Rafinirana pลกeniฤna bela moka ima izjemno malo vitaminov in mineralov, saj ji v postopku predelave odvzamejo veฤino dobrih snovi. Na trลพiลกฤu se pojavlja vedno veฤ razliฤnih vrst moke, ki so lahko odliฤno in bolj zdravo nadomestilo beli pลกeniฤni moki, a vsaka vrsta moke ima zaradi razliฤnih lastnosti razliฤne moลพnosti uporabe.
Zamenjajte moko s fiลพolom
Eden izmed bolj zanimivih naฤinov nadomeลกฤanja moke je fiลพol. To moลพnost lahko uporabite pri peki slaลกฤic. Kozarฤek moke tako nadomestite s kozarฤkom temnega opranega, kuhanega in odcejenega fiลพola, ