej toplotno obdelanega) ali zelenjave, po vrhu pa položite še eno plast kruha. Vse skupaj prelijte z mešanico smetane, mleka, dveh jajc in soli, vse skupaj pa potresite še s sirom in pecite v pečici, dokler se rahlo ne zapeče.

Sladica

Stari kruh lahko koristno uporabite celo za pripravo sladice. Ponujamo vam recept, ki pa ga prilagodite svojemu okusu: stari kruh narežite na rezine ali kocke (uporabite ga namesto biskvita). V posodi zmešajte malo mleka in jajce, sladkor, vaniljev sladkor, malo ruma, cimeta, naribano limonino lupino in naribana jabolka. V pekač dajte najprej plast kruha, to prelijte s polovico sadne mase, nato pa postopek ponovite. V pečici, ki jo ogrejete na 180 stopinj Celzija, pecite, dokler ne porumeni in dobili boste hitro ter preprosto sladico.

Iz kruha pa si lahko pripravite tudi slastne kruhove cmoke. Recept najdete tukaj: zdravi-recepti.si/recept/kruhovi-cmoki/

NAJNOVEJŠE