0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOsnovna življenjska vodila ekološko usmerjenih ljudi

Osnovna življenjska vodila ekološko usmerjenih ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Vsak dan lahko prebiramo navodila za bolj ekološko in okolju prijazno življenje. V poplavi informacij včasih potrebujemo kratko obnovo vsebine, ki nas bo rešila zmedenosti in spravil na pravo pot.

- Oglas -

ekologija

Planet lahko pomagamo reševati s sedmimi kratkimi navodili za vsakdanje življenje.

  1. Vzemite si malo časa za razmislek o tem, kaj bi pomagalo vaši bližnji okolici za lepši jutri. Preberite kakšno knjigo, pozanimajte se pri županu ali na krajevni skupnosti, kakšni so cilji v ekološkem sektorju.
  2. Spremenite malenkosti, ki jih počnete vsak dan. Ravno te male stvari so v resnici ogromne. Najlepše pri tej stvari je, da lahko zmanjšate negativen vpliv na okolje brez da posegate v vaš življenjski slog. Primer: ugasnite vodo med pranjem zob; ugašajte radiatorje, ko vas ni doma; ne pretiravajte z uporabo kemičnih čistil, uporabljajte košaro namesto, da vsakič znova kupujete plastične vrečke itd.
  3. Bodite pozorni v kopalnici. Kot smo že omenili, ugasnite vodo med pranjem zob. Potem pa je tu še kup nasvetov, ki bodo poskrbeli za nov lep svet. Že hitra in osvežilna prha bo naredila veliko dobrega v primerjavi s čepenjem pod vročo vodo po dvajset minut na dan. Veste, da porabite kar trikrat več vode za kopel v primerjavi s hitro prho? Za čiščenje uporabljajte domače pripravke in ne kemičnih čistil.
  4. Pomislite, kako varčevati z energijo. Ugasnite luč vsakič, ko zapustite sobo. Navadne žarnice zamenjajte z varčnimi ali LED žarnicami. Izklopite radio in televizijo po nekaj urah, če vas predvajane zadeve ne zanimajo. Ne uporabljajte preveč radiatorjev ali grelcev, raje si oblecite dodaten pulover. V službo se odpravite s kolesom ali javnim prevozom.
  5. Ugotovite, katere izdelke lahko porabite večkrat in katere je potrebno zavreči. Veliko izdelkov ima embalažo, ki je ni potrebno zavreči, temveč se uporabi za kakšen drug namen. Ena izmed takih stvari je plastična vrečka. Če nimate košare, se odpravite v trgovino s staro vrečko. Obleke lahko razrežete, odrežete kakšen rokav, ali pa jih podarite prijateljem oziroma v dobrodelne namene. Odpadne kose ločujte. Saj veste, da se lahko iz plastike ustvari nova plastika in iz časopisnega papirja nov časopis, kajne? Organske odpadke zbirajte v kompost. Ko na tleh vidite odpadek, poberite ga in odnesite v bližnji koš za smeti.
  6. Posadite drevo. Ne samo, da boste prispevali k večji dozi svežega kisika v okolici, postali boste zelo ponosni nanj, ko boste spremljali njegovo rast.
  7. V svoje početje vključite družino in prijatelje. Spodbujanje ozaveščenosti o problemih našega okolja je pomembna predvsem pri najmlajših.

NAJNOVEJŠE