0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeResnica o biološki plastiki

Resnica o biološki plastiki

MORDA VAS ZANIMA

Pojavlja se vse več izdelkov izdelanih je iz biološko razgradljive plastike, ampak kako prijazna okolju je ta plastika v resnici?

- Oglas -

Veliko se govori o škodljivih učinkih plastike, ki jo ima le-ta na okolje. Plastične vrečke, katere dobimo v vsaki trgovini naj bi imele dobo razgradnje od 100 do 1000 let in tako predstavljajo velik problem.

Torej preprosta logika nam pove, da če so te tradicionalne vrečke slabe, morajo biti nove alternativne vrečke dobre. Vendar temu ni povsem tako.

Najprej da razčistimo – biološko razgradljiva plastika ne pomeni isto kot bioplastika!
Bioplastika je narejena iz naravno obnovljivih virov – npr. koruze in škroba. Biološko razgradljiva plastika pa se razgradi le pod določenimi pogoji in je lahko iz agrokulture ali naftnih derivatov. Takšna plastika pa ni nekaj novega, saj je bila uporabljena že pred leti za nekomercialne namene. V komercialne namene pa je prišla šele leta 1990. Ti proizvodi so bili zmešani s škrobom in so bili zato označeni kot biološko razgradljivi. Ampak to ne drži – skozi leta se je škrob razgradil, plastika pa je še vedno ostala. Zato je tu potrebno ločiti tudi med biološko razgradljivo ter kompostno plastiko.

- Oglas -

Da pa je stvar še bolj zapletena, pa danes obstajajo t.i. oxo-biološko, hidro-biološko ter foto-biološko razgradljive vrste plastike. Vsem pa je skupno dejstvo, da niso vse biološko razgradljive plastike narejene z istim postopkom, zato obstaja veliko nasprotujočih si dejstev.
Velika večina, ko sliši besedo “zelena“ plastika pomisli, da se bo takšen proizvod čez čas razgradil sam od sebe. Vendar ni res.

Smetišča odpadke zakopljejo, s tem pa preprečijo dostop zraka, vlage ter svetlobe do odpadkov, kar pomeni, da se takšni odpadki ne morejo razkrajati na naraven način. Zato ni čudno, da so časopisi najdeni na smetiščih še vedno berljivi po 35 letih.

Torej kako ravnati pravilno? Zmanjšajte, ponovno uporabite ter reciklirajte čim več anorganskih tako kot organskih proizvodov.

NAJNOVEJŠE