V teh jesenskih mesecih imamo zagotovo veliko dela s shranjevanjem vrtnin, sadja in zeliลกฤ, in ฤeprav nam mogoฤe ลพe zmanjkuje ฤasa in energije, pa se nam vse to delo obilno poplaฤa pozneje โ pozimi, ko lahko uลพivamo v shranjenih dobrotah. Oktober je ลกe med zadnjimi meseci, ko intenzivno shranjujemo pridelke.
Domaฤa zelenjavna meลกanica
Poleg predelave in shranjevanja pridelkov pa je tudi ฤas za ฤiลกฤenje vrta. Ena izmed dobrot, ki bi ji radi danes posvetili posebno pozornost in si jo ravno tako lahko ลพe zdaj pripravimo, pa je tudi zelenjavna meลกanica. Z njeno pripravo imamo sicer nekoliko veฤ dela, ampak imamo zato pozneje veliko jedi hitreje pripravljenih, predvsem pa zaฤinjenih z domaฤim izdelkom. S tem tudi vemo, kaj dodajamo hrani, ki jo pojemo. Zelenjavno meลกanico lahko namreฤ dodajamo juham, enolonฤnicam ter raznim omakam, predvsem tistim na paradiลพnikovi osnovi.
Za pripravo zelenjavne meลกanice potrebujemo: 3 velike korene, 1 zeleno, 2 pora, 4 ฤebule, ลกop peterลกilja, ลกop drobnjaka, ลกop ฤesna (listi), 4 stroke ฤesna, zeliลกฤa (timijan, origano, majaron, bazilika) ter sol.
Meลกanico pripravimo tako, da vse sestavine dobro oฤistimo, nareลพemo ter z multipraktikom sesekljamo. Na 100 g meลกanice dodamo ลกe 10 g soli. Ko meลกanico in sol dobro premeลกamo, damo v steklene kozarce in dobro zapremo. Tako pripravljena meลกanica je, ฤe jo shranjujemo v hladnem in temnem prostoru, uporabna do enega leta. ฤe ste mogoฤe mislili, da tu kakลกen postopek manjka, vam moramo pojasniti, da suลกenje ni potrebno. Sol in hladilnik namreฤ delujeta kot konzervansa in poskrbita, da je meลกanica dalj ฤasa obstojna.
Seveda so to samo okvirne sestavine; ฤe vam ฤesen ne ustreza ali pa nimate listov ฤesna, lahko dodate kakลกno drugo sestavino, ki jo imate oziroma vam je njen okus bolj vลกeฤ. Zelenjavno meลกanico vedno dodajamo jedem proti koncu kuhanja, z njo pravzaprav solimo in izboljลกamo okus, ki postane tudi intenzivnejลกi in kompleksnejลกi.
ฤiลกฤenje gredic
V oktobru nas ฤaka ลกe eno pomembno opravilo, in sicer ฤiลกฤenje gredic. Vse gredice, ki so zdaj ostale prazne, skrbno oฤistimo. Gredice, na katerih so rasle vrtnine, kot so paradiลพnik, buฤke, paprike, ลกpinaฤa itd., so do zdaj ลพe prazne, vendar pa so na njih ostali ลกe ostanki rastlin. Sploh ฤe so nam rastline med pridelovanjem zbolele, skrbno odstranimo vse ostanke rastlin z gredic. Ostanke obolelih, prizadetih rastlin je treba odstraniti, da zmanjลกamo moลพnost prenosa okuลพbe ลกe v naslednjih letih na nove sadike. Odstranjenih delov rastlin prav tako ne odlagamo na kompostni kup, ampak naredimo poseben kup, ki ga, ฤe imamo moลพnost, ob prvi primerni priloลพnosti seลพgemo. ฤe vemo, da ga ne bomo mogli seลพgati, pa izkopljemo jamo, vanjo nasujemo okuลพene ostanke ter jo zasujemo z zemljo.
V naslednji rastni sezoni pa pazimo, da paradiลพnika ne sadimo na isto gredico, kjer smo letos imeli teลพave z boleznimi na paradiลพniku. Isto pravilo velja tudi za druge vrtnine in vrtnine, ki so si v sorodu. Na primer: na gredici, kjer smo imeli teลพave z boleznimi na paradiลพniku, drugo leto ne sadimo paradiลพnika, kot smo omenili, pa tudi krompirja ne, saj plesen, ki napada paradiลพnik, napada tudi krompir.
Ne pozabite tudi na sadni vrt
Prav tako oฤistimo tudi sadni vrt. Vrt pograbimo ter odstranimo vse listje ter plodove. Kakor na vrtu tudi tu velja, da je okuลพeno listje glavni vir okuลพb tudi za prihodnjo sezono. Tako sumljive liste in vse plodove, ki so plesnivi, pegasti ali imajo kakลกne drugaฤne znake okuลพbe, pograbimo in naredimo poseben kup. Tudi teh ne odlagamo na kompostni kup, ampakย jih ob primerni priloลพnosti seลพgemo. Ali izkopljemo jamo, vanjo nasujemo listje in obolele plodove ter jamo zasujemo z zemljo. S temi preprostimi in nekemiฤnimi ukrepi si bomo v naslednjem letu zelo zmanjลกali moลพnosti okuลพb in bolezni v vrtu.
Uporabite zastirke
Zdaj ko smo gredice oฤistili, pa je priporoฤljivo, da jih tudi zasejemo ali pokrijemo z zastirkami. Povrลกin ni priporoฤljivo pustiti praznih zaradi veฤ razlogov. Zemljo tako izpostavimo padavinam in pripeki, kar ima lahko za posledico, da se le-ta zaskorji. Na praznih povrลกinah lahko pride do izpiranja hranil iz zgornjih plasti v niลพje, kar ima za posledico, da bodo ta hranila teลพe dostopna (oziroma kar nedostopna) rastlinam.
Zaradi vetra, ki zapiha ฤez prazno gredico, lahko pride tudi do odnaลกanja (erozije) zemlje. Tako lahko v zaฤetku oktobra posejemo ลกe motovilec, ลกpinaฤo, zimske solate, zimski portulak ali tolลกฤak, saj bodo hitro vzklili, spomladi pa bomo imeli tudi hitro okusen pridelek. ฤe se pa ne odloฤimo za setev, pa lahko gredice prekrijemo s slamo in tako zaลกฤitimo tla pred negativnimi vremenskimi vplivi in ohranimo rodovitnost tal. ฤe gredico pokrijemo s slamo, le-to lahko pustimo prek zime. Pod slamo se bodo dobro poฤutili mikroorganizmi in druge koristne ลพivali, ki bodo tla temeljito prerahljale. Koristne uฤinke take pokrivke bomo lahko opazili spomladi, ko bo na takih gredicah rahljanje laลพje oziroma celo ne bo potrebno.