DomovZdravje & prehranaIzberimo bolj zdravo moko

Izberimo bolj zdravo moko

Rafinirana pลกeniฤna bela moka ima izjemno malo vitaminov in mineralov, saj ji v postopku predelave odvzamejo veฤino dobrih snovi. Na trลพiลกฤu se pojavlja vedno veฤ razliฤnih vrst moke, ki so lahko odliฤno in bolj zdravo nadomestilo beli pลกeniฤni moki, a vsaka vrsta moke ima zaradi razliฤnih lastnosti razliฤne moลพnosti uporabe.

Zamenjajte moko s fiลพolom

Eden izmed bolj zanimivih naฤinov nadomeลกฤanja moke je fiลพol. To moลพnost lahko uporabite pri peki slaลกฤic. Kozarฤek moke  tako nadomestite s kozarฤkom temnega opranega, kuhanega in odcejenega fiลพola, ki ga pretlaฤite v pire. S to zamenjavo pridobite nekaj dodatnih beljakovin, dobro pa se obnese predvsem pri peki rjavฤkov.

Kokosova moka

Kokosova moka je odliฤna za tiste, ki si ลพelijo zauลพiti manj ogljikovih hidratov, saj vsebuje namreฤ zelo  malo ogljikovih hidratov v kombinaciji z beljakovinami in vlakninami. Kokosova moka ne povzroฤa prebavnih teลพav, ne vsebuje glutena, uporabna pa je tako za kuhanje kot za peko bolj zdravih sladic, kruha ali peciva. Ponaลกa se tudi z nizkim glikemiฤnim indeksom. Njena edina veฤja pomanjkljivost je ฤvrstost same moke, zato se priporoฤa, da na vsako skodelico kokosove moke kot vezivo uporabite jajce. ล e en dober nasvet pri uporabi kokosove moke je, da je treba za soฤnost peciva dodati  veฤ tekoฤine, saj je ta precej suha. Kokosovo moke naredijo iz posuลกenih kokosovih orehov.

Moka iz rjavega riลพa

Riลพeva moka je uporabna za zgostitev juh in omak. Ker so prehranski izdelki iz riลพeve moke zbiti, se ta najpogosteje uporablja kot dodatek drugim brezglutenskim mokam. Lahko jo zmeลกate denimo z ajdovo moko. Sama riลพeva moka ne vsebuje glutena in ima blag okus po oreลกฤkih.

ฤŒiฤerikina moka
Vedno veฤ je tudi uporabnikov ฤiฤerikine moke.

Sojina moka

Sojina moka ne vsebuje dovolj ogljikovih hidratov, da bi vezala testo, zato jo obiฤajno meลกajo z drugimi vrstami moke. Vsebuje veliko beljakovin, zato je primerna za vegetarijance, ki si lahko z njo pomagajo do beljakovinsko bogatih obrokov. Sojina moka vsebuje 20 odstotkov maลกฤobe in dobrih 45 odstotkov beljakovin.  ล e posebej primerna je za zgoลกฤevanje jedi.

Tapiokina moka

Tapiokino moko pridobivajo iz tropske rastline manioka.  Tapiokina moka je priljubljena predvsem za pripravo pudingov, krem in za zgostitev jedi.

Kamutova moka

Kamutova moka je sicer pลกeniฤna moka, a je narejena iz starodavne pลกenice druลพine Darum, ki je bolj hranljiva od navadne pลกenice, ima nizko vsebnost sladkorja in maลกฤobe, vsebuje veliko selena, cinka in magnezija ter vsebuje ลกtirideset odstotkov veฤ beljakovin v primerjavi s sodobno pลกenico. Veฤ o kamutu si preberite tukaj.

Anja Kralj
Anja Kralj
Anja Kralj je novinarka, ki piลกe in spremlja zanimive tematike s podroฤja zdravja in ekologije ter pokriva aktualne dogodke doma in po svetu. Najrajลกi se loti interjujev in resniฤnih zgodb z zanimivimi znanimi in manj znanimi osebami.

NAJNOVEJล E