Šipek so priporočali že v srednjem veku pri pljučnih in drugih nalezljivih obolenjih.
Velike količine vitamina C so vplivale na hitrejše okrevanje in izboljšale odpornost proti novim okužbam. Pozneje so ga uporabljali kot blago odvajalno sredstvo.
KAKO NABIRAMO ŠIPEK
Nabiramo zrele, rdeče plodove šipka in jih posušimo. Uporabljamo meso ploda in semen. Plodove pred sušenjem razrežemo, očistimo jih semen in dobro operemo, da odstranimo belkaste laske, ki ovijajo semena.
Posušeni plodovi imajo prijeten aromatičen vonj po sadju in kiselkast okus. Semena rumene barve so brez vonja in okusa. Pred uporabo jih vedno stremo. Šipek raste v živih mejah, ob gozdnih robovih in na suhih, sončnih travnikih po vsej Sloveniji.
ZDRAVILNI UČINKI
Šipek deluje blago diuretično, pospešuje odvajanje vode. Je pomemben vir vitamina C. Zaradi vitamina C šipkov čaj krepi imunski sistem, povečuje odpornost telesa proti prehladu in gripi …
Za vas pa smo pripravili recepte za:
- Sirup za lajšanje simptomov prehlada in gripe
- Čajno mešanico za imunski sistem
- Šipkov čaj proti prehladu
- Čajno mešanico za spodbujanje teka
- Šipkovo olje za hitrejšo obnovo poškodovane kože
- Čaj za ledvice
- Sadni eliksir
- Otroški čaj za uspavanje
- Šipkov liker
- Šipkovo marmelado
- Zimski čaj
- Šipkovo marmelado
- Šipkovo juho – priljubljeno švedsko poslastico
Recepte in navodila najdete v novembrski reviji Bodi eko >>