Lepota & KozmetikaKaj nohti povedo o vašem zdravju?

Kaj nohti povedo o vašem zdravju?

MORDA VAS ZANIMA

Oblika, tekstura in barva nohtov veliko povedo o vašem zdravju. Preverite, katere spremembe na nohtih so neškodljive in kaj lahko kaže na zdravstvene težave, na primer sladkorno bolezen, pljučne ali srčne bolezni.

- Oglas -

Zdravi nohti povprečno zrastejo za 3,5 milimetra na mesec. Na rast nohtov vplivajo prehrambni status posameznika, jemanje zdravil, poškodbe nohtov, kronične bolezni in staranje. Če opazite spremembe v hitrosti rasti nohtov, njihovi barvi, obliki ali debelini, se posvetujete z dermatologom. V nadaljevanju navajamo, kaj lahko pomenijo določene spremembe na nohtih.

Nohti in zdravje

Nohti lahko porumenijo zaradi lakiranja in kajenja. Če so vaši nohti debeli, drobljivi in rumeni, je krivec za to morda glivična infekcija. Manj pogosto so rumeni nohti povezani z boleznijo ščitnice, luskavico, sladkorno boleznijo ali boleznijo dihal (npr. kroničnim bronhitisom).

Suhi, počeni ali lomljivi nohti so prav tako lahko rezultat glivične infekcije ali bolezni ščitnice, še posebej  zmanjšanega delovanja ščitnice, pa tudi pomanjkanja vitaminov A, B7 (biotina) ali C. Lahko kažejo tudi na to, da imate roke pogosto v vodi, jih izpostavljate kemikalijam ali veliko uporabljate aceton.

- Oglas -

Zadebelitev zadnjih členkov in ukrivljanje nohtov navzdol je znak pomanjkanja kisika v krvi, ki je povezano s kronično pljučno boleznijo, lahko pa je tudi posledica ledvične bolezni, vnetne črevesne bolezni, srčno-žilne bolezni ali aidsa.

Bele pike na nohtih so pogosto posledica poškodbe in niso razlog za zaskrbljenost. Če ne izginejo same po sebi, je razlog zanje lahko glivična infekcija.

Horizontalne črte lahko nastanejo zaradi poškodbe nohta, luskavice, diabetesa, motenj cirkulacije krvi, bolezni, ki jo spremlja visoka vročina (npr. škrlatinke ali pljučnice), ali resnega pomanjkanja cinka. Vertikalne črte so navadno znak staranja in niso razlog za skrb. V nekaterih primerih nastanejo zaradi pomanjkanja vitamina B12 in magnezija.

Žličasti nohti, ki se ob robovih vihajo navzgor, so lahko znak anemije zaradi pomanjkanja železa, hemokromatoze (čezmerno kopičenje železa v telesu), srčne bolezni ali zmanjšanega delovanja ščitnice.

Če na nohtih opazite vdolbine, gre v veliki večini primerov za posledico luskavice. To je lahko tudi posledica avtoimunske bolezni, ki povzroča izpadanje las (alopecia areata), ali vnetne bolezni sklepov (Reiterjev sindrom).

Temne liste na nohtih so lahko pokazatelj melanoma, hude oblike kožnega raka, zato se v tem primeru čim prej posvetujte z zdravnikom.

Če so vaši nohti belkasto-rožnati (t. i. Terryjevi nohti), lahko to kaže na bolezen jeter, diabetes ali odpoved ledvic. Včasih pa so preprosto znak staranja.

- Oglas -

Ali grizete nohte? To lahko privede do bakterijske infekcije (koža okrog nohta oteče, pordeči ali se zagnoji).

Kako s hrano poskrbeti za zdravje nohtov?

  1. Jejte uravnoteženo hrano, ki vključuje dovolj zdravih virov beljakovin (npr. sirotkine beljakovine, jajca in meso pašnih živali, ki je pomemben vir cinka).
  2. Jejte veliko zelene zelenjave in jagodičevja, ki vsebujejo antioksidante, vitamine in minerale, ki so pomembni za zdravje nohtov.
  3. Eden od pomembnejših vitaminov, ki pomaga ohranjati čvrste nohte (in lase), je vitamin B7 oziroma biotin. Telo ga med drugim potrebuje za presnovo maščob, ogljikovih hidratov in aminokislin. Biotin igra vlogo pri nastanku keratina, ki je sestavni del nohtov. Kje se nahaja biotin? V jajčnem rumenjaku in živalskih omega-3 maščobnih kislinah.
  4. Za čvrste nohte je pomembno ohranjanje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin v razmerju 1 : 1. To razmerje je pri povprečnem Zahodnjaku 1 : 20, lomljivi in mehki nohti pa so pogosto znak tega porušenega razmerja. Da bi ga popravili, jejte manj rastlinskih olj in več omega-3 maščob živalskega izvora (npr. sardine, inčuni).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×