[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaJesensko razstrupljanje po ajurvedi

Jesensko razstrupljanje po ajurvedi

MORDA VAS ZANIMA

Jesen je čudovit čas v letu. Čas, ko se narava umirja in mi z njo. Je odličen čas za nove začetke in tudi za takšna in drugačna čiščenja. Da je temu tako, priča tudi starodavni, več tisoč let star način indijski zdravljenja, imenovan ajurveda. Ajurveda človeka obravnava kot celoto, upošteva pa tudi mnogo drugih okoliščin, ki vplivajo na človekovo zdravje in stanje duha. Ker za razstrupljanje obstaja mnogo načinov in ker so le-ti lahko razdeljeni tudi glede na tip doshe, je izredno pomembno upoštevati sezonske elemente za varno, zdravo in učinkovito čiščenje.

- Oglas -

V ajurvedi velja, da je jesen najboljši čas za učinkovito razstrupljanje, kajti jesen je simbol spremembe v okolju. Ker ima okolje kot tako torej na nas velik vpliv, je to idealen čas, da uvedemo spremembe tudi pri nas samih; v naših življenjih. Drug, prav tako pomemben razlog, zakaj je jesen primeren čas za razstrupljanje, pa je ta, da ima jesen ugodne vremenske pogoje; ni prevroče, ni premrzlo. Glede na ajurvedo se naj čiščenja in razstrupljanja ne bi opravljala v obdobju ekstremnega vremena, kot sta poletje in zima, saj mora biti naše telo takrat močno, da lahko kljubuje temperaturnim spremembam. Poletje je čas potovanj, zabave in dobre hrane. Je čas, ko se bolj kot ponavadi posvečamo športnim in družabnim aktivnostim. Prav zato je jesen primeren čas za ‘reset’ našega sistema in da iz telesa odplaknemo strupe, ki so se morda nabrali tekom poletja.

Kako se razstrupiti?

Vsak posameznik potrebuje drugačno razstrupljanje, odvisno od svojega telesa, navad in trenutnih težav, vendar pa obstajajo nekatera splošna pravila, ki lahko veljajo za vse enako. Razstrupljanje naj traja vsaj nekaj dni.

Nasveti za jesensko razstrupljanje

Izogibajte se naravnim sokovom

Jeseni se izogibajte naravnim sadnim sokovom, saj lahko le-ti doprinesejo h konstantnim občutkom mraza in izčrpanosti. Pripomorejo tudi k slabi prekrvavitvi, dehidraciji, vetrovom, zaprtju, tesnobi in k težavam s spanjem. Izjema je topla limonada, ki bo pospešila izločanje strupov iz telesa.

Uživajte tople jedi in sezonsko zelenjavo

Za jesen, ko se spustijo temperature, se priporoča topla, kuhana in začinjena hrana. Idealna izbira so zelenjavne juhe iz ene vrste zelenjave, ki ji lahko dodate kvinojo in rdečo lečo. Izbirajte sezonsko zelenjavo. Držite se preprostih, enostavnih sestavin, ki so lahko prebavljive. Uporabljajte začimbe: kurkumo, ingver, koromač, kumino, črni poper in grško seno. Priporoča se tudi sezamovo in mandljevo olje. Za kuho uporabljajte ghee maslo. Ghee maslo z dodanimi zelišči bo pomagalo pri razstrupljanju, težavam z jetri in čiščenju kože. Ko jeste, jejte v mirnem okolju, počasi in osredotočeno. Opazujte svojo hrano: kakšnega okusa je, kakšne barve je, kakšen je vonj? Če jeste v družbi, imejte pozitivne pogovore. Obroke imejte vsak dan enako razporejene. Po koncu obroka naredite nekaj globokih vzdihov in izdihov, preden vstanete od mize.

Razstrupljanje

Pijte toplo vodo

- Oglas -

Topla voda ne bo le pomagala ohranjati telesu toplote, ampak je odlična podpora tudi pri razstrupljanju. Verjeli ali ne, topla voda pospeši odvajanje strupov iz sistema, pripomogla pa bo tudi k zadostni hidraciji. Vsak dan začnite s kozarcem tople vode in jo pijte tudi preko celega dne. V vodo lahko dodate limono. Med jesenskim razstrupljanjem se vedno izogibajte vseh hladnih ali ledenih pijač.

Pijte zeliščne čaje

Druga odlična pomoč pri čiščenju je pitje toplega zeliščnega čaja vsak dan. Dobro vam bo del svež ingverjev čaj in vsi zeliščni čaji. Pri razstrupljanju ne sme biti sladkorjev, zato ne dodajate niti medu.

Spotite se

Potenje je najboljši način, da iz sebe spravite odvečne toksine. Savnanje je izvrsten način potenja in sproščanja. Pazite, da ob tem v izogib dehidraciji spijete dovolj vode.

Joga

Vsako jutro pričnite z jogijskimi položaji, s katerimi boste pripomogli k razstrupljanju, sproščanju in krepitvi telesa. Jesen je čas, ko se vse umirja, zato je tudi joga odlična izbira, saj je to vrsta gibanja in dejavnosti, zaradi katerih so misli osredotočene in prizemljene. Lahko poskusite tudi s tai chi-jem, hojo in sprehodi.

Stran s strupi

Izogibajte se alkoholu, kofeinu, kajenju, sladkorju, predelani in sprocesirani hrani, mesnih in mlečnih izdelkov.

Joga jeseni

Odklop

Za celovit detox je potrebno tudi čustveno razstrupljanje. Vaši dnevi naj bodo čim manj stresni, z malo ali brez načrtovanega dela. Stres lahko povzroči prebavne motnje in prepreči, da bi strupi odtekali iz telesa. Načrtujte svoj čas tako, da se boste v miru lahko osredotočili na poenostavljeno prehrano, sproščanje in jogo. Omogočite umu počitek od nenehnega pretoka informacij. Obvestite prijatelje in družino, da boste morda zaradi digitalnega detoxa nedosegljivi po e-pošti, telefonu in družabnih medijih. Med razstrupljanjem se čimbolj odklopite iz socialnih medijev in elektronike in tako zmanjšajte stimulacijo na čutne organe in dajte umu počitek.

Spanec

Le z zadostno količino spanca vsi procesi v telesu lahko delujejo normalno, zato si zagotovite vsaj 8 ur spanca na noč.

Oljenje

- Oglas -

Pred prho se nežno zmasirajte z naravnim oljem. Tako boste spodbudili limfni sistem in povečali prekrvavitev.

Sprehodi v naravi

Vsak dan se odpravite na sprehod na svež zrak; v naravo. Tam preživite vsaj 15 – 30 minut. Znano je, da ima preživljanje časa v naravi na telo izjemne zdravilne učinke. Najboljša izbira je gozd, kjer se lahko nadihate svežega zraka in si spočijete oči.

Preverite tudi: Ajurveda: ste vata, pita ali kapha?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×