Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKako preveriti kakovost medu in kakšen med kupujemo v Sloveniji?

Kako preveriti kakovost medu in kakšen med kupujemo v Sloveniji?

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da na trgu lahko najdete celo ponaredke medu? Med je precej drago živilo, zato veliko živilskih industrij enostavno ponaredi med in ga prodaja pod pretvezo zdravega tekočega zlata. Kako preverite, ali vaš med v resnici ni med?

- Oglas -

Prav tako v javnosti že dalj časa odmeva razkritje, da so nekateri slovenski čebelarji uporabljali nelegalno zdravilo za zatiranje varoje, ki je bilo pravzaprav mešanica prepovedanih insekticidov. Čeprav so v ospredju pomisleki o varnosti uživanja medu za potrošnike, lahko imajo nedovoljene snovi, ki so jih našli v spornih palčkah za zatiranje varoje, škodljive učinke tudi na zdravje čebel.

Med

Petra Kalan Lubajnšek, vodja poslovnega razvoja v Medexu, ki velja za enega najbolj prepoznavnih proizvajalcev medu in medenih izdelkov v Sloveniji pojasnjuje, da med kupujejo tudi iz tujine, saj ga v Sloveniji primanjkuje.

Elementi, ki jih proizvajalci velikokrat vnesejo v neko medeno tekočino, so melasa, sladkorni sirup, moka in škrob. Poleg tega je noter veliko konzervansov ter barvil. Ali veste, da je bilo v Združenih državah Amerike več kot 75% vsega preverjenega medu v resnici ponarejenega oziroma izredno slabe kvalitete? Zaskrbljujoče je tudi to, da zna bit okužen z antibiotiki in kovinami. Tak med v večini primerov prihaja iz Kitajske ali Indije, zato bodite pozorni na etiketo medu, ki ga kupujete. Preden zaženete paniko, naj vas spomnimo, da ta raziskava kaže na tržišče čez lužo, zato morda ni potrebno, da ste zaskrbljeni. Ker pa se trg med Evropo in ZDA vse bolj odpira, vas vseeno opozarjamo, da st zelo pozorni na etikete hrane, ki jo uživate.

Najboljši je med, ki ga kupite pri ekološkem čebelarju

- Oglas -

Čebelarji lahko za zatiranje varoje in drugih škodljivcev uporabljajo sonaravne metode z organskimi kislinami, eteričnimi olji in posebnimi tehnološkimi postopki, zato je možnost onesnaženosti medu bistveno manjša, med pa je kakovosten in zdrav.

Kako preverite kakovost medu?

Obstaja veliko metod, ki jih lahko uporabite, da preverite kvaliteto medu oziroma vidite, kako čista je mešanica, ki naj bi se imenovala med.

Spodaj imate navedene tri metode:

Test s palcem

Nalijte si kapljico medu na palec. Ali se premika? Kako? Če posedujete slabšo kvaliteto medu, vam bo le-ta stekel s palca na tla. Pravi kakovosten med je manj tekoč, zato je več možnosti, da obstane na mestu. Lahko je malce tekoč, vendar je veliko bolj gost od industrijskih različic.

Vodni test

Podobni test lahko naredite tudi z vodo. V kozarec nalijte mlačno vodo in vanj dodajte malo medu. Pravi med bo potonil, slab med pa se raztopi brez kakršnihkoli težav. Pravi med boste težko poenotili z vodo, zato je tako težko narediti limonado sladkano z medom. Če pa bi uporabili slab med, bi bila ta limonada »mala malica«.

Test z ognjem

Pravi med je vnetljiv. Slabši ponaredki vsebujejo preveč vlage in vode, da bi bili vnetljivi. Kaj narediti? Med nalijte na krožniček ali na žlico ter poskusite zažgati zmes s suho vžigalico. Priporočamo vam, da se v zaprtih prostorih lotevate raje zgornjih dveh poskusov, da ne pride do nepotrebnih poškodb.

Kakorkoli obrnemo, je veliko bolj zdravo kupovati med od domačih čebelarjev, ki jim lahko zaupamo. V supermarketih natančno preučite etiketo in bodite pozorni, kaj kupujete. Morda bi bilo dovolj že to, da kupujete slovenski med, ki ima definitivno manj škodljivih primesi od tistih, ki smo jih omenili zgoraj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×