Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.
Zdravje & prehranaKaj vpliva na izbiro hrane

Kaj vpliva na izbiro hrane

MORDA VAS ZANIMA

Izbor hrane lahko pomembno vpliva na zdravje celotne populacije, zato javna zdravstva mnogih držav želijo vplivati na to izbiro.

- Oglas -

Za uspešno izvedbo sprememb ukoreninjenih  slabih prehrambnih navad je pomembno določiti in razumeti dejavnike, ki vplivajo na izbor hrane.
V prihodnosti načrtujejo še bolj natančna preučevanja vplivov bioloških dejavnikov na izbiro hrane, določitev omejitev, ki zavirajo spremembe prehranjevalnih navad, in vpeljavo modela, po katerem naj bi se te spremembe izvajale.

Na izbiro prehrane, tako kot na vsako drugo kompleksno človekovo vedenje, vpliva veliko medsebojno prepletih dejavnikov. Ključ, ki spodbudi proces konzumiranja hrane, je predvsem občutek lakote ali sitosti, tisto, kar jemo, pa je pogojeno s fiziološkimi in prehrambenimi potrebami.

Ostali dejavniki, ki vplivajo na izbiro hrane, so:

  • senzorske (organoleptične) lastnosti hrane, kot so okus, vonj in izgled
  • družbeni, čustveni in spoznavni (kognitivni) dejavniki, kot so uživanje ali neuživanje v določeni hrani, poznavanje vplivov hrane na zdravje, navade, življenjske izkušnje ali spretnosti priprave, osebna prepričanja o koristnosti sestavin
  • tudi kulturni, religijski in ekonomski dejavniki znatno vplivajo na izbiro hrane. Etnična pripadnost, kakor tudi dostopnost in cena hrane vplivajo na prehrano določenega dela prebivalstva.

Navedeni dejavniki kažejo na to, da je “zdrava prehrana“, kakršno promovirajo številne javnozdravstvene kampanje, samo eden od velikega števila dejavnikov, ki vplivajo na izbor hrane. V različnih evropskih regijah so izvedli raziskave, s katerimi so želeli ugotoviti stališče potrošnikov do hrane, prehrane in zdravja. Raziskovali so pet najmočnejših dejavnikov, upoštevanih pri izbiri hrane, in pokazali so se sledeči rezultati:

  • pri 74% anketiranih je na izbiro hrane vplivala kvaliteta in svežina hrane
  • pri 43 % anketiranih je vplivala cena
  • pri 38 % anketiranih je vplival okus hrane
  • pri 32 % anketiranih je vplivalo prepričanje o zdravem prehranjevanju
  • pri 29 % anketiranih so na izbiro hrane vplivale prehranjevalne navade v družini.
- Oglas -

Ugotovljeno je bilo, da ženska populacija, starejši anketiranci in izobraženci smatrajo kot najpomembnejšega med vidiki prehranjevanja zdravstven vidik. Moški populaciji so najpomembnejši okus in prehranjevalne navade, medtem ko je bila cena najpomembnejši dejavnik pri nezaposlenih in upokojencih.

V isti raziskavi je 80% anketirancev opisalo zdravo prehrano na način, ki ga posredujejo razna sporočila o vlogi hrane s strani raznih institucij, ki se ukvarjajo z raziskavami o kvaliteti hrane. Ta poročila so kar znatno vplivala na izboljšanje prehranjevalnih navad.

Zanimivo je dejstvo, da je kar 71% Evropejcev prepričanih, da je njihova prehrana uravnotežena in zdrava, zato ne čutijo potrebe, da bi karkoli menjali.

Prejšnji članekKemikalije v ličilih
Naslednji članekKako obvladati čas

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×