0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaIzdelajte naravni osvežilec zraka v gelu za stanovanje ali avto

Izdelajte naravni osvežilec zraka v gelu za stanovanje ali avto

MORDA VAS ZANIMA

Naravni, doma izdelani osvežilci zraka so odlična zamenjava za osvežilce, kupljene v trgovini, ki so pogosto polni potencialno škodljivih snovi. Ko govorimo o doma izdelanih osvežilcih, imamo običajno v mislih osvežilce zraka v razpršilu, vendar to ni edina možnost. Izdelate lahko namreč tudi naravni osvežilec zraka v gelu, ki ga lahko nato uporabljate za zdravju neškodljivo odišavljanje zraka v poljubnem prostoru v vašem domu ali za odišavljanje zraka v avtomobilu …

- Oglas -

Izognite se ftalatom, umetnim dišavam in drugim problematičnim sestavinam

Ena od pomembnih prednosti osvežilcev zraka v gelu je dolgotrajnejši učinek, saj se vonjave sproščajo počasi. Tovrstne osvežilce lahko seveda kupite tudi v trgovini, vendar gre za izdelke, ki pogosto vsebujejo snovi, kot so umetne dišave in ftalati, ki spadajo med potencialne hormonske motilce, kar pomeni, da lahko vplivajo na reproduktivni sistem, ščitnico itn. Glede na to, da je izdelava hitra in preprosta, je vsekakor bolje, da osvežilec zraka v gelu izdelate sami …

Ali je za izdelavo osvežilca zraka v gelu nujna želatina?

Osvežilci zraka v gelu, ki so na voljo v trgovini, pogosto vsebujejo želatino, vendar to ni edina možnost. Izdelati je namreč mogoče tudi veganski osvežilec zraka v gelu. Dobra alternativa je agar (želirno sredstvo iz morskih alg), tudi zato, ker je tališče agarja višje od tališča želatine. Naravni osvežilec zraka, izdelan iz agarja, boste tako lažje uporabljali v vročih prostorih in poleti v avtomobilu.

Sestavine in navodila za izdelavo naravnega osvežilca zraka v gelu

Za izdelavo naravnega osvežilca zraka v gelu, ki ne vsebuje ftalatov, umetnih dišav ter želatine in drugih sestavin živalskega izvora, potrebujete 1 žlico agarja, 350 mililitrov vode, 120 mililitrov vodke, ¼ žličke kalijevega sorbata in 35–60 kapljic eteričnega olja oziroma kombinacije eteričnih olj po izbiri.

- Oglas -

Kalijev sorbat lahko sicer tudi izpustite, toda če je mogoče, vam priporočamo, da poskušate dodati tudi to sestavino. Gre namreč za odličen naravni konzervans, ki podaljša obstojnost gela oziroma prepreči razmnoževanje plesni.

V manjši kozici zmešajte agar in 240 mililitrov vode. Počasi segrevajte, da se agar raztopi. Nato kozico odstranite s štedilnika in počakajte nekaj minut, da se mešanica ohladi.

Dodajte kalijev sorbat in dobro premešajte, da se sestavine povežejo. Na koncu prilijte še preostanek vode in vodko. Če želite izdelate barvne osvežilce zraka v gelu, pa lahko dodate tudi jedilne barve.

Mešanico prelijte v steklene kozarce. Uporabite lahko večje kozarce ali več manjših kozarcev, odvisno od vaših preferenc. Nato v vsak kozarec dodajte še eterična olja po izbiri.

Dobro premešajte in kozarce za najmanj 3 ure postavite v hladilnik.

- Oglas -

Kako poskrbeti za dolgotrajen učinek osvežilca zraka v gelu?

Naravni osvežilec zraka v gelu lahko prostor/notranjost avtomobila odišavlja do približno 4 tedne (odvisno od količine in vrste uporabljenih eteričnih olj). Ko se gel posuši in strdi, se učinek zmanjša. Za dolgotrajnejše odišavljanje lahko poskrbi občasna osvežitev z vodko in eteričnimi olji. Preprosto zmešajte približno 1–2 žlici vodke in nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri. Mešanico nato vlijte v kozarec z osvežilcem zraka v gelu.

Obstojnost oziroma učinkovitost gela je, kot omenjeno, odvisna tudi od tega, katera eterična olja uporabite. Za najmočnejši oziroma najdolgotrajnejši učinek praviloma poskrbijo t. i. bazni vonji (vanilja, cipresa, pačuli, sandalovina itn.).

Vse sestavine, uporabljene pri izdelavi osvežilca zraka v gelu, so biorazgradljive. Ko bo učinek popolnoma izzvenel, lahko torej vsebino kozarcev preprosto stresete na kompost ali med biološke odpadke.

Preberite tudi: Preprost, zdravju prijazen pralni prašek, ki ga lahko izdelate sami

.

NAJNOVEJŠE