Šipek so priporočali že v srednjem veku pri pljučnih in drugih nalezljivih obolenjih. Velike količine vitamina C so vplivale na hitrejše okrevanje in izboljšale odpornost proti novim okužbam. Pozneje so ga uporabljali kot blago odvajalno sredstvo.
Kdaj in kako nabiramo šipek
Nabiramo zrele, rdeče plodove šipka in jih posušimo. Uporabljamo meso ploda in semen. Plodove pred sušenjem razrežemo, očistimo jih semen in dobro operemo, da odstranimo belkaste laske, ki ovijajo semena. Posušeni plodovi imajo prijeten aromatičen vonj po sadju in kiselkast okus. Semena rumene barve so brez vonja in okusa. Pred uporabo jih vedno stremo. Šipek raste v živih mejah, ob gozdnih robovih in na suhih, sončnih travnikih po vsej Sloveniji.

Plodovi so pravo bogastvo zdravilnih učinkovin
Plodovi šipka vsebujejo pektin, fruktozo, veliko mineralnih snovi, predvsem kalija, nekaj čreslovin, rutin kot antioksidant, sadne kisline (veliko vitamina C) in druge vitamine. Semena vsebujejo maščobno olje, čreslovine, sluzi, beljakovine, fosfolipide.
Zdravilni učinki
Šipek deluje blago diuretično, pospešuje odvajanje vode. Je pomemben vir vitamina C. Zaradi vitamina C šipkov čaj krepi imunski sistem, povečuje odpornost telesa proti prehladu in gripi. Med vsemi gozdnimi plodovi vsebuje največ vitamina C, a z meseci, ki se oddaljujejo od časa obiranja, se količina vitamina C zmanjšuje, pa vendarle proti koncu leta obstane še četrtina vitamina C. Šipkovi plodovi vsebujejo še vitamin B1, ki povečuje koncentracijo, proti stresu dobro deluje vitamin B2, vitamin E pa deluje kot antioksidant.
Zaradi pektina in sadnih kislin deluje blago odvajalno. Čaj iz šipka uporabljamo pri ledvičnih obolenjih (vnetje ledvic). Dolgotrajno pitje šipkovega čaja pa se priporoča ljudem z ledvičnimi kamni ali peskom, vnetjem sečnega mehurja. Tudi semena delujejo diuretično. Uporablja se tudi pri revmatskih težavah. Pri vročičnih obolenjih nam prija pitje kiselkastega, osvežilnega šipkovega čaja. Šipkov čaj nima nikakršnih škodljivih učinkov, tako da ga lahko pijete dalj časa. Šipek lahko pomaga pri blažitvi bolečin in povečanju gibčnosti artritičnih sklepov. Olje iz semen pa se uporablja pri atopičnih ekcemih, za preprečevanje nastanka brazgotin in v kozmetičnih pripravkih.

Sadni eliksir
Potrebujemo:
- 10 g šipka
- 10 g posušenih borovnic
- 10 g semen kreše
- 20 g omanove korenine
- 1 l suhega belega vina
Sadje in semena kreše 5 minut kuhamo v belem vinu. Odcedimo in dodamo omanovo korenino, ki topi sluz, blaži kašelj in sprošča krče. Tako pripravljeno zmes pustimo stati 1 dan. Odcedimo in natočimo v temne steklenice. 3-krat dnevno vzamemo po 1 žličko pripravka in tako ponavljamo 3 tedne.
Čajna mešanica za imunski sistem
Potrebujemo:
- 25 g šipka
- 25 g lipovih cvetov
- 15 g pomarančne lupinice
- 15 g bezgovih cvetov
Vse sestavine zmešamo in prelijemo z vrelo vodo (1 zvrhana žlica na ¼ l vode). Pustimo pokrito stati 10 minut. Odcedimo in osladimo. Od 2- do 3-krat dnevno pijemo vroč čaj. Čaj iz posušenega šipka okrepi imunski sistem in vsebuje veliko vitamina C. Redči tudi sluz in sprošča krče.
Šipkov čaj proti prehladu
Potrebujemo:
- 2–3 žličke šipka
- ¼ l vode
- 1 žličko medu
- 1 žličko limoninega soka
Plodove v loncu prelijemo z vodo, zavremo in pustimo stati 10 minut. Odcedimo in dodamo limonin sok in med.

Čajna mešanica za spodbujanje teka
Potrebujemo:
- 20 g šipka
- 20 g zeli tavžentrože
- 20 g lupine grenke pomaranče
- ¼ l vode
Zavremo vodo, zmešamo sestavine. 2 žlički mešanice prelijemo z vodo, pustimo stati 5 minut, nato precedimo. Topel čaj pijemo redno, in sicer pred obroki. Grenko pomarančo predelujejo v Indiji in Sredozemlju. Ta okusni in osvežilni čaj spodbuja tek. Za boljšo odpornost pa poskrbi šipek.
Čaj za ledvice
Potrebujemo:
- 5 g šipka
- 20 g fižolovih lupin
- 5 g plodov peteršilja
- 5 g korenine luštreka
- ¼ l vode
Ta mešanica spodbuja delovanje ledvic, tako da izločajo več seča. 2 žlički mešanice prelijemo z vodo, pustimo vreti 5 minut, nato precedimo. Čaj pijemo po 2 skodelici dnevno.
Otroški čaj za uspavanje
Potrebujemo:
- 10 g šipka
- 20 g baldrijanovih korenin
- 10 g listov melise
- 10 g kamiličnih cvetov
- 10 g cvetov pomarančevca
- med
- ¼ l vode
2 žlički mešanice prelijemo z vodo, pustimo stati 10 minut, nato precedimo in osladimo. Čaj damo otroku pol ure pred spanjem. Uporabljamo ga lahko več tednov.
Šipkov liker
Potrebujemo:
- 600 g šipkovih plodov
- 350 g sladkorja
- 3 l tropinovca
Šipkove plodove očistimo in za 3 ure namočimo v hladno vodo. Nato jih odcedimo in osušimo. Vsak plod razrežemo na manjše koščke in jih zmešamo s sladkorjem in žganjem. Tekočino vlijemo v kozarce za vlaganje in zapremo. Kozarce za 8 dni postavimo na toplo mesto in jih večkrat pretresemo. Po 8 dneh liker precedimo, nalijemo v čiste steklenice in tesno zapremo.

Šipkova marmelada
Zrelemu šipku očistimo semena. Mesnati del zmeljemo in pomešamo z enako količino sladkorja in vode. Ko voda izhlapi in šipek postane mehkejši, ga pretlačimo ter znova kuhamo, dokler se ne zgosti. Lahko dodamo tudi malo limoninega soka.
Zimski čaj
Potrebujemo:
- 12 g šipka
- 12 g medu
- 2 g cimeta
- 2–3 grenke mandlje
- 5 dcl vode
- 3 dcl mleka
Dobro oprane in posušene zdrobljene plodove in semena šipka potopimo za 6 ur in jih v isti vodi kuhamo 45 minut. Precedimo, čaju dodamo med, cimet, grenke mandlje in mleko ter še enkrat prevremo. Pijemo 1–2 skodelici čaja na dan.