V vsej poletni vročini vam verjetno peka ni nič kaj prijala, kajne? Pečica je bila v vročinskem valu zadnja stvar, ki ste jo imele v mislih. A nič ne de, peko slaščic lahko nadoknadite že ta mesec! Da pa ne boste »pogrevale« poletne vročine, vam ponujamo klasične recepte za mafine, ki smo jih nekoliko osvežili s prijetno eksotičnimi sestavinami. V začetek jeseni torej »zakuhajte« še kanček poletne svežine.
Ingverjevi mafini z limono
Kaj je bolj osvežilnega, a hkrati tudi jesensko žlahtnega, kot ingver? Če mu dodate še limono, boste začutili neznatno svežino. Če pa ga odenete v testo za mafine, boste ustvarili idealno toplo osvežilno sladico, ki vas bo spomnila na to, da je jesen že pred vrati.
Za 12 mafinov potrebujete:
- 3 skodelice pirine moke,
- 1 žlico pecilnega praška,
- ½ čajne žličke sode bikarbone,
- ½ čajne žličke soli,
- 2 skodelici olupljenega svežega ingverja, sesekljanega na centimetrske kocke,
- 1 večjo limono (ekološke pridelave),
- 1 skodelico agavinega sirupa, deljeno v ¼ in ¾ skodelice,
- 10 čajnih žličk masla,
- 2 jajci,
- 1 ½ skodelice probiotičnega jogurta,
- 2 žlici olivnega ali kokosovega olja.
Za glazuro potrebujete:
- 2 žlici svežega limoninega soka,
- ½ skodelice sladkorja v prahu.
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Z mešalno metlico zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono ter sol in skodelico postavite na stran.
- S strgalnikom naribajte lupinico večje limone in jo grobo sesekljajte. Tako bi morali pridobiti vsaj ¼ skodelice limonine lupine. To skupaj s koščki ingverja in ¼ agavinega sirupa stresite v multipraktik. Mešajte, dokler ne dobite goste snovi.
- V večji skledi zmešajte maslo ter preostanek agavinega sirupa, dokler ne dobite rahle zmesi.
- Dodajte ji jajca in zopet dobro premešajte. Nato ji dodajte še prej dobljeno zmes ingverja in limone.
- V zmes vmešajte še 2/3 jogurta ter preostale suhe sestavine. Dobro premešajte in snovi na koncu dodajte še preostanek jogurta. Zmes na rahlo mešajte toliko časa, dokler ne vidite, da so vse sestavine dobro premešane.
- Pekač za mafine na rahlo premažite z olivnim ali kokosovim oljem in v odprtine enakomerno vlijte maso za mafine. Mafine pecite 25 do 30 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi. Ko so pečeni, jih postavite na rešetke zunaj pečice, da se ohladijo.
- Med tem, ko se mafini hladijo v skledi, zmešajte sladkor v prahu in limonin sok za glazuro. Ko so mafini še nekoliko topli, jih z njo premažite in pustite, da se nekoliko vpije vanje. Kako okusno! Prijetno sladkanje!
Borovničevi mafini s kokosom
Če ste v poletnih mesecih nabrali/kupili nekoliko več borovnic, jih imate zdaj zagotovo še kaj na zalogi. Zakaj jih ne bi združili s kokosom in popestrili peko mafinov? Zadišalo bo po toplem testu, čez katerega se bodo pocedile vroče borovnice, kokos pa bo poskrbel za dodatno svežino. Naj se sezona mafinov začne!
Za 12 mafinov potrebujete:
- 3 skodelice pirine moke,
- 1 žlico pecilnega praška,
- ½ čajne žličke sode bikarbone,
- ½ čajne žličke soli,
- 2 skodelici borovnic,
- 1 skodelico kokosove moke
- 1 skodelico agavinega sirupa, deljeno v ¼ in ¾ skodelice,
- 10 čajnih žličk masla,
- 2 jajci,
- 1 ½ skodelice probiotičnega jogurta,
- 2 žlici olivnega ali kokosovega olja.
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 °C.
- Z mešalno metlico zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono ter sol in skodelico postavite na stran.
- V posebni posodici dobro premešajte borovnice, kokosovo moko ter ¼ skodelice agavinega sirupa.
- V večji skledi zmešajte maslo ter preostanek agavinega sirupa, dokler ne dobite rahle zmesi.
- Dodajte ji jajca in zopet dobro premešajte. Nato ji dodajte še prej dobljeno zmes borovnic in kokosove moke.
- V zmes vmešajte še 2/3 jogurta ter preostale suhe sestavine. Dobro premešajte in snovi na koncu dodajte še preostanek jogurta. Zmes na rahlo mešajte toliko časa, dokler ne vidite, da so vse sestavine dobro premešane.
- Pekač za mafine na rahlo premažite z olivnim ali kokosovim oljem in v odprtine enakomerno vlijte maso za mafine. Mafine pecite 25 do 30 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi. Ko so pečeni, jih postavite na rešetke zunaj pečice, da se ohladijo. Že diši, kajne?