Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Ekologija & okoljeIzdelali biorazgradljiv test nosečnosti brez plastike

Izdelali biorazgradljiv test nosečnosti brez plastike

MORDA VAS ZANIMA

Vsi, ki poskušate zmanjšati količino plastike v svojem življenju, verjetno praktično vsak dan ugotavljate, kako težka naloga je lahko to. S plastiko smo namreč obdani na vsakem koraku. Pogosto je tako močno vpeta v naš vsakdan, da je niti ne opazimo, saj je skorajda povsem samoumevna. Vsebujejo jo številni izdelki, čeprav pogosto ne obstaja posebej smiseln razlog za to, nato pa je seveda tu še plastična embalaža. Iskanje načinov za zmanjšanje porabe plastike nas lahko pripelje do zanimivih »odkritij«. Tako lahko tudi pri tistih izdelkih, ki so že od nekdaj izdelani iz plastike, ugledamo možnost drugačnih rešitev. Prav to se je zgodilo Bethany Edwards in Anni Couturier, in sicer v povezavi s testom za ugotavljanje nosečnosti. Tako sta sklenili, da bosta poskusili izdelati test, ki ne bo vseboval niti koščka plastike – in po več letih prizadevnega raziskovanja jima je to tudi uspelo!

Test za ugotavljanje nosečnosti, ki ga lahko vržete kar v školjko ali na kompost

- Oglas -

Inovativen test nosečnosti, ki sta ga razvili Bethany Edwards in Anna Couturier, se imenuje Lia. Kot omenjeno, za njegovo izdelavo ni potrebna plastika, a to še ni vse: test je namreč povsem biorazgradljiv. Tako ga lahko brez težav vržete kar v straniščno školjko in potegnete vodo – seveda pa ga lahko po želji tudi shranite kot spominek. Bistveno je predvsem to, da tudi če se nekoč znajde v naravi, tam ne bo ostal dolga leta oziroma celo stoletja, ampak se bo razkrojil v relativno kratkem času.

Test nosečnosti brez plastike

Ekološka prizadevanja niso zajela testov nosečnosti

Zanimivo je, da testi nosečnosti niso doživeli bistvenih izboljšav, odkar so bili izumljeni – oziroma vsaj ne takšnih, ki bi poskrbele, da bi postali prijaznejši do okolja. Izboljšave v letih od izuma so bile praviloma povezane predvsem z lažjim odčitavanjem rezultata in z vizualno bolj privlačno podobo, uporaba plastike pa ni bila nikoli posebej problematizirana. Tovrstni testi za ugotavljanje nosečnosti, namenjeni domači uporabi, so postali sicer razširjeni v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, danes pa jih je mogoče kupiti v praktično vsaki trgovini oziroma drogeriji. Hitra informacija o tem, ali ste noseči ali ne, je lahko seveda izredno dragocena. Čeprav testi običajno ne morejo ponuditi 100-odstotno zanesljivega odgovora, je njihova zanesljivost vendarle zelo visoka, zato so postali izjemno priljubljeni.

Idealna kombinacija vzdržljivosti in razgradljivosti

Osnovni material, uporabljen za izdelavo testa za ugotavljanje nosečnosti Lia, je poseben papir, ki torej nadomešča plastiko. Gre za papir, ki je po eni strani dovolj močan, da se test med transportom in skladiščenjem ne more poškodovati, kot omenjeno, pa ga lahko tudi shranite za spomin. A če se papir znajde v okoliščinah, ki so ugodne za biološko razgradnjo, se bo ta proces začel zelo hitro. Tako gre torej resnično za idealno kombinacijo lastnosti.

Dolgotrajen proces, katerega rezultat si vsekakor zasluži pohvale

Bethany Edwards in Anna Couturier sta za razvoj izdelka potrebovali vrsto let. Toda čeprav je bila pot od prvih idej do izdelave in nato še uradne potrditve izdelka dolga in naporna, jima ni žal, da sta v ta proces vložili toliko časa in energije. Zavedata se sicer, da to še zdaleč ni edino področje, kjer bi se bilo dobro znebiti plastike, vendar verjameta, da ne bi smeli zanemariti niti manj očitnih vidikov te problematike. Navsezadnje se vsakodnevno uporabi ogromno testov za ugotavljanje nosečnosti za domačo rabo – in številni nato končajo v naravi. Morda je med njimi celo tisti, ki je vašim staršem pred leti sporočil novico o približevanju vašega prihoda na ta svet!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×