Oči – to nam lahko povedo o našem zdravju

Oči lahko razkrijejo ogromno o našem zdravju. Z napredkom sodobne tehnologije so se tako odprle zanimive možnosti neinvazivnih diagnostičnih metod.

Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.
Dom & energijaKako se znebiti odvečnih stvari

Kako se znebiti odvečnih stvari

MORDA VAS ZANIMA

Če se vam doma nabirajo neuporabne in zastarele stvari, pa ne veste, kako bi se jim odrekli, bo teh deset nasvetov pravih za vas!

- Oglas -

1. Podrite namišljene vezi: lažje je govoriti, kot pa dejansko storiti. Pri odločitvi kaj je dejansko uporabno in kaj ne, nas velikokrat na materialne stvari vežejo določeni spomini, zato se stvari kopičijo – v omarah, garažah, podstrešjih, shrambah … Vendar pa se verjetno vsi zavedamo, da vsega le ne moremo obdržati. Zato je najbolje, da stvari, na katere vas veže nek spomin fotografirate in shranite slike v album, dejanskih predmetov pa se znebite. Tako boste dobili pridobili ogromno prostora.

2. Ocenite dejansko vrednost: verjetno na prvi pogled izgleda, kot da je vsa zabavna elektronika, gospodinjski aparati, razne malenkosti, … vredno veliko denarja. Vendar pa ti predmeti dnevno zgubljajo na vrednosti. Zato vam naj ne bo škoda zavreči kakšen star računalnik, ki se valja po hiši že nekaj let. Seveda pa se pozanimajte, kam lahko vso elektroniko odnesete na reciklažo – ne mečite takih stvari kar v kontejnerje!

3. Sprijaznite se: mnogi imamo o sebi nerealistične predstave. Radi si mislimo, da smo športni, izobraženi, vešči v kuhinji, … vendar ali to vse res drži? Takša napačna predstava o sebi prinese tudi veliko dodatne ‘krame’, ki je dejansko skoraj nikoli ne uporabimo. Zato je bolje, da se teh neuporabnih stvari znebimo, kot pa da jih kopičimo.

4. Ni vsakdo mojster: če se je nekaj zlomilo, po vsej verjetnosti tega ne boste znali popraviti. Zato prenehajte s kopičenjem takšnih stvari in jih preprosto vrzite stran. Pri samem nakupu novih stvari pa se vprašajte, ali jih dejansko sploh potrebujete? In ali ste res pripravljeni dati določeno vsoto denarja za nek predmet, ki ga boste potrebovali le nekajkrat na leto.

- Oglas -

5. Podarjenemu konju poglejte v zobe! Res je, da se okus s časom spreminja, vendar pa ima vsakdo svoj okus. To pa je najbolj vidmo pri darilih. Vsako leto dobimo darila, ki nam niso všeč, vendar pa se od njih težko ločimo, saj se nam zdi grdo zavreči darilo od osebe, ki nam nekaj pomeni. Vendar pa se morate vprašati, ali bo kdo pogrešal to darilo, če se ga znebite? In odgovor je v večini primerov ne.

6. Prilagodite se okolju: Če živite v bližini vaše službe po vsej verjetnosti ne potrebujete avtomobila. Zato je bolje, da včasih postavite realnost pred praktičnost. Na takšen način lahko mnogokrat prihranite ogromno denarja, ter naredite uslugo okolju, saj s tem zmanjšujete nivo emisij, katere bi bile izpuščene v ozračje zaradi proizvodnje.

7. Sprijaznite se, da vam ni več všeč: ta nasvet je še kako uporaben pri praznjenju vaše garderobe. Pri pregledu vaših oblačil in obuval boste velikokrat ugotovili, da vam večina sploh ni več všeč. Zato zberite motivacijo in presortirajte oblačila. Tako boste dobili prostor v vaši omari, oblačila, katera pa ste odstranili pa lahko nesete na dobrodelne ustanove in s tem pomagate mnogim, kit a oblačila resnično potrebujejo.

8. Zamislite se, kaj dejansko potrebujete: velikokrat imamo ogromno krame, za katero smo mislili, da jo potrebujemo, vendar se je izkazalo, da je ne. Zato je bolje, da se takšnih stvari znebite oz. podarite tistim, ki to res potrebujejo, kot pa da jih skladiščite. Podobno je tudi z dokumenti.  Veliko nas ima doma polne mape papirjev, na katerih je veliko informacij. Zato je bolje, da takšne dokumente skenirate in shranite na vaš računalnik, papir pa reciklirate.

9. Znebite se krivde: velikokrat podedujete stvari, katere se vam zdi neetično zavreči. Vendar pa to ne drži za večino stvari. Zato obdržite tiste, na katere vas vežejo dejanski spomini, ostalo pa vrzite stran.

10. Tisti dan nikoli ne pride: kolikokrat ste si že rekli “nekega dne bom tole oblekla oz. oblekel“ . In tako v omari držite ogromno stvari, katere v resnici nikoli ne boste oblekli.

Ali ni bolje odstraniti stvari, katerih ne boste nikoli potrebovali, kot pa da jih skladiščite? S tem nikoli nimate resničnega vpogleda v vaše imetje. S tem pa tudi potencialno škodujete okolju, saj nakopujete stvari, katerih ne potrebujete oz. jih imate doma, vendar se tega ne zavedate.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×