0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastKako izpolniti novoletne zaobljube?

Kako izpolniti novoletne zaobljube?

MORDA VAS ZANIMA

Novoletne zaobljube niso nesmiselne. Drži sicer, da je delež oseb, ki resnično sledijo svojim načrtom, precej majhen, vendar pa je verjetnost za pozitivne spremembe kljub temu bistveno večja kot pri tistih, ki so se povsem odpovedali novoletnim zaobljubam.

- Oglas -

Novoletne zaobljube so lahko torej zelo koristne – ne glede na to, kaj o njih menijo vaši bližnji. Seveda pa morate upoštevati, da je zaobljuba šele prvi korak. Kako torej povečati svoje možnosti za uspeh? Za vas smo zbrali nekaj najpogostejših nasvetov psihologov, povezanih z novoletnimi zaobljubami …

1. Zaobljube naj bodo karseda konkretne

Bolj ko je zaobljuba abstraktna, manjše so možnosti za uspeh. Če na primer sklenete, da boste v novem letu shujšali, je verjetnost za to, da vam uspe, precej majhna. Pomembno je torej, da je cilj konkreten, saj boste tako precej bolj motivirani. Seveda pa morate pri tem paziti, da bo vaš cilj realističen. Za pomanjkanje motivacije so namreč pogosto krivi prav pretirano ambiciozni cilji. Ni še prepozno, da ponovno razmislite o svojih novoletnih zaobljubah in jih po potrebi malce predelate.

2. Manj je več

Januarja se zdi leto, ki je pred nami, precej dolgo, toda iz izkušenj najverjetneje veste, da leto mine zelo hitro. Tako se je pametno izogibati prevelikemu številu novoletnih zaobljub, saj najverjetneje ne boste imeli dovolj časa in energije za vse. Priporočamo, da svoje novoletne zaobljube razvrstite glede na pomembnost in ohranite samo tiste, ki so ključne.

- Oglas -

3. Razmislite o tem, kaj gre lahko narobe – in kako se boste odzvali

Možnosti za uspeh lahko poveča tudi dodelan načrt. Izjemno pomemben del načrta je povezan z razmislekom o tem, katere ovire se lahko pojavijo na poti. Ko boste opredelili najverjetnejše ovire, razmislite o najbolj smiselnih ukrepih v tovrstnih situacijah. Tako boste pripravljeni na izzive, ki so praktično neizogibni. Posledično se ne boste zmedli, saj boste imeli pripravljen načrt, zato boste natančno vedeli, kako ukrepati.

4. Ne podcenjujte drobnih pozitivnih sprememb

Naučite se ceniti navidezno nepomembne pozitivne premike. Tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne s prvim korakom. Če boste na začetku od sebe zahtevali preveč, se boste zlomili – in novoletne zaobljube bodo praktično v hipu pozabljene. Tako je smiselno večfazno uvajanje sprememb. Če so vaše novoletne zaobljube povezane s prehranjevanjem, lahko na primer januarja nekaj živil zamenjate z bolj zdravimi alternativami, februarja začnete obrokom dodajati dodatno zelenjavo, marca nekoliko zmanjšate porcije itn. Postopne spremembe poskrbijo za precej lažji prehod, s čimer se poveča verjetnost za vztrajanje.

5. Analizirajte pretekle napake

Razmislite, kaj je bilo krivo za to, da vam v preteklosti ni uspelo izpolniti novoletnih zaobljub – posebno če so vaše letošnje novoletne zaobljube zelo podobne preteklim. Analiza napak, ki ste jih naredili nekoč, bo povečala vaše možnosti za uspeh. Tako boste namreč lažje ugotovili, kateri so tisti pristopi, ki niso najprimernejši za vas. Seveda pa lahko pri tem ohranite tiste elemente, ki so vendarle delovali.

6. Pomagajte si z beleženjem napredka

K lažji izpolnitvi novoletnih zaobljub lahko pripomore tudi redno spremljanje napredka. Priporočamo, da si omislite poseben zvezek, v katerega nato zapisujte pomembne mejnike, svoje počutje, ovire na poti ipd. V mislih imamo torej nekakšen dnevnik, posvečen novoletnim zaobljubam.

- Oglas -

7. Poskrbite za motivacijske opomnike

Razloge, zaradi katerih želite doseči določen cilj, zapišite na več lističev, ki jih nato strateško razporedite po stanovanju, po svojih torbicah itn. Vključite lahko tudi citate, ki vas navdihujejo. Tako boste vsakodnevno opomnjeni na razloge, zaradi katerih ste se odločili za spremembe, posledično pa boste lažje vztrajali.

NAJNOVEJŠE