Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljeKako ekološke osveščenosti naučiti otroke?

Kako ekološke osveščenosti naučiti otroke?

MORDA VAS ZANIMA

Najbolje je, da se začne otroke poučevati o ekologiji že v rani mladosti. Ampak kako jim stvari razložiti na njim razumljiv način?

- Oglas -

Kako začeti? Razložite, da je misliti “zeleno” dobro v njim razumljivih terminih in skozi igro.
Otroci radi puščajo vodo odprto, torej kako jim razložiti, da to ni pametno? Poskusite lahko na naslednji način: Ribe potrebujejo vodo za dihanje, in ta voda, ki jo otrok troši prihaja iz rek in jezer, v kateri plavajo ribe. In če to vodo iztrošimo, ribe ne bodo mogle več plavati in bodo umrle, ker ne bodo imele več vode, da bi lahko dihale. Torej, razložite otrokom, da je dobro, če potrošijo majhne količine vode, vendar naj ravnajo skrbno.

Povejte jim privlačno zgodbo.
Globalno segrevanje je nekaj, kar je verjetno težje razložiti, zato poskusite naslednje: pripovedujte jim zgodbi, katera se lahko začne na naslednji način – pred davnimi časi je bilo na Zemlji veliko dinozavrov in rastlin. Nekega dne pa je na Zemljo treščil meteor, zaradi katerega so dinozavri in rastline pomrle. S časoma pa je zemlja pokrila njihova telesa in je iz njih nastala nafta, iz katere danes delamo bencin in energijo. S tem, ko se vozimo v avtomobilih in prižigamo luči pa nevidem plih uhaja v ozračje, kateri povzroča, da se Zemlja segreva. To pa ni dobro za npr. polarne medevede, kateri imajo raje mraz. Zato je dobro, da uporabljajo čim manj bencina in energije.

Dovolite jim, da verjamejo, da njihov trud vodi v takojšnje rezultate.
Ena izmed stvari, ki nas najbol prizadane, ko odrastemo je ta, ko izvemo da nismo center vesolja in da ena oseba še ne more rešiti sveta. Težko je razložiti moč skupin, katere se trudijo za boljši jutri. Zato je potrebno sčasoma razjasniti, da en majhen fantek še ne bo rešil sveta s tem, da bo zaprl pipo, več otrok, pa ima večjo moč in lahko rešijo več rib. Vsekakor pa je težko razložiti otroku pomen skupine, zato naj za ta čas verjame, da je s tem ko je zaprl pipo rešil ribe. To pa ga bo skozi leta motiviralo, da vo začel razmišljati zeleno.

- Oglas -

To je nekaj načinov, kako otroku razložiti, da to kar naredi danes za naravo, se mu bo obrestovalo jutri.

Prejšnji članekKako reciklirati varčne žarnice
Naslednji članekMravljišča

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×