Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljeResnica o biološki plastiki

Resnica o biološki plastiki

MORDA VAS ZANIMA

Pojavlja se vse več izdelkov izdelanih je iz biološko razgradljive plastike, ampak kako prijazna okolju je ta plastika v resnici?

- Oglas -

Veliko se govori o škodljivih učinkih plastike, ki jo ima le-ta na okolje. Plastične vrečke, katere dobimo v vsaki trgovini naj bi imele dobo razgradnje od 100 do 1000 let in tako predstavljajo velik problem.

Torej preprosta logika nam pove, da če so te tradicionalne vrečke slabe, morajo biti nove alternativne vrečke dobre. Vendar temu ni povsem tako.

Najprej da razčistimo – biološko razgradljiva plastika ne pomeni isto kot bioplastika!
Bioplastika je narejena iz naravno obnovljivih virov – npr. koruze in škroba. Biološko razgradljiva plastika pa se razgradi le pod določenimi pogoji in je lahko iz agrokulture ali naftnih derivatov. Takšna plastika pa ni nekaj novega, saj je bila uporabljena že pred leti za nekomercialne namene. V komercialne namene pa je prišla šele leta 1990. Ti proizvodi so bili zmešani s škrobom in so bili zato označeni kot biološko razgradljivi. Ampak to ne drži – skozi leta se je škrob razgradil, plastika pa je še vedno ostala. Zato je tu potrebno ločiti tudi med biološko razgradljivo ter kompostno plastiko.

Da pa je stvar še bolj zapletena, pa danes obstajajo t.i. oxo-biološko, hidro-biološko ter foto-biološko razgradljive vrste plastike. Vsem pa je skupno dejstvo, da niso vse biološko razgradljive plastike narejene z istim postopkom, zato obstaja veliko nasprotujočih si dejstev.
Velika večina, ko sliši besedo “zelena“ plastika pomisli, da se bo takšen proizvod čez čas razgradil sam od sebe. Vendar ni res.

- Oglas -

Smetišča odpadke zakopljejo, s tem pa preprečijo dostop zraka, vlage ter svetlobe do odpadkov, kar pomeni, da se takšni odpadki ne morejo razkrajati na naraven način. Zato ni čudno, da so časopisi najdeni na smetiščih še vedno berljivi po 35 letih.

Torej kako ravnati pravilno? Zmanjšajte, ponovno uporabite ter reciklirajte čim več anorganskih tako kot organskih proizvodov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×