0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj lahko funkcionalna medicina naredi za nas?

Kaj lahko funkcionalna medicina naredi za nas?

MORDA VAS ZANIMA

Običajno, takrat ko nam telo s simptomi pokaže, da nekaj ne počnemo pravilno, posežemo po ‘čudežni tabletki’« in pričakujemo, da bo spet vse dobro. A večinoma ni tako enostavno. Izboljšanje lahko pričakujemo le tako, da odstranimo tisto, kar nas je pripeljalo do bolezni.

- Oglas -

 »Vzeti ‘čudežno tabletko’ je tako, kot da bi vozili avto in bi se med vožnjo na armaturni plošči prižgala lučka, ki nas opozarja, da je motor v okvari. Nato bi vzeli črn flomaster, in to lučko prebarvali, da je ne bi več videli,« nam je zaupala Tanja Turnšek, specialistka funkcionalne medicine in prehranska terapevtka. Kaj menite, kaj bi se hitro zgodilo, če bi avto vozili še naprej? Motor bi se pokvaril, pri mehaniku pa bi porabili bistveno več časa in denarja, kot bi ga, če bi avto peljali na popravilo, ko je lučka začela svetiti. Tanja Turnšek zaskrbljeno opozarja, da ljudje to vsakodnevno počnemo svojemu telesu. »Ko nas začne telo vedno pogosteje opozarjati, da je nekaj narobe, še vedno jemljemo ‘čudežne tabletke’ ali hodimo na tretmaje in upamo, da nas bodo pozdravili. Kadar nas boli na primer glava, vzamemo protibolečinsko tableto, a pozabljamo, da glavobol ni odsotnost te protibolečinske tablete v telesu, ampak je potrebno odpraviti vzrok glavobola

Tanja Turnšek
Tanja Turnšek

Kaj je funkcionalna medicina?

Zelo pomemben dejavnik predstavlja dejstvo, da v funkcionalni medicini bolnik in zdravnik aktivno sodelujeta. Zdravnik se osredotoči na bolnika kot celoto, ne le na posamezen simptom. Zanj si vzame čas, prisluhne njegovim težavam in željam, pregleda zdravstveno zgodovino bolnika, njegovih prednikov, dejavnike okolja, v katerem živi, in njegov življenjski slog. Posledično lahko bolnik prejme individualno prilagojeno in učinkovito oskrbo za svoje težave. Bolnik aktivno sodeluje pri nastajanju lastnega terapevtskega načrta, zaradi česar čuti več nadzora nad svojim zdravjem in zato tudi lažje naredi trajne spremembe v življenjskem slogu. »Funkcionalna medicina je medicina prihodnosti, saj odkriva in obravnava osnovne vzroke kroničnih bolezni ter jih odpravlja predvsem na naravne načine. To je prava pot, ki nas na dolgi rok popelje do zdravja in dobrega počutja. Telesu moramo dati možnost, da spet pride v svoje naravno ravnovesje in se zdravi. In ko se zdravi, se zdravi celo telo, ne le en njegov del.«

Sedem ključnih področij delovanja funkcionalne medicine

»Funkcionalna medicina je pri svojem delu tako uspešna, zato ker jo zanima celo telo, vsi telesni sistemi, tako notranji kot zunanji vplivi in čustva. Zanima se za nivo stresa, prehrano, toksine, naše spanje, gibanje, morebitne infekcije, genetiko ter povezanost uma in telesa. Uspešni smo lahko le takrat, ko odpravimo vse dejavnike, ki so nas pripeljali do simptomov in bolezni.«

- Oglas -

1. VPLIVI OKOLJA

»Vse v našem okolju sodeluje z našimi geni, da ustvarja zdravje ali bolezen. Naša prehrana, zrak, voda, kako ter koliko se gibljemo in telovadimo, čustvene travme, psihosocialni dejavniki in izpostavljenost okolijskim toksinom ter sevanju lahko vpliva na naše gene in naše zdravje. Ustvarjanje zdravega okolja znotraj in zunaj nas je naš prvi korak k uravnoteženju sistema,« poudari Tanja Turnšek.

2. VNETJE IN IMUNSKO RAVNOVESJE

Kadar naš imunski sistem ni v ravnovesju, se lahko pojavijo vnetja, kar lahko privede do bolezni in povečanja telesne teže. Obvladovanje vnetja je zato zelo pomembno, saj le tako dosežemo dobro počutje.

