Osebna rastKako se izogniti napakam, ki so jih naredili vaši starši?

Kako se izogniti napakam, ki so jih naredili vaši starši?

MORDA VAS ZANIMA

Starši so vas najverjetneje naučili marsičesa. Nekatere lekcije, spoznanja, ki so vam jih predali, najverjetneje z veseljem prenašate na svoje potomce. Po drugi strani pa seveda ni popolnega starša, kar pomeni, da so tudi osebe, ki so vas vzgojile, najverjetneje naredile nemalo napak. Morda so bili vaši starši pretirano kritični, posesivni, nezanesljivi, premalo ljubeči ali nepošteni pri obravnavi vas in vaših sorojencev. Ne glede na to, za kaj konkretno je šlo, verjamemo, da se želite tem napakam izogniti pri vzgoji svojih otrok. Vendar pa žal pogosto ponavljamo prav tisto, kar je imelo najbolj negativen vpliv na nas. V preseganje določenih toksičnih vzorcev boste morali tako vložiti precej energije, vendar se bo napor zagotovo obrestoval.

1. Samospoštovanje – osnova uspešne vzgoje

- Oglas -

Osebe, ki so med odraščanjem opazovale pretirano samokritičnost staršev, so običajno tudi same zelo stroge do sebe, kar je nemalokrat precejšnja ovira. Če želite otrokom privzgojiti zdravo samozavest, je tako nujno, da začnete pri sebi. Izogibajte se stalnemu razpravljanju o svojih napakah, neuspehih itn. To seveda ne pomeni, da ne smete priznati, če se vam je nekaj zalomilo. Težava je predvsem vrtenje v začaranem krogu samokritik, ne da bi vsaj poskušali najti rešitev za tisto, kar vas muči.

2. Kritizirajte napake, ne osebnosti

Izredno pomembno je, da takrat, ko ga otrok polomi, svoje graje ne povežete z njegovo osebnostjo kot celoto. Osredotočite se na konkretno dejanje, namesto da podajate splošne sodbe o otroku, saj stvari niso črno-bele. Če na primer otrok prelomi določeno obljubo, to še ne pomeni, da si zasluži, da ga označite za lažnivca, ki mu je nemogoče zaupati. Dovolite otroku, da poskuša popraviti svoje napake, saj je to osnova napredka.

3. Pri postavljanju pravil bodite jasni

Pogosta napaka staršev je razburjanje zaradi nečesa, kar otrok niti ni razumel kot nedopustno obnašanje. Tako je zelo pomembno, da znate postaviti nedvoumne meje. Prepričajte se, da je otroku zares jasno, kakšne so lahko posledice določenih dejanj. Če se pravila stalno spreminjajo, je lahko otrok precej zmeden. Tako ne more nikoli vedeti, ali ste mislili resno, posledično pa nima jasnih smernic, ki bi mu pomagale oceniti »usodnost« posamezne odločitve.

4. Naj vam ne bo škoda časa za izobraževanje o vzgoji

Literatura o vzgoji težko v celoti nadomesti izkušnje, ki jih je mogoče pridobiti le s prakso, vendar to še ne pomeni, da je smiselno podcenjevanje tovrstne literature. Vzemite si čas za seznanitev z najsodobnejšimi dognanji stroke na tem področju. Zagotovo boste med branjem naleteli na nemalo koristnih informacij, ki jih boste lahko nato prenesli v prakso – četudi morda v nekoliko modificirani obliki.

5. Razmislite o ciljih discipliniranja

- Oglas -

Telesna kazen ni nikoli rešitev. Čeprav so morda vaši starši menili drugače, je pomembno, da njihovih napak ne ponavljate pri svojih otrocih. Obenem pazite, da bo otrok resnično razumel, zakaj je kaznovan. To je še posebej pomembno pri mlajših otrocih: če je časovni interval med dogodkom in kaznijo predolg, namreč težko povežejo kazen in svoje dejanje, zato je vzgojna funkcija močno okrnjena.

6. Pazite, da otroci ne postanejo sredstvo za uresničevanje vaših lastnih sanj

So vaši starši pričakovali, da boste svoja zanimanja podredili njihovim neuresničenim ciljem? Želja, da bi otrok uresničil tisto, kar ni uspelo njim, je zagotovo ena najpogostejših starševskih napak. Ko pričakujete, da otrok izbere določeno pot, se zato vedno vprašajte, ali gre resnično za pot, ki je najboljša za otroka.

7. Priznajte svoje napake in se zanje tudi opravičite

Po eni strani je seveda pomembno, da imajo starši avtoriteto, vendar pazite, da ne postanete eden tistih »nezmotljivih staršev«, ki trmasto vztrajajo pri svojem, čeprav je očitno, da so naredili napako. Ko je očitno, da niste imeli prav, se opravičite; otrok vas bo tako precej bolj cenil, saj bo uvidel, da ste pošteni in načelni.

NAJNOVEJŠE