Jeseni, ko se v gozdovih mnoลพiฤno pojavijo marele (orjaลกki deลพnik), jih nabiralci pogosto prinesejo domov veฤ, kot jih lahko porabijo sveลพih. Poleg paniranja in peฤenja obstaja ลกe en odliฤen naฤin, kako izkoristiti ta bogat jesenski pridelek: pripravite okusne gobove polpete, ki jih lahko zamrznete za poznejลกo uporabo.
Polpete iz marel so rahlo oreลกkastega okusa, mehke, a obenem ฤvrste, popolne za hitro kosilo ali prilogo. Z malo priprave jih lahko spravite v zamrzovalnik in uลพivate v njih ลกe mesece po koncu sezone.
Zakaj prav marele?
Marele so ene najbolj priljubljenih gob pri nas. Njihovi veliki klobuki so neลพnega, rahlo oreลกkastega okusa in prijetne teksture. Odliฤne so za cvrtje, toda ker hitro postanejo vodene, jih je smiselno predelati, dokler so ลกe sveลพe.
Polpete iz marel imajo veฤ prednosti:
- So okusne in vsestranske โ lahko jih jeste samostojno ali kot prilogo.
- Odliฤno prenaลกajo zamrzovanje.
- Porabite lahko tudi manjลกe ali nekoliko poลกkodovane klobuke, ki niso primerni za paniranje.
- Enostavno jih lahko speฤete pozimi, ko ni sveลพih gob.
Priprava marel za polpete
Najprej poskrbite, da bodo gobe res sveลพe in zdrave. Uporabite le mlade klobuke, brez znakov gnilobe ali ฤrvivosti. Bete marel so obiฤajno vlaknasti in niso primerni za uporabo v polpetih โ odstranite jih.
ฤiลกฤenje
- Gobe neลพno obriลกite z vlaลพno krpo ali kuhinjskim ฤopiฤem.
- Izogibajte se pranju pod tekoฤo vodo, saj se hitro napojijo in postanejo mokre.
- ฤe so zelo umazane, jih na hitro sperite in takoj dobro osuลกite.
Osnovni recept za mareline polpete
Sestavine
- 400 g klobukov marel
- 1 manjลกa ฤebula
- 2 stroka ฤesna
- 2 jajci
- 3โ4 ลพlice drobtin (po potrebi veฤ)
- 1 ลพlica sesekljanega peterลกilja
- Sol, poper po okusu
- Olje za peko ali zamrzovanje
Priprava mase
- Gobe drobno nasekljajte ali na grobo zmeljite s sekljalnikom.
- Na ponvi na malo olja popraลพite sesekljano ฤebulo in ฤesen, dodajte gobe in praลพite, dokler ne izhlapi voda (5โ10 minut).
- Meลกanico nekoliko ohladite, nato jo prestavite v skledo.
- Dodajte jajci, drobtine, peterลกilj, sol in poper ter dobro premeลกajte.
- Po potrebi dodajte veฤ drobtin, da dobite kompaktno maso, ki jo lahko oblikujete v polpete.
Oblikovanje
- Z rokami oblikujte polpete velikosti dlani in jih polagajte na pladenj, obloลพen s papirjem za peko.
- Za bolj enakomerno obliko lahko uporabite kuhinjski obroฤek ali pokrovฤek kozarca.
Zamrzovanje polpet
Polpete lahko zamrznete surove ali rahlo popeฤene โ obe metodi imata svoje prednosti.
1. Zamrzovanje surovih polpet
- Polpete zloลพite na pladenj v eni plasti in zamrznite za 2โ3 ure, da se strdijo.
- Nato jih prestavite v vreฤke za zamrzovanje ali posodice, oznaฤite datum in vrsto.
- Tako pripravljene polpete lahko zamrznete do 3 mesece.
Uporaba: Peฤete jih lahko neposredno iz zamrzovalnika โ dodajte nekaj minut peฤenja ali cvrtja veฤ.
2. Zamrzovanje rahlo popeฤenih polpet
- Polpete popecite na obeh straneh, da dobijo rahlo skorjico (ne do konca).
- Ohladite jih in shranite v zamrzovalne vreฤke ali posodice.
- Ta naฤin je priroฤen, ฤe ลพelite zmanjลกati ฤas priprave ob kasnejลกi uporabi.
Uporaba: Pred postreลพbo jih le pogrejete v peฤici, ponvi ali fritezi.
Namigi za popolne mareline polpete
- Za boljลกo strukturo lahko drobtine delno nadomestite s kuhanim krompirjem ali ovsenimi kosmiฤi.
- Za bolj izrazit okus dodajte muลกkatni oreลกฤek ali timijan.
- ฤe masa ostaja premokra, pustite stati 10 minut, da drobtine vpijejo tekoฤino.
- Polpete lahko pripravite tudi brez jajc โ v tem primeru uporabite kuhani krompir ali laneno โjajceโ kot vezivo.
Kako uporabiti polpete iz marel
Polpete so vsestranske:
- Postrezite jih s kislo smetano ali jogurtovo omako.
- Odliฤne so kot zelenjavni burgerji v bombetki.
- Dodajte jih k testeninam, riลพotam ali zelenjavnim jedem.
- Uporabite jih kot hitro kosilo โ iz zamrzovalnika naravnost v ponev.
Preberite ลกe:
- Tako boste naredili panirane marele, ki so boljลกe od zrezkov
- Ste v gozdu naลกli marele? Naredite to takoj, ko jih prinesete domov
- Porovi polpeti โ Hrustljava poslastica za vse priloลพnosti