Ekologija & OkoljeKako se znebiti odpadnega olja?

Kako se znebiti odpadnega olja?

MORDA VAS ZANIMA

Prav vsakemu se kdaj zgodi, da si zaželi malo ocvrtega krompirčka ali ocvrtega piščanca. V kuhinji po tem delu vedno ostane precej odpadnega olja, za katerega pogosto ne vemo, kam ga odvreči.

- Oglas -

odpadno olje

Odpadno olje bodisi od cvrtja, bodisi motorno olje iz gospodinjstva velikokrat roma v stranišče ali v umivalnik, kar pa je precej nespametno početje. Tudi tisti, ki ga odvržete v smetnjak, se motite, saj odpadno olje ne sodi niti tja. Kako torej ravnati v taki situaciji?

Kam z odpadnim oljem?

Prevreto olje žal ni biološko razgradljivo in ni niti organsko. Olje plava na vodi in lahko nastanejo tudi več centimetrov debele plasti na vodni gladini. Jasno je, da to okolju škodi v veliki meri. Olja nikakor ne zlivajte na vrtiček, saj bo to zelo osiromašilo rodovitnost zemlje. To pa še ni najhujši scenarij, saj obstaja možnost, da olje pronica do naše podtalnice. Samo en velik kozarec odpadnega olja, ki bi pronical do pitne vode, bi povzročil, da podtalnica ne bi bila več pita.

Kot ste opazili, je ravnanje z odpadnim oljem zelo pomembno za naše okolje. Kaj je najboljša rešitev, da se vaše početje ne sprevrže skorajda v ekološko katastrofo?

- Oglas -

Najbolj primeren način, da se znebite olja, je to, da ga odnesete na ekološki otok v vaši skupnosti. Takega olja na žalost ne bo mogoče reciklirati. Seveda to ne pomeni, da je potrebno vsakič po cvrtju oditi na deponijo, lahko si pomagate z večjo plastenko na balkonu ali na terasi ter jo po napolnitvi odnesete na bližnji ekološki otok. Zanjo bo poskrbelo komunalno podjetje.

Priporočamo vam, da plastenko ovijete v star časopisni papir, da bo vpil odvečne kapljice, nanjo pa napišite oznako, kaj se nahaja v njej, tako bodo strokovnjaki, ki rokujejo z odpadki vedeli, kaj narediti z dotično plastenko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×