Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
Zdravje & prehranaManj doma pripravljenih obrokov – večja možnost za prezgodnjo smrt

Manj doma pripravljenih obrokov – večja možnost za prezgodnjo smrt

MORDA VAS ZANIMA

Razlogi za prehranjevanje zunaj so lahko različni. Včasih gre predvsem za obliko preživljanja prostega časa, željo po druženju, novih kulinaričnih izkušnjah ipd. Osrednji motiv torej ni potešitev lakote, ampak gre za »celotni paket«. Po drugi strani pa je lahko v ozadju obiska restavracija ali menze predvsem želja, da se nasitimo. Tu gre pogosto za vsakodnevno prehranjevanje zunaj, na primer med delovnim časom. Čeprav je lahko ta možnost zelo praktična, se je praviloma smiselno izogniti prepogostemu prehranjevanju v menzah in restavracijah. To je potrdila tudi raziskava, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Raziskovalci, ki so se podpisali pod študijo, so namreč ugotovili, da obstaja povezava med pogostim prehranjevanjem zunaj in povečanim tveganjem za prezgodnjo smrt.

Problematične predvsem nezdrave maščobe in prevelike količine soli oziroma natrija

- Oglas -

Kakovost hrane v restavracijah se lahko seveda močno razlikuje. To, da jemo zunaj, torej še ne pomeni nujno, da je hrana manj kakovostna oziroma slabša za naše zdravje. Toda če primerjamo povprečen obrok zunaj in povprečen obrok, pripravljen doma, je drugi praviloma precej bolj zdrav, kar je bilo potrjeno s številnimi raziskavami. Čeprav se naše navade pri pripravi hrane razlikujejo, doma običajno uporabljamo manj nezdravih maščob kot v restavracijah, s čimer se zmanjša povprečna kalorična vrednost obroka. Poleg tega pa hrana, pripravljena doma, praviloma vsebuje manj soli oziroma natrija, še posebej v primerjavi s hitro hrano. Bolj slana hrana je namreč za večino tudi bolj okusna, posledično pa jo je lažje prodati.

Pomembno pa ni le to, česa domača hrana ne vsebuje, ampak tudi to, da so doma kuhani obroki v povprečju bogatejši s koristnimi vitamini in minerali. To je povezano z uporabo večjih količin sadja in zelenjave, s čimer se med drugim poveča tudi vsebnost antioksidantov in vlaknin. Ugotovitve strokovnjakov, ki so pripravili uvodoma omenjeno študijo, tako niso pretirano presenetljive. Raziskovalci so analizirali več kot 35.000 vprašalnikov, ki so jih izpolnile osebe, stare 20 let ali več, in sicer v okviru akcije, ki je potekala med letoma 1999 in 2014.

Z vprašalniki so bile med drugim zajete tudi prehranjevalne navade sodelujočih, vključno s pogostostjo prehranjevanja zunaj. Ti podatki so bili nato primerjani s podatki o smrtnosti oseb, ki so izpolnjevale vprašalnike, pri čemer so bili upoštevani različni dejavniki, kot so starost, indeks telesne mase, socioekonomski položaj oseb ipd. Raziskovalci so pri tem zaznali precej močno korelacijo med pogostostjo prehranjevanja zunaj in povečano verjetnostjo za prezgodnjo smrt zaradi različnih bolezni, vključno z rakom in srčno-žilnimi obolenji. Ta korelacija je bila še posebej izrazita pri ljudeh, ki so zunaj jedli dvakrat ali večkrat dnevno.

Prednost naj imajo domači obroki, obiske restavracij pa prihranite za posebne priložnosti

Vse to seveda še ne pomeni, da se morate popolnoma odpovedati prehranjevanju v restavracijah oziroma zunaj. Bistveno je predvsem to, da poskušate izbirati čim bolj zdravo ponudbo in da s prehranjevanjem zunaj ne pretiravate. Če imate možnost za pripravo doma kuhanega obroka, jo je vsekakor pametno izkoristiti. Tako boste imeli popoln nadzor nad sestavo obroka, ki ga boste lahko prilagodili svojim individualnim potrebam.

- Oglas -

Med drugim to pomeni, da se boste lahko izognili skritim kalorijam, ki so pogosta težava, povezana s prehranjevanjem zunaj (nikoli ne moremo biti namreč povsem prepričani, kako kaloričen je določen obrok). Obenem pa boste tako lažje uravnavali vnos natrija in sorodnih snovi, ki so lahko v prevelikih količinah zelo problematične za vaše zdravje, še posebej če se že spopadate s težavami, kot je povišan krvni tlak, ki velja za enega glavnih dejavnikov tveganja za kronična srčno-žilna obolenja.

Preberite tudi: Zakaj je kuhanje doma najboljši način za kurjenje maščob?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×