Ekologija & okoljeKako ekološke osveščenosti naučiti otroke?

Kako ekološke osveščenosti naučiti otroke?

MORDA VAS ZANIMA

Najbolje je, da se začne otroke poučevati o ekologiji že v rani mladosti. Ampak kako jim stvari razložiti na njim razumljiv način?

- Oglas -

Kako začeti? Razložite, da je misliti “zeleno” dobro v njim razumljivih terminih in skozi igro.
Otroci radi puščajo vodo odprto, torej kako jim razložiti, da to ni pametno? Poskusite lahko na naslednji način: Ribe potrebujejo vodo za dihanje, in ta voda, ki jo otrok troši prihaja iz rek in jezer, v kateri plavajo ribe. In če to vodo iztrošimo, ribe ne bodo mogle več plavati in bodo umrle, ker ne bodo imele več vode, da bi lahko dihale. Torej, razložite otrokom, da je dobro, če potrošijo majhne količine vode, vendar naj ravnajo skrbno.

Povejte jim privlačno zgodbo.
Globalno segrevanje je nekaj, kar je verjetno težje razložiti, zato poskusite naslednje: pripovedujte jim zgodbi, katera se lahko začne na naslednji način – pred davnimi časi je bilo na Zemlji veliko dinozavrov in rastlin. Nekega dne pa je na Zemljo treščil meteor, zaradi katerega so dinozavri in rastline pomrle. S časoma pa je zemlja pokrila njihova telesa in je iz njih nastala nafta, iz katere danes delamo bencin in energijo. S tem, ko se vozimo v avtomobilih in prižigamo luči pa nevidem plih uhaja v ozračje, kateri povzroča, da se Zemlja segreva. To pa ni dobro za npr. polarne medevede, kateri imajo raje mraz. Zato je dobro, da uporabljajo čim manj bencina in energije.

Dovolite jim, da verjamejo, da njihov trud vodi v takojšnje rezultate.
Ena izmed stvari, ki nas najbol prizadane, ko odrastemo je ta, ko izvemo da nismo center vesolja in da ena oseba še ne more rešiti sveta. Težko je razložiti moč skupin, katere se trudijo za boljši jutri. Zato je potrebno sčasoma razjasniti, da en majhen fantek še ne bo rešil sveta s tem, da bo zaprl pipo, več otrok, pa ima večjo moč in lahko rešijo več rib. Vsekakor pa je težko razložiti otroku pomen skupine, zato naj za ta čas verjame, da je s tem ko je zaprl pipo rešil ribe. To pa ga bo skozi leta motiviralo, da vo začel razmišljati zeleno.

- Oglas -

To je nekaj načinov, kako otroku razložiti, da to kar naredi danes za naravo, se mu bo obrestovalo jutri.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×