Ne zavrzite starega kruha

    Kruh je eno od najosnovnejših živil, ki na žalost in po krivici pogosto pristane v košu za odpadke. Nekaj dni star, morda celo skoraj suh kruh lahko namreč pametno izkoristimo in ga pripravimo za nadaljnjo uporabo v kuhinji. Samo pomislite na to, kolikokrat kupujete krušne drobtine, čeprav jih je prav lahko narediti tudi doma, seveda pa lahko star kruh uporabimo tudi za še kaj drugega. A bodite pozorni: če se na kruhu pojavlja plesen, ta za uživanje ne bo več primeren.

    star kruh

    Krušne drobtine

    Kruh narežite na rezine in ga nekaj časa na zraku sušite, da postane povsem trd. Drobtine lahko naredite s pomočjo mlinčka za orehe, lahko pa krušne rezine zaprete v plastično vrečko in vse skupaj nekajkrat povaljate. Podobno lahko naredite tudi s starim pecivom, ne le s kruhom.

    Kocke za juho

    Kruh, ki ga morda ne bi več jedli, lahko uporabite za prikupne kocke za v juho. Narežite ga na rezine, te pa na enakomerno velike kocke. Kocke nato posušite – če se mudi, lahko za to uporabite tudi pečico. Ko juho postrežete v krožnike, na mizo postavite še skodelico s kockami, ki bodo zagotovo pritegnile tudi otroke. Kocke, namočene v slastni juhi, se bodo v ustih kar topile.

    Ocvrti kruh

    Namesto da bi rezine kruha pristale v smeteh, jih lahko koristno uporabite tudi kot ocvrte. Rezine z vseh strani namočite v mešanico jajc, soli in malo mleka, nato pa jih cvrite na vročem olju. Da se znebite odvečne maščove, ocvrte rezine postavite na papirnate brisače, nato pa jih postrezite še tople.

    Hitro kosilo

    V globoko posodo položite rezine suhega kruha, po vrhu dodajte plast mletega mesa (že prej toplotno obdelanega) ali zelenjave, po vrhu pa položite še eno plast kruha. Vse skupaj prelijte z mešanico smetane, mleka, dveh jajc in soli, vse skupaj pa potresite še s sirom in pecite v pečici, dokler se rahlo ne zapeče.

    PREBERITE TUDI:  Najboljši rastlinski viri kalcija

    Sladica

    Stari kruh lahko koristno uporabite celo za pripravo sladice. Ponujamo vam recept, ki pa ga prilagodite svojemu okusu: stari kruh narežite na rezine ali kocke (uporabite ga namesto biskvita). V posodi zmešajte malo mleka in jajce, sladkor, vaniljev sladkor, malo ruma, cimeta, naribano limonino lupino in naribana jabolka. V pekač dajte najprej plast kruha, to prelijte s polovico sadne mase, nato pa postopek ponovite. V pečici, ki jo ogrejete na 180 stopinj Celzija, pecite, dokler ne porumeni in dobili boste hitro ter preprosto sladico.

    Iz kruha pa si lahko pripravite tudi slastne kruhove cmoke. Recept najdete tukaj: zdravi-recepti.si/recept/kruhovi-cmoki/

    Povejte svoje mnenje - kometirajte