3. HORMONI IN NEVROTRANSMITERJI

»Večina ljudi ne živi v harmoniji z biološkimi ritmi. To je razlog, da naši hormoni in nevrotransmiterji, od katerih je odvisno naše ravnovesje, ne delujejo pravilno. Bistveno je odkrivanje razlogov za ta neravnovesja.«

4. ZDRAVJE ČREVESJA IN PREBAVE

Vedno več je povezav med kroničnimi boleznimi in neravnovesjem v našem črevesju, ki je osnova našega zdravja. Izredno pomembno je zato vedeti, kaj povzroča bolno črevesje in kako  to popraviti.

- Oglas -

5. RAZSTRUPLJANJE

Z razstrupljanjem se naše telo znebi odpadkov. Kadar se odpadki kopičijo, zbolimo. Vedeti, kako povečati sposobnost našega telesa za razstrupljanje in hkrati zmanjšati vsakodnevno izpostavljenost toksinom je zato izrednega pomena.

6. ENERGIJA, MITOHONDRIJI IN OKSIDATIVNI STRES

Funkcionalna medicina se ukvarja tudi s tem, kako proizvajamo energijo, zakaj jo izgubljamo in kako jo lahko ustvarimo še več. Pomaga nam razumeti, kako optimiziramo naše mitohondrije (energijske tovarne znotraj celic) in kako zmanjšamo oksidativni stres, ki je posledica toksinov, infekcij, alergenov, stresa ali zgolj uživanja preveč hrane slabe kakovosti. Znanje o tem je pomembno, da lahko postanemo zdrav človek, z visoko mero energije in vitalnosti.

7. POVEZANOST TELESA IN UMA

»Telo in um sta en sam, dinamičen dvosmerni sistem. Kar naredimo enemu, ima ogromen vpliv na drugega. Kar povzročimo svojemu telesu, povzročimo svojim možganom. Razumevanje pomena tega odnosa je zadnji ključ do odličnega zdravja,« poudari Tanja Turnšek.

Pregled

Funkcionalna medicina v primerjavi z uradno medicino

»Pomembno je poudariti, da se v funkcionalni medicini najprej seveda poslužimo vseh dragocenih preiskav, ki jih ima na voljo uradna medicina (rentgen, ultrazvok, magnetna resonanca, osnovne preiskave urina, blata in krvi, gastro- in kolonoskopija). Te nam v primeru odstopanj pokažejo težavo in dobimo diagnozo. Našim strankam vedno svetujemo, naj še naprej sodelujejo s svojim zdravnikom in se udeležujejo priporočenih preiskav in pregledov. A diagnoze ne moremo postaviti le na podlagi simptomov. Primer je pacientka, ki mi je zaupala: »Moja prijateljica si je pozdravila arteriosklerozo s spremembo prehrane in  dopolnili. Jaz že 5 mesecev delam vse enako kot ona, pa nimam rezultatov.« Zakaj je tako? Čeprav so simptomi enaki, so vzroki za njeno bolezen popolnoma drugačni kot vzroki pri prijateljici. Potrebno je opraviti poglobljeno diagnostiko preko laboratorijskih preiskav. Eno ključnih orodij, ki jih imamo na razpolago, so visoko specializirana laboratorijska testiranja v tujini (v Angliji in ZDA), kamor pošljemo vzorce krvi, urina, blata ali sline, s katerimi lahko iščemo vzroke težav v telesu, ki so prisotni še preden zbolimo,« nazorno razloži Tanja Turnšek.

Podrobna obravnava bolnika

»Običajno nas ljudje pokličejo po telefonu ali nam pišejo. Nato sledi 15-minutno brezplačno srečanje, kjer stranka na kratko predstavi svoje težave, mi pa jim na kratko predstavimo naš način dela, programe ter glede na težave svetujemo najprimernejši program. Individualni program traja 6–8 mesecev. Vsega ne moremo spremeniti čez noč. Tako kot bolezen ni nastala čez noč, tako se tudi optimiziranje zdravja ne zgodi čez noč. Stranka najprej izpolni podroben vprašalnik, ki nam da informacije o človeku, njegovi prehrani, zdravstveni zgodovini, delovanju vseh sistemov v telesu, prebolelih boleznih, operacijah, načinu življenja, navadah in simptomih.

Na podlagi preučitve vprašalnika, uvodnega pogovora in pregleda zdravstvene dokumentacije za zadnja 3 leta se odločimo, katera laboratorijska testiranja bi bila najbolj smiselna za določeno osebo. Nekaj osnovnih testiranj se lahko izvede v domačih laboratorijih, večino pa izvajamo v specializiranih laboratorijih v ZDA in Angliji. Večino vzorcev krvi, blata, sline ali urina lahko stranka odda v udobju svojega doma, včasih pa moramo do najbližjega laboratorija. Testiramo veliko stvari, ki jih uradna medicina ne. Preverimo celotno ščitnično sliko, organske kisline, delovanje osi hipotalamus-hipofiza-nadledvične žleze, stanje hranil, oksidativni stres in obremenjenost s težkimi kovinami.

Poleg hormonske slike, ki je veliko bolj resnična iz sline ali urina, nas zanima, kako se presnavljajo hormoni v telesu, ne le koliko hormonov imamo v določenem trenutku, pozorni smo na DNK-profil patogenov v blatu – bakterij, virusov in parazitov. Ko prejmemo izvide iz tujine, jih preučimo in na podlagi raziskav ter ugotovitev naredimo smiseln načrt individualne prehrane in visoko kakovostnih prehranskih dopolnil, ki dokazano učinkujejo. Sledi več srečanj, kjer stranko seznanimo, kako nakupovati zdravo hrano, kako jo pripravljati in kombinirati, kaj je zdravo in kaj ni. Za nekoga je lahko eno živilo zdravo, drugemu pa povzroča hude zdravstvene simptome.

Skupaj pogledamo, kako brati etikete, katera hrana mora biti zagotovo ekološka in katera ni tako onesnažena in jo lahko uživajo konvencionalno pridelano ter kako izbirati živila, da bomo pri vsakem obroku zaužili optimalno razmerje hranil, pa tudi kako vzgajati svojo črevesno floro s prehrano. V naslednjih srečanjih se pogovarjamo še o različnih področjih zdravega načina življenja. Po potrebi spremljamo napredek s pogovorom in ponovnimi testiranji, dokler telo spet ne pride v ravnovesje. Stranko naučimo vsega, kar je potrebno za zdravje, da ni več odvisna od naše pomoči.«

Naravno zdravljenje

Stranke so tudi zdravi ljudje

»Velik poudarek ni le na kurativi, ampak tudi na preventivni skrbi za zdravje, tako da so naše stranke včasih tudi zdravi ljudje, ne le kronično bolni. A večina naših strank pride k nam šele takrat, ko so kronične težave že zelo hude, ko jim uradna medicina ni zmogla pomagati, in ko so že preizkusili različne metode in tehnike.«

Funkcionalna medicina je učinkovita pri zdravljenju številnih boleznih

Tanja Turnšek nam predstavi le nekatere izmed številnih bolezni, kjer je funkcionalna medicina zelo učinkovita. Med njimi so Alzheimerjeva bolezen in demenca, artritis, astma, avtizem in avtoimunske bolezni. S funkcionalno medicino si lahko pomagamo pri preprečevanju raka, kronični utrujenosti, depresiji in anksioznosti, prav tako tudi pri sladkorni bolezni in pri številnih alergijah. Uspešna je pri menopavzi in neplodnosti, multipli sklerozi, osteoporozi in Parkinsonovi bolezni. Celo pri motnjah v delovanju ščitnice in nadledvične žleze ter pri sindromu nemirnih nog in nespečnosti.

Funkcionalna medicina je za vsakogar

»Funkcionalno medicino priporočam vsakomur, ki želi dobro skrbeti za svoje zdravje, ki želi postati in ostati zdrav. Prav tako jo priporočam vsem bolnikom s kroničnimi simptomi in boleznimi, ki so pripravljeni narediti vse, kar je potrebno, da pride njihovo telo spet v ravnovesje. Pomembno je, da s spremembo ne odlašamo. Dlje kot čakamo, bolj se naše zdravje slabša, simptomov in težav z zdravjem pa imamo vedno več.«

Pristop funkcionalne medicine k avtoimunskim boleznim

Kot smo že omenili, je funkcionalna medicina zelo uspešna tudi pri avtoimunskih boleznih. »Sama sem si z njo ustavila zelo hitro napredujoč artritis in ga dala v remisijo. Če tega ne bi storila, bi bila verjetno danes invalidna. Prav tako je izzvenel sindrom nemirnih nog, tudi avtoimunska bolezen, ki mi je od mladih nog povzročal težave z nespečnostjo,« nam zaupa Tanja Turnšek.

Epidemija avtoimunskih bolezni

Avtoimunost se v začetni fazi (v prvih letih in desetletjih) lahko kaže kot utrujenost, vnetje, otečene žleze, srbeča koža ali izpuščaji. Pojavijo se lahko spremembe v telesni teži, infekcije, bolečine v mišicah in sklepih, anemije, občutljivost na mraz, rahlo povišana telesna temperatura in povečano znojenje. Tudi težave v črevesju, razbijanje srca, izguba las, depresija, tesnoba, suha usta in oči ter pogosti splavi. Brez pretiravanja lahko govorimo o epidemiji avtoimunskih bolezni, pogostost obolenj se iz leta v leto močno zvišuje. Avtoimunske bolezni sicer niso ozdravljive, lahko pa jih damo v remisijo, kar je odlična novica. Poznamo na desetine avtoimunskih bolezni, a najpogostejše med njimi so alopecija, revmatoidni artritis, celiakija, Cronova bolezen, Hashimoto tiroiditis, diabetes tipa I, fibromialgija, multipla skleroza, astma, lupus, luskavica, skleroderma, ulcerozni kolitis, vaskulitis in vitiligo.

Funkcionalna medicina

Učinkovitost pri avtoimunskih boleznih

»Pristop funkcionalne medicine do avtoimunosti je bistveno drugačen kot pristop uradne medicine. Uradna medicina postavi diagnozo, predpiše zdravila za zatiranje imunskega sistema, protibolečinsko terapijo ali hormonsko nadomestno terapijo, vendar ne ugotavlja in odpravlja vzrokov, le simptome. Zato se iz leta v leto bolezen slabša, tkivo in organ pa izgubljata svojo funkcijo. Ne moremo reči, da je funkcionalna medicina pri eni avtoimunski bolezni učinkovitejša kot pri drugi. Namreč, če uravnovesimo imunski sistem in odpravimo vse vzroke za njegovo slabo delovanje, lahko damo svojo bolezen v remisijo. Remisija pomeni, da smo napad na naša tkiva ustavili in da se ne dogaja škoda. Seveda pa je za to, da pridemo v remisijo in da jo ohranjamo, nujen zdrav način življenja in prehrane. Če se ponovno vrnemo nazaj na način življenja in prehrane, ki sta nas pripeljala do bolezni, lahko pričakujemo, da se bo bolezen vrnila.«

Vzroki za avtoimunske bolezni

Avtoimunska bolezen se pojavi zaradi nepravilnega delovanja našega imunskega sistema. Zaradi različnih vzrokov začne naš imunski sistem napadati in uničevati lastno tkivo. Najpogosteje so vzroki za nepravilno delovanje imunskega sistema v prevelikem stresu, prehrani, ki povzroča vnetja, in v črevesju, ki ni zmožno vsrkati vseh hranil. Vzroke najdemo tudi v strupih, ki jih vnašamo v telo, in v infekcijah. Žal se premalokrat zavedamo, kako pomembno je, da te vzroke ugotovimo in jih odstranimo.

Kako avtoimunske bolezni preprečimo

»Avtoimunost je izjemno kompleksno obolenje, ki zahteva pregled veliko dejavnikov, ki vplivajo na imunski sistem. Zahteva predanost bolnika, da dobro skrbi zase in svoje zdravje na vseh pomembnih področjih. A z zdravo prehrano, odkrivanjem alergij na hrano, z zniževanjem stresa in zdravljenjem infekcij, ki povzročajo avtoimunost, lahko avtoimunske bolezni preprečimo. Skrbeti moramo za zdravo črevesje in dneven vnos manjšega števila strupov, kot smo jih sposobno izločiti. Poskrbeti moramo za uravnavanje hormonov in kakovosten spanec. Nenazadnje je priporočljivo poiskati pravo vrsto in pravšnjo mero gibanja za nas, ki bo poskrbela tudi za morebitno potrebo po uravnavanju telesne teže. Za vse te stvari lahko začne vsak skrbeti že danes.

Pri tem pa ne smemo zanemariti povezanosti uma in telesa, naših odnosov in omejujočih prepričanj. Če se soočamo s simptomi, ki jim ne najdemo vzrokov, je razlog zanje pogosto v avtoimunosti. Najboljše pa je, da vse to lahko počnemo že danes. Že danes lahko naredimo vse, kar je potrebno, da se avtoimunska bolezen ne bo razvila tako, da bi prizadela tkiva in organe. Bolezen veliko lažje preprečimo, kot pa jo obvladujemo, ko do nje že pride.« Naše zdravje ali bolezen sta v naših rokah. Naše vsakodnevne odločitve vplivajo na to, kaj se bo v našem telesu dogajalo. Zato poskrbimo, da bosta naše telo in naša kakovost življenja v najboljšem možnem stanju.

.

NAJNOVEJŠE