[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKaj lahko sami naredimo, kadar imamo ognojek?

Kaj lahko sami naredimo, kadar imamo ognojek?

MORDA VAS ZANIMA

Ognojek, ki ga imenujemo tudi tur ali absces, ko se kužne bakterije prebijejo preko lasnih mešičkov v kožo. Ognojek se napolni z gnojem in oteče, ker tekočina sili na površje, pa se oblikuje tudi bela “glava”. Največkrat se ognojki pojavijo na mestih, kjer obleka drgne ob kožo ali pa na vlažnih telesnih predelih, ki so v nenehnem kontaktu z ostalim telesom, npr. pod pazduho, na vratu, na notranjem delu stegen ali na območju zadnjice. Kadar se ognojek pojavi na obrazu, pojdite nemudoma k zdravniku, saj lahko bakterije zaidejo v sinuse ali v krvni obtok, tudi če gre za večji ognojek, poiščite zdravniško pomoč, načeloma velja, da so najbolj sumljivi tisti ognojki, ki presegajo velikost enega centimetra. Preverite, kako si pri manjših ognojkih lahko pomagate kar sami.

- Oglas -

Ognojek

Topel obkladek

Toplota in vlaga sodeč po ljudskem zdravilstvu pomagata pri drenaži ognojka. Brisačo namočite v vročo vodo, jo malo ožemite in pritiskajte na ognojek deset minut. Nato postopek še dvakrat ponovite. Voda naj bo tako vroča, da ne boste dobili opeklin, vseeno pa naj bo prisoten rahlo pekoč občutek. Brisačo lahko namakate tudi v timijanov čaj, timijan ima namreč antiseptične lastnosti. Vroče obkladke si naredite trikrat dnevno.

Obkladki iz zelja

Liste zelenega zelja malo prekuhajte v vreli vodi, ko se zmehčajo, jih odcedite in pustite, da se malo ohladijo. Položite jih na prizadeto mesto in jih povijte s povojem, zelje naj bi po mnenju starih ljudskih zdravilcev iz ognojkov posrkalo gnoj. Obkladek pustite na ognojku eno uro, nato ga odstranite. Postopek ponavljajte nekaj dni, seveda morate vedno uporabiti sveže zeljne liste.

Eterično olje čajevca

Prizadeto mesto si večkrat na dan umivajte s tekočim antibakterijskim milom, tudi ohlapna oblačila vam bodo blagodejno dela, da ne bo prihajalo do trenja med ognojkom in na primer vašimi hlačami. Nekateri ljudje prisegajo na eterično olje čajevca, ki ga večkrat na dan namažemo na ognojek. Gre za naravno razkužilo, ki uničuje mikrobe in spodbuja celjenje kože, poleg tega pomaga izsušiti ognojek.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×