Kako reciklirati varčne žarnice

  Varčne flourestenčne žarnice za komercialno uporabo vsebujejo tudi nekaj živega srebra, za katerega se ve, da je nevaren za zdravje, zato se jih je potrebno, ko odslužijo svoj namen znebiti na pravilen način.

  Vendar preden zaženete paniko, se pomirite, saj je količina živega srebra v teh žarnicah minimalna. Vseeno pa je tolikšna količina nevarna za manjše plenilce, če pride živo srebro v stik z morskim ekosistemom. Živo srebro se v tem primeru spremeni v bolj nevarno obliko, ki se nabira v tkivu živali. Največjo vrednost te snovi so našli v tuni, zato je nosečnicam in otrokom priporočeno, naj se izogibajo uživanju te morske specialitete.

  Kako reciklirati takšne žarnice?

  Večina teh žarnic z oznako “Energy Star“ ima garancijo 2 leti. Zato, če vam varčna žarnica pregori pred iztekom garancije, jo enostavno nesite nazaj. Če pa se to ne zgodi v tem času, pa je ne mečite v smeti, ampak se držite naslednjih napotkov:

  • Žarnico postaite v zapečateno plastično vrečko
  • Na smetičšu preverite, ali imajo možnost zbirnega centra takšnih žarnic
  • Če slučajno živite blizu, ali pa imate v kratkem namen iti v Ikeo vzemite te žarnice s seboj, saj ima trgovina zbirne posode za takšne žarnice.
  • Preverite po večjih nakupovalnih centrih, če imajo možnost zbiranja teh žarnic.

  Če se vam je slučajno zgodilo, da se je žarnica razbila bodite previdni:

  • Odprite okno za vsaj 15 minut, da se plini prezračijo
  • Uporabite rokavice za enkratno uporabo in poberite delčke
  • Ne sesajte ali pometajte!
  • Razbite delčke z papirjem pometite v plastično vrečko
  • Mesto kjer je ležala razbita žarnica z papirnato brisačo pomijte in kasneje to brisačo ter rokavice vržite v isto vrečko k delcem žarnice.
  • Vrečke se znebite na isti način, kot bi se baterij – ne mečite jih v smeti!
  PREBERITE TUDI:  Klimatske naprave: Udobje in varčnost z roko v roki

  Alternativna izbira tem žarnicam pa je LED žarnica, katera je še bolj energijsko zmožna, imaja daljši rok trajanja ter ne vsebuje živega srebra.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  2 KOMENTARJI

  1. Kaj k. ti ni jasno Radina. V novici je govora o eni sami žarnici, zastrupljeni delavci imajo pa opravka z veliko vec zarnicami, marsikateremu se pa se za razno zascito jebe kot se jim povsod splosno gledano po vseh firmah. Ni panike zaradi zivega srebra iz ene zarnice, iz mngovec zarnic pa seveda je.

  2. Kako lahko svetujete da se POMIRIJO ljudje??? Veste kakšne poškodbe imajo otroke, odihnali Hg-pline in delovce, kateri reciklirajo te žarnic??? Vsi so zastrupljeni! Malo več se informirajte, pretendirate da se EKO-portal!!! Gledajte Bulb Fiction, ali ARD!!! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ihbEv21ZfnM in tudi Fenol izločajo ko gorijo!!! http://www.ardmediathek.de/radio-bremen-tv/buten-un-binnen-magazin/neues-gift-in-energiesparlampen-entdeckt?documentId=10394896

  Comments are closed.