Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Lepota & kozmetikaKaj lahko sami naredimo, kadar imamo ognojek?

Kaj lahko sami naredimo, kadar imamo ognojek?

MORDA VAS ZANIMA

Ognojek, ki ga imenujemo tudi tur ali absces, ko se kužne bakterije prebijejo preko lasnih mešičkov v kožo. Ognojek se napolni z gnojem in oteče, ker tekočina sili na površje, pa se oblikuje tudi bela “glava”. Največkrat se ognojki pojavijo na mestih, kjer obleka drgne ob kožo ali pa na vlažnih telesnih predelih, ki so v nenehnem kontaktu z ostalim telesom, npr. pod pazduho, na vratu, na notranjem delu stegen ali na območju zadnjice. Kadar se ognojek pojavi na obrazu, pojdite nemudoma k zdravniku, saj lahko bakterije zaidejo v sinuse ali v krvni obtok, tudi če gre za večji ognojek, poiščite zdravniško pomoč, načeloma velja, da so najbolj sumljivi tisti ognojki, ki presegajo velikost enega centimetra. Preverite, kako si pri manjših ognojkih lahko pomagate kar sami.

- Oglas -

Ognojek

Topel obkladek

Toplota in vlaga sodeč po ljudskem zdravilstvu pomagata pri drenaži ognojka. Brisačo namočite v vročo vodo, jo malo ožemite in pritiskajte na ognojek deset minut. Nato postopek še dvakrat ponovite. Voda naj bo tako vroča, da ne boste dobili opeklin, vseeno pa naj bo prisoten rahlo pekoč občutek. Brisačo lahko namakate tudi v timijanov čaj, timijan ima namreč antiseptične lastnosti. Vroče obkladke si naredite trikrat dnevno.

Obkladki iz zelja

Liste zelenega zelja malo prekuhajte v vreli vodi, ko se zmehčajo, jih odcedite in pustite, da se malo ohladijo. Položite jih na prizadeto mesto in jih povijte s povojem, zelje naj bi po mnenju starih ljudskih zdravilcev iz ognojkov posrkalo gnoj. Obkladek pustite na ognojku eno uro, nato ga odstranite. Postopek ponavljajte nekaj dni, seveda morate vedno uporabiti sveže zeljne liste.

Eterično olje čajevca

Prizadeto mesto si večkrat na dan umivajte s tekočim antibakterijskim milom, tudi ohlapna oblačila vam bodo blagodejno dela, da ne bo prihajalo do trenja med ognojkom in na primer vašimi hlačami. Nekateri ljudje prisegajo na eterično olje čajevca, ki ga večkrat na dan namažemo na ognojek. Gre za naravno razkužilo, ki uničuje mikrobe in spodbuja celjenje kože, poleg tega pomaga izsušiti ognojek.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×