Če vam zamnjkuje idej, kaj pripraviti za kosilo, si pripravite okusne tacose s cvetačo in čičeriko, ki ju boste predhodno spekli v pečici. Priprava te jedi ni zahtevna, rezultat pa je pravo kulinarično doživetje. Jed je primerna za kosilo ali večerjo, zaradi svoje priročnosti pa jo lahko postrežete tudi kot prigrizek ob kozarcu piva. Tacosi so tradicionalna mehiška jed, gre pa za prepognjene in nadevane koruzne ali pšenične tortilje.
Potrebujemo (za 2 osebi):
- 8 manjših tortilj,
- srednje veliko glavo cvetače,
- pločevinko čičerike,
- žličko kumine v prahu,
- žličko sladke rdeče paprike,
- pol žličke čilija v prahu,
- žličko česna v prahu,
- žličko čebule v prahu,
- žličko kokosovega ali rjavega sladkorja,
- 1/4 žličke zmletega črnega popra,
- 250 g rdečega zelja,
- 2 večja korenčka,
- 3 žlice majoneze,
- žlico gorčice,
- pol žlice balzamičnega kisa,
- sok ene limete,
- oljčno olje.
Cvetačo operemo in razdelimo na manjše dele, nato jo damo v večjo posodo skupaj z odcejeno in oprano čičeriko. Kumino, rdečo papriko, čili, česen, čebulo, sladkor in poper dobro zmešamo, nato pa mešanico stresemo na cvetačo in čičeriko. Dodamo še dve žlici olja in temeljito premešamo. Pečemo od 30 do 40 minut na 200 °C. Zelje drobno nasekljamo, korenje naribamo. Iz majoneze, gorčice, balzamičnega kisa in limetinega soka napravimo polivko, ki jo nato zmešamo z zeljem in korenjem. Tortilje popečemo v predhodno segreti ponvi, in sicer približno minuto na vsaki strani. V vsako tortiljo nadevamo najprej pečeno cvetačo in čičeriko, nato dodamo še osvežilno zeljno solato in prepognemo.