Vegansko mleko? Da, prosim!

    Na prvi pogled je vegansko mleko videti kot navadno mleko, vendar v resnici to ni. Videz in tekstura zelo spominjata na kravje mleko, ampak to so veganski produkti, ki predstavljajo popolno alternativo živalskemu mleku.

    Vegansko mleko

    Zakaj vegansko mleko?

    Mleko se znajde v naši prehrani praktično vsak dan. Nekateri ga pijejo v kavi, drugi ga pojejo s kosmiči, spet tretji ga uporabljajo za različne napitke. Problem mleka živalskega izvora je, da vsebuje laktozo oziroma mlečni sladkor. Vsebuje tudi precej holesterola, ki ga vegansko mleko ne. Živalsko mleko je veliko bolj alergeno.

    Mleko rastlinskega izvora lahko nadomesti mleko živalskega izvora prav z lahkoto. Morda je problem le v manjši količini kalcija in beljakovin, ki jih najdemo v njem. Kljub temu raziskave kažejo, da se vedno več ljudi odloča za sojino ali riževo mleko v primerjavi s kravjim svežim oziroma trajnostnim mlekom.

    Kaj sploh je rastlinsko mleko?

    Rastlinsko mleko je pijača oziroma vodni izvleček različnih rastlin, ki je na las podobna mleku, okusi pa so malce različnejši, a po pripovedovanju uporabnikov dotičnega mleka je okus mnogo boljši. Kupite ga lahko v vseh bolj založenih trgovinah, drogerijah in marketih, v katerih prodajajo ekološko in biološko hrano. Preverite le, da kupljeno mleko ne vsebuje preveč konzervansov, dodanih arom ali sladkorja. Seveda ga lahko naredite tudi doma, večinoma produkcija rastlinskega mleka ni zakomplicirana.

    Poznamo kar 15 tipov rastlinskih mleka:

    • Žitna mleka: ovseno mleko, pšenično mleko, ječmenovo mleko, riževo mleko.
    • Mleko iz stročnic: grahovo mleko, kikirikijevo mleko, sojino mleko.
    • Mleko iz oreščkov: mandljevo, kokosovo, lešnikovo mleko in mleko iz indijskih oreščkov.
    • Mleko iz semenk: konopljino mleko, kvinojino mleko, sezamovo mleko, sončnično mleko.

    Kot smo že omenili, so rastlinski nadomestki mleka zelo koristni za vaše zdravje. Ne vsebuje laktoze in holesterola, ima manj škodljivih maščob, več vitamina B, natrija in kalija. Tovrstno mleko je kot nalašč za ljudi s počasno prebavo ali z razdražljivim črevesjem.

    Pri začetkih uporabe tovrstnega mleka bodite pozorni na sestavo mleka, pozanimajte se o kmetiji oziroma podjetju, ki proizvaja mleko. Danes se v ekološko pridelani hrani najde veliko pesticidov. Izogibajte se izdelkov z dodatnim sladkorjem ali dodanimi maščobami ter natrijem za daljšo obstojnost napitka.

    Priporočamo vam, da poskusite več vrst napitka, ne odnehajte pri prvem, če vam slučajno ne bo všeč. Ko boste našli pravi okus za vas, vam zagotavljamo, da se ne boste nikoli več posluževali mleka živalskega izvora.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte