0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeIznašli metodo za predelavo plastike v užitne beljakovine

Iznašli metodo za predelavo plastike v užitne beljakovine

MORDA VAS ZANIMA

Veliko se govori o pomembnosti opuščanja uporabe plastike in preusmerjanju k drugim, okolju prijaznejšim materialom. Toda ta prehod ne poteka s hitrostjo, ki je potrebna, poleg tega pa je najverjetneje precej utopično pričakovati, da bi se lahko človeštvo povsem odpovedalo plastiki. Kaj storiti s tonami in tonami plastičnih odpadkov, ki se kopičijo in ki jih je težko reciklirati? Znanstveniki iz Združenih držav Amerike so ponudili zanimivo rešitev. Izumili so namreč postopek za predelavo plastike v beljakovine, ki naj bi bile celo užitne. Izum si je prislužil nagrado Future Insight Prize, ki jo podeljuje multinacionalno tehnološko-znanstveno podjetje Merck KGaA s sedežem v Nemčiji, denarni del nagrade pa je vreden kar milijon evrov.

- Oglas -

Za predelavo plastike so bile uporabljene kolonije bakterij

Predelava plastike v beljakovine se zdi na prvi pogled zelo zapleten proces. Tako bi bilo mogoče sklepati, da je zanj potrebna kompleksna tehnološka oprema, toda proces je osnovan na precej preprostejšem principu. Znanstveniki so si namreč pri predelavi pomagali z bakterijami oziroma z mikrobi, ki lahko razgradijo plastiko in druge materiale, ki se v naravi težje razgradijo.

Nagrada bo pripomogla k pospešitvi raziskovalnega dela

Ekipa, ki sta jo vodila profesor Steve Techtmann in profesor Ting Lu, se je zelo razveselila prejete nagrade. Tako zaradi priznanja, da je opravljeno delo pomemben doprinos k prizadevanjem za zajezitev onesnaževanja in zaščito planeta, kot zaradi denarnega dela, ki bo raziskovalcem omogočil nadaljnje delo. Upajo, da bodo prav ta sredstva pripomogla k temu, da bo postopek že kmalu nared za širšo implementacijo.

Ideja za uporabo bakterij se je rojevala postopoma

Kot omenjeno, so bile pri razvoju postopka za predelavo plastike v užitne beljakovin ključne bakterije. Toda to ni bila prva možnost, na katero so pomislili znanstveniki, ki so se lotili tega projekta. Sprva so si namreč nameravali pomagati  samo z različnimi kemikalijami in visoko temperaturo. Začetna ideja je bila podprta z delovno štipendijo ameriške agencije DARPA Defense Advanced Research Projects Agency. Toda čeprav se prvotni načrt ni posrečil, ni šlo za nesmiselno trošenje sredstev. Prav neuspeli poskusi so ekipo postopoma pripeljali do prave ideje. Pobudnik uporabe bakterij je bil profesor Steve Techtmann, ki se pri svojem siceršnjem delu ukvarja prav z mikrobi.

- Oglas -

Odpadna plastika – priljubljen obrok za določene vrste bakterij

Bakterije sicer ne pridejo na vrsto v prvi fazi postopka. Za osnovno razgradnjo plastike sta uporabljena visoka temperatura in reaktor. Nato pa so bakterije povabljene na posebno gostijo. Deloma razgrajena plastika naj bi bila eden od njihovih najljubših obrokov. Dokler imajo na voljo dovolj plastike, bakterije neutrudno rastejo, kar pomeni, da se število bakterijskih celic povečuje. In tu leži skrivnost postopka: celice bakterij, ki so bile uporabljene za razgradnjo plastike, so sestavljene iz precejšnjega deleža beljakovin. Te naj bi predstavljale kar približno 55 odstotkov celotne celične sestave. Ko je plastika razgrajena, se lahko začne postopek sušenja beljakovin oziroma izdelava beljakovinskega praška.

Odgovori, ki jih iščemo pri tehnologiji, pogosto skriti v naravi

Raziskovalci upajo, da jim bo uspelo postopoma najti način za opustitev prve faza postopka. Tako bi celoten proces temeljil na biološki osnovi, posledično pa bi bil še bolj ekološki, saj ne bi bila potrebna zelo visoka temperatura. Ena od nalog, s katero se raziskovalci ukvarjajo trenutno, je tako iskanje encima, ki bi lahko poskrbel za osnovno razgradnjo plastike. Verjamejo, da tak encim obstaja in da rešitve za okoljsko krizo pogosto iščemo na nepravem kraju. Čeprav je lahko sodobna tehnologija nemalokrat zelo koristna, naj bi se po njihovem mnenju odgovori še pogosteje skrivali kar v naravi.

.

NAJNOVEJŠE