fbpx
Domov Dom & energija Ekološki nasvet vsem ljubiteljem kavbojk

Ekološki nasvet vsem ljubiteljem kavbojk

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Direktor legendarne znamke kavbojk Levi’s je vsem tistim, ki pogosto nosijo kavbojke, svetoval, naj jih nehajo prati v pralnem stroju. Je gospod Bergh resnično tako ekološko naravnan ali se kaj skriva v ozadju?

Kavbojke in pranje kavbojk

Direktor podjetja Levi Strauss & CO., Chip Bergh, je nekaj časa nazaj izjavil, da kavbojk ni potrebno prati v pralnem stroju. Za piko na i je pokazal svoje kavbojke ter gledalce prepričal, da nosi leto dni stare kavbojke in da jih ni še nikoli opral. Nekateri so se zgrozili, drugi mu ne verjamejo, ekološko naravnano ljudje pa postanemo radovedni: »Gospod Bergh, prosim, povejte kaj več o tem!«

Kako čistimo kavbojke in jeans

Sam priporoča čiščenje jeansa z manjšo krtačo ali gobico s kapljico detergenta. Tako se precej hitro posušijo. Če ravnamo s kavbojkami na tak način, jih lahko nosimo celo življenje, saj se ne uničijo. S tem naredimo veliko tudi za okolje. V skrajnem primeru lahko kavbojke zmrznemo za nekaj ur in jih nato na sobni temperaturi odtajamo. Na ta način naj bi se znebili neprijetnega vonja.

S tem nasvetom se je strinjal tudi oblikovalec Tommy Hilfinger. Pravi, da le redko opere svoje jeans hlače in da jih v pralni boben vrže le po preplesani noči v diskoteki, saj se napijejo znoja in znajo biti tudi polite s pijačo ter malo umazane.

Zanimiv eksperiment nekega kanadskega študenta Josha Leja je pokazal, da imata velika imena modne industrije popolnoma prav. Svojih kavbojk ni opral petnajst let in dokazal, da na sebi nimajo bakterij, ki bi lahko škodile zdravju, kljub temu da so malce zaudarjale. Nosil jih je vsak drug dan in na koži se mu ni poznalo nič sprememb. Bakteriološko analizo je opravil 13. dan nošenja in na koncu poskusa, torej po petnajstih mesecih. Bris je bil enak.

Tudi sami opazimo, da nam kavbojke najbolje stojijo ravno po parih dneh nošenja, saj se malce omehčajo in povsem prilagodijo naši postavi. To pa ni vse. Temne kavbojke po preveč pranjih zgubljajo svojo barvo, zato moramo biti zelo pozorni pri čiščenju le-teh.

Seveda je pogostost pranja kavbojk vaša odločitev, vseeno pa je dobro vedeti, da ne škodite ne sebi ne okolju s kakšnim pranjem manj.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×