Jesen je pravi čas za slive

  Marsikje so slive, ki jih je v jesenskem času na pretek, podcenjene. Slive niso samo okusne, ampak tudi izredno zdrave, saj vsebujejo mnoge sestavine, ki jih naše telo potrebuje za boljše delovanje. Niso dobre le sveže, temveč so užitne in koristne tudi suhe slive, ki jih lahko shranite tudi za pozimi.

  slive

  Varujejo celice

  Tako kot jagode, maline, češnje in drugo sadje, so tudi slive bogat vir antioksidantov (antocianov), ki celice varujejo pred poškodbami in tako lahko preprečujejo različne bolezni. Ko slivo pojeste, tega morda ne občutite takoj, ampak antociani bodo svoje že naredili, le pustite jim nekaj časa.

  Za zdravo srce

  Kadar je sezona sliv, si jih zdaj res lahko privoščite prav vsak dan. Ker vsebujejo veliko kalija, pomagajo pri nadzoru krvnega tlaka in tako blažijo morebitna tveganja za srčne bolezni in kap.

  Proti raku

  Sadje in zelenjava so dobra sredstva pri boju proti raku. Slive zaradi vsebnosti antioksidantov pomagajo pri zaščiti pljuč in ustne votline. Čeprav čudežna tabletka proti raku ne obstaja, lahko nekaj sliv na dan pomaga pri zaščiti proti nekaterim vrstam raka, zato jih le izkoriščajte, dokler jih je še na pretek.

  Za zdrave oči

  Čeprav pravijo, da je za oči dobro korenje, slive za njim ne zaostajajo prav veliko. So okusne, zdrave in polne vitamina A, ki je eden od najpomembnejših vitaminov za dober vid in zdrave oči. Poleg tega vsebujejo tudi zeaksantin, ki ščiti očesno mrežnico pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki.

  Krvni sladkor

  Slive imajo nizek glikemični indeks, ki pomaga pri nadzoru ravni krvnega sladkorja in tako preprečuje diabetes. A če imate težave s krvnim sladkorjem, slive jejte zmerno, saj tako sveže kot posušene vsebujejo ogljikove hidrate in sladkor.

  PREBERITE TUDI:  Pomladne novice za vrt, dom, srečo in zdravje v Celju od 10. do 12. marca

  Nič več zaprtja

  Sveže in suhe slive vsebujejo veliko vlaknin, ki preprečujejo ali pa vsaj olajšajo težave z zaprtjem. Suhe slive lahko dodate jogurtu, kosmičem ali čemu drugemu, lahko pa jih jeste sveže, da boste pomagali prebavni poti. A če imate z zaprtjem redne in hude težave, ne odlašajte, temveč namesto uživanja kilogramov sliv raje obiščite zdravnika.

  Slive lahko tudi zamrznete, da vas bodo počakale do zime, sicer pa naj velja, da vsak dan napolnite s sadjem, ki vsebuje veliko antioksidantov. V tem času je sliv res veliko in zakaj ne bi izkoristili njihovega pozitivnega učinka na kožo, prebavo in celotno telo? Lahko jih dodate napitkom, pitam, sadnim kolačem in solatam. Idej vam gotovo ne bo zmanjkalo.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte