Ste vedeli, da na trgu lahko najdete celo ponaredke medu? Med je precej drago ÅŸivilo, zato veliko ÅŸivilskih industrij enostavno ponaredi med in ga prodaja pod pretvezo zdravega tekoÄega zlata. Kako preverite, ali vaÅ¡ med v resnici ni med?
Prav tako v javnosti ÅŸe dalj Äasa odmeva razkritje, da so nekateri slovenski Äebelarji uporabljali nelegalno zdravilo za zatiranje varoje, ki je bilo pravzaprav meÅ¡anica prepovedanih insekticidov. Äeprav so v ospredju pomisleki o varnosti uÅŸivanja medu za potroÅ¡nike, lahko imajo nedovoljene snovi, ki so jih naÅ¡li v spornih palÄkah za zatiranje varoje, Å¡kodljive uÄinke tudi na zdravje Äebel.
Petra Kalan Lubajnšek, vodja poslovnega razvoja v Medexu, ki velja za enega najbolj prepoznavnih proizvajalcev medu in medenih izdelkov v Sloveniji pojasnjuje, da med kupujejo tudi iz tujine, saj ga v Sloveniji primanjkuje.
Elementi, ki jih proizvajalci velikokrat vnesejo v neko medeno tekoÄino, so melasa, sladkorni sirup, moka in Å¡krob. Poleg tega je noter veliko konzervansov ter barvil. Ali veste, da je bilo v ZdruÅŸenih drÅŸavah Amerike veÄ kot 75% vsega preverjenega medu v resnici ponarejenega oziroma izredno slabe kvalitete? ZaskrbljujoÄe je tudi to, da zna bit okuÅŸen z antibiotiki in kovinami. Tak med v veÄini primerov prihaja iz Kitajske ali Indije, zato bodite pozorni na etiketo medu, ki ga kupujete. Preden zaÅŸenete paniko, naj vas spomnimo, da ta raziskava kaÅŸe na trÅŸiÅ¡Äe Äez luÅŸo, zato morda ni potrebno, da ste zaskrbljeni. Ker pa se trg med Evropo in ZDA vse bolj odpira, vas vseeno opozarjamo, da st zelo pozorni na etikete hrane, ki jo uÅŸivate.
NajboljÅ¡i je med, ki ga kupite pri ekoloÅ¡kem Äebelarju
Äebelarji lahko za zatiranje varoje in drugih Å¡kodljivcev uporabljajo sonaravne metode z organskimi kislinami, eteriÄnimi olji in posebnimi tehnoloÅ¡kimi postopki, zato je moÅŸnost onesnaÅŸenosti medu bistveno manjÅ¡a, med pa je kakovosten in zdrav.
Kako preverite kakovost medu?
Obstaja veliko metod, ki jih lahko uporabite, da preverite kvaliteto medu oziroma vidite, kako Äista je meÅ¡anica, ki naj bi se imenovala med.
Spodaj imate navedene tri metode:
Test s palcem
Nalijte si kapljico medu na palec. Ali se premika? Kako? Äe posedujete slabÅ¡o kvaliteto medu, vam bo le-ta stekel s palca na tla. Pravi kakovosten med je manj tekoÄ, zato je veÄ moÅŸnosti, da obstane na mestu. Lahko je malce tekoÄ, vendar je veliko bolj gost od industrijskih razliÄic.
Vodni test
Podobni test lahko naredite tudi z vodo. V kozarec nalijte mlaÄno vodo in vanj dodajte malo medu. Pravi med bo potonil, slab med pa se raztopi brez kakrÅ¡nihkoli teÅŸav. Pravi med boste teÅŸko poenotili z vodo, zato je tako teÅŸko narediti limonado sladkano z medom. Äe pa bi uporabili slab med, bi bila ta limonada »mala malica«.
Test z ognjem
Pravi med je vnetljiv. SlabÅ¡i ponaredki vsebujejo preveÄ vlage in vode, da bi bili vnetljivi. Kaj narediti? Med nalijte na kroÅŸniÄek ali na ÅŸlico ter poskusite zaÅŸgati zmes s suho vÅŸigalico. PriporoÄamo vam, da se v zaprtih prostorih lotevate raje zgornjih dveh poskusov, da ne pride do nepotrebnih poÅ¡kodb.
Kakorkoli obrnemo, je veliko bolj zdravo kupovati med od domaÄih Äebelarjev, ki jim lahko zaupamo. V supermarketih natanÄno preuÄite etiketo in bodite pozorni, kaj kupujete. Morda bi bilo dovolj ÅŸe to, da kupujete slovenski med, ki ima definitivno manj Å¡kodljivih primesi od tistih, ki smo jih omenili zgoraj.