Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaJesen je pravi čas za slive

Jesen je pravi čas za slive

MORDA VAS ZANIMA

Marsikje so slive, ki jih je v jesenskem času na pretek, podcenjene. Slive niso samo okusne, ampak tudi izredno zdrave, saj vsebujejo mnoge sestavine, ki jih naše telo potrebuje za boljše delovanje. Niso dobre le sveže, temveč so užitne in koristne tudi suhe slive, ki jih lahko shranite tudi za pozimi.

- Oglas -

slive

Varujejo celice

Tako kot jagode, maline, češnje in drugo sadje, so tudi slive bogat vir antioksidantov (antocianov), ki celice varujejo pred poškodbami in tako lahko preprečujejo različne bolezni. Ko slivo pojeste, tega morda ne občutite takoj, ampak antociani bodo svoje že naredili, le pustite jim nekaj časa.

Za zdravo srce

Kadar je sezona sliv, si jih zdaj res lahko privoščite prav vsak dan. Ker vsebujejo veliko kalija, pomagajo pri nadzoru krvnega tlaka in tako blažijo morebitna tveganja za srčne bolezni in kap.

Proti raku

Sadje in zelenjava so dobra sredstva pri boju proti raku. Slive zaradi vsebnosti antioksidantov pomagajo pri zaščiti pljuč in ustne votline. Čeprav čudežna tabletka proti raku ne obstaja, lahko nekaj sliv na dan pomaga pri zaščiti proti nekaterim vrstam raka, zato jih le izkoriščajte, dokler jih je še na pretek.

Za zdrave oči

- Oglas -

Čeprav pravijo, da je za oči dobro korenje, slive za njim ne zaostajajo prav veliko. So okusne, zdrave in polne vitamina A, ki je eden od najpomembnejših vitaminov za dober vid in zdrave oči. Poleg tega vsebujejo tudi zeaksantin, ki ščiti očesno mrežnico pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki.

Krvni sladkor

Slive imajo nizek glikemični indeks, ki pomaga pri nadzoru ravni krvnega sladkorja in tako preprečuje diabetes. A če imate težave s krvnim sladkorjem, slive jejte zmerno, saj tako sveže kot posušene vsebujejo ogljikove hidrate in sladkor.

Nič več zaprtja

Sveže in suhe slive vsebujejo veliko vlaknin, ki preprečujejo ali pa vsaj olajšajo težave z zaprtjem. Suhe slive lahko dodate jogurtu, kosmičem ali čemu drugemu, lahko pa jih jeste sveže, da boste pomagali prebavni poti. A če imate z zaprtjem redne in hude težave, ne odlašajte, temveč namesto uživanja kilogramov sliv raje obiščite zdravnika.

Slive lahko tudi zamrznete, da vas bodo počakale do zime, sicer pa naj velja, da vsak dan napolnite s sadjem, ki vsebuje veliko antioksidantov. V tem času je sliv res veliko in zakaj ne bi izkoristili njihovega pozitivnega učinka na kožo, prebavo in celotno telo? Lahko jih dodate napitkom, pitam, sadnim kolačem in solatam. Idej vam gotovo ne bo zmanjkalo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×