DomovVrt & VrtnarjenjeIzkoristite oktober za ta vrtna opravila

Izkoristite oktober za ta vrtna opravila

V teh jesenskih mesecih imamo zagotovo veliko dela s shranjevanjem vrtnin, sadja in zeliลกฤ, in ฤeprav nam mogoฤe ลพe zmanjkuje ฤasa in energije, pa se nam vse to delo obilno poplaฤa pozneje โ€“ pozimi, ko lahko uลพivamo v shranjenih dobrotah. Oktober je ลกe med zadnjimi meseci, ko intenzivno shranjujemo pridelke.

Domaฤa zelenjavna meลกanica

Poleg predelave in shranjevanja pridelkov pa je tudi ฤas za ฤiลกฤenje vrta. Ena izmed dobrot, ki bi ji radi danes posvetili posebno pozornost in si jo ravno tako lahko ลพe zdaj pripravimo, pa je tudi zelenjavna meลกanica. Z njeno pripravo imamo sicer nekoliko veฤ dela, ampak imamo zato pozneje veliko jedi hitreje pripravljenih, predvsem pa zaฤinjenih z domaฤim izdelkom. S tem tudi vemo, kaj dodajamo hrani, ki jo pojemo. Zelenjavno meลกanico lahko namreฤ dodajamo juham, enolonฤnicam ter raznim omakam, predvsem tistim na paradiลพnikovi osnovi.

Za pripravo zelenjavne meลกanice potrebujemo: 3 velike korene, 1 zeleno, 2 pora, 4 ฤebule, ลกop peterลกilja, ลกop drobnjaka, ลกop ฤesna (listi), 4 stroke ฤesna, zeliลกฤa (timijan, origano, majaron, bazilika) ter sol.

Domaฤa zelenjavna meลกanica

Meลกanico pripravimo tako, da vse sestavine dobro oฤistimo, nareลพemo ter z multipraktikom sesekljamo. Na 100 g meลกanice dodamo ลกe 10 g soli. Ko meลกanico in sol dobro premeลกamo, damo v steklene kozarce in dobro zapremo. Tako pripravljena meลกanica je, ฤe jo shranjujemo v hladnem in temnem prostoru, uporabna do enega leta. ฤŒe ste mogoฤe mislili, da tu kakลกen postopek manjka, vam moramo pojasniti, da suลกenje ni potrebno. Sol in hladilnik namreฤ delujeta kot konzervansa in poskrbita, da je meลกanica dalj ฤasa obstojna.

Seveda so to samo okvirne sestavine; ฤe vam ฤesen ne ustreza ali pa nimate listov ฤesna, lahko dodate kakลกno drugo sestavino, ki jo imate oziroma vam je njen okus bolj vลกeฤ. Zelenjavno meลกanico vedno dodajamo jedem proti koncu kuhanja, z njo pravzaprav solimo in izboljลกamo okus, ki postane tudi intenzivnejลกi in kompleksnejลกi.

ฤŒiลกฤenje gredic

V oktobru nas ฤaka ลกe eno pomembno opravilo, in sicer ฤiลกฤenje gredic. Vse gredice, ki so zdaj ostale prazne, skrbno oฤistimo. Gredice, na katerih so rasle vrtnine, kot so paradiลพnik, buฤke, paprike, ลกpinaฤa itd., so do zdaj ลพe prazne, vendar pa so na njih ostali ลกe ostanki rastlin. Sploh ฤe so nam rastline med pridelovanjem zbolele, skrbno odstranimo vse ostanke rastlin z gredic. Ostanke obolelih, prizadetih rastlin je treba odstraniti, da zmanjลกamo moลพnost prenosa okuลพbe ลกe v naslednjih letih na nove sadike. Odstranjenih delov rastlin prav tako ne odlagamo na kompostni kup, ampak naredimo poseben kup, ki ga, ฤe imamo moลพnost, ob prvi primerni priloลพnosti seลพgemo. ฤŒe vemo, da ga ne bomo mogli seลพgati, pa izkopljemo jamo, vanjo nasujemo okuลพene ostanke ter jo zasujemo z zemljo.

V naslednji rastni sezoni pa pazimo, da paradiลพnika ne sadimo na isto gredico, kjer smo letos imeli teลพave z boleznimi na paradiลพniku. Isto pravilo velja tudi za druge vrtnine in vrtnine, ki so si v sorodu. Na primer: na gredici, kjer smo imeli teลพave z boleznimi na paradiลพniku, drugo leto ne sadimo paradiลพnika, kot smo omenili, pa tudi krompirja ne, saj plesen, ki napada paradiลพnik, napada tudi krompir.

Vrtna opravila v oktobru

Ne pozabite tudi na sadni vrt

Prav tako oฤistimo tudi sadni vrt. Vrt pograbimo ter odstranimo vse listje ter plodove. Kakor na vrtu tudi tu velja, da je okuลพeno listje glavni vir okuลพb tudi za prihodnjo sezono. Tako sumljive liste in vse plodove, ki so plesnivi, pegasti ali imajo kakลกne drugaฤne znake okuลพbe, pograbimo in naredimo poseben kup. Tudi teh ne odlagamo na kompostni kup, ampakย  jih ob primerni priloลพnosti seลพgemo. Ali izkopljemo jamo, vanjo nasujemo listje in obolele plodove ter jamo zasujemo z zemljo. S temi preprostimi in nekemiฤnimi ukrepi si bomo v naslednjem letu zelo zmanjลกali moลพnosti okuลพb in bolezni v vrtu.

Uporabite zastirke

Zdaj ko smo gredice oฤistili, pa je priporoฤljivo, da jih tudi zasejemo ali pokrijemo z zastirkami. Povrลกin ni priporoฤljivo pustiti praznih zaradi veฤ razlogov. Zemljo tako izpostavimo padavinam in pripeki, kar ima lahko za posledico, da se le-ta zaskorji. Na praznih povrลกinah lahko pride do izpiranja hranil iz zgornjih plasti v niลพje, kar ima za posledico, da bodo ta hranila teลพe dostopna (oziroma kar nedostopna) rastlinam.

Zaradi vetra, ki zapiha ฤez prazno gredico, lahko pride tudi do odnaลกanja (erozije) zemlje. Tako lahko v zaฤetku oktobra posejemo ลกe motovilec, ลกpinaฤo, zimske solate, zimski portulak ali tolลกฤak, saj bodo hitro vzklili, spomladi pa bomo imeli tudi hitro okusen pridelek. ฤŒe se pa ne odloฤimo za setev, pa lahko gredice prekrijemo s slamo in tako zaลกฤitimo tla pred negativnimi vremenskimi vplivi in ohranimo rodovitnost tal. ฤŒe gredico pokrijemo s slamo, le-to lahko pustimo prek zime. Pod slamo se bodo dobro poฤutili mikroorganizmi in druge koristne ลพivali, ki bodo tla temeljito prerahljale. Koristne uฤinke take pokrivke bomo lahko opazili spomladi, ko bo na takih gredicah rahljanje laลพje oziroma celo ne bo potrebno.

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E