DomovNaredi sam (DIY)Kako iz marel pripraviti okusne polpete za zamrzovanje

Kako iz marel pripraviti okusne polpete za zamrzovanje

Jeseni, ko se v gozdovih mnoลพiฤno pojavijo marele (orjaลกki deลพnik), jih nabiralci pogosto prinesejo domov veฤ, kot jih lahko porabijo sveลพih. Poleg paniranja in peฤenja obstaja ลกe en odliฤen naฤin, kako izkoristiti ta bogat jesenski pridelek: pripravite okusne gobove polpete, ki jih lahko zamrznete za poznejลกo uporabo.

Polpete iz marel so rahlo oreลกkastega okusa, mehke, a obenem ฤvrste, popolne za hitro kosilo ali prilogo. Z malo priprave jih lahko spravite v zamrzovalnik in uลพivate v njih ลกe mesece po koncu sezone.

Zakaj prav marele?

Marele so ene najbolj priljubljenih gob pri nas. Njihovi veliki klobuki so neลพnega, rahlo oreลกkastega okusa in prijetne teksture. Odliฤne so za cvrtje, toda ker hitro postanejo vodene, jih je smiselno predelati, dokler so ลกe sveลพe.

Polpete iz marel imajo veฤ prednosti:

  • So okusne in vsestranske โ€“ lahko jih jeste samostojno ali kot prilogo.
  • Odliฤno prenaลกajo zamrzovanje.
  • Porabite lahko tudi manjลกe ali nekoliko poลกkodovane klobuke, ki niso primerni za paniranje.
  • Enostavno jih lahko speฤete pozimi, ko ni sveลพih gob.

Priprava marel za polpete

Najprej poskrbite, da bodo gobe res sveลพe in zdrave. Uporabite le mlade klobuke, brez znakov gnilobe ali ฤrvivosti. Bete marel so obiฤajno vlaknasti in niso primerni za uporabo v polpetih โ€“ odstranite jih.

ฤŒiลกฤenje

  • Gobe neลพno obriลกite z vlaลพno krpo ali kuhinjskim ฤopiฤem.
  • Izogibajte se pranju pod tekoฤo vodo, saj se hitro napojijo in postanejo mokre.
  • ฤŒe so zelo umazane, jih na hitro sperite in takoj dobro osuลกite.

Osnovni recept za mareline polpete

Sestavine

  • 400 g klobukov marel
  • 1 manjลกa ฤebula
  • 2 stroka ฤesna
  • 2 jajci
  • 3โ€“4 ลพlice drobtin (po potrebi veฤ)
  • 1 ลพlica sesekljanega peterลกilja
  • Sol, poper po okusu
  • Olje za peko ali zamrzovanje

Priprava mase

  1. Gobe drobno nasekljajte ali na grobo zmeljite s sekljalnikom.
  2. Na ponvi na malo olja popraลพite sesekljano ฤebulo in ฤesen, dodajte gobe in praลพite, dokler ne izhlapi voda (5โ€“10 minut).
  3. Meลกanico nekoliko ohladite, nato jo prestavite v skledo.
  4. Dodajte jajci, drobtine, peterลกilj, sol in poper ter dobro premeลกajte.
  5. Po potrebi dodajte veฤ drobtin, da dobite kompaktno maso, ki jo lahko oblikujete v polpete.

Oblikovanje

  • Z rokami oblikujte polpete velikosti dlani in jih polagajte na pladenj, obloลพen s papirjem za peko.
  • Za bolj enakomerno obliko lahko uporabite kuhinjski obroฤek ali pokrovฤek kozarca.

Zamrzovanje polpet

Polpete lahko zamrznete surove ali rahlo popeฤene โ€“ obe metodi imata svoje prednosti.

1. Zamrzovanje surovih polpet

  • Polpete zloลพite na pladenj v eni plasti in zamrznite za 2โ€“3 ure, da se strdijo.
  • Nato jih prestavite v vreฤke za zamrzovanje ali posodice, oznaฤite datum in vrsto.
  • Tako pripravljene polpete lahko zamrznete do 3 mesece.

Uporaba: Peฤete jih lahko neposredno iz zamrzovalnika โ€“ dodajte nekaj minut peฤenja ali cvrtja veฤ.

2. Zamrzovanje rahlo popeฤenih polpet

  • Polpete popecite na obeh straneh, da dobijo rahlo skorjico (ne do konca).
  • Ohladite jih in shranite v zamrzovalne vreฤke ali posodice.
  • Ta naฤin je priroฤen, ฤe ลพelite zmanjลกati ฤas priprave ob kasnejลกi uporabi.

Uporaba: Pred postreลพbo jih le pogrejete v peฤici, ponvi ali fritezi.

Namigi za popolne mareline polpete

  • Za boljลกo strukturo lahko drobtine delno nadomestite s kuhanim krompirjem ali ovsenimi kosmiฤi.
  • Za bolj izrazit okus dodajte muลกkatni oreลกฤek ali timijan.
  • ฤŒe masa ostaja premokra, pustite stati 10 minut, da drobtine vpijejo tekoฤino.
  • Polpete lahko pripravite tudi brez jajc โ€“ v tem primeru uporabite kuhani krompir ali laneno โ€œjajceโ€ kot vezivo.

Kako uporabiti polpete iz marel

Polpete so vsestranske:

  • Postrezite jih s kislo smetano ali jogurtovo omako.
  • Odliฤne so kot zelenjavni burgerji v bombetki.
  • Dodajte jih k testeninam, riลพotam ali zelenjavnim jedem.
  • Uporabite jih kot hitro kosilo โ€“ iz zamrzovalnika naravnost v ponev.

Preberite ลกe:

NAJNOVEJล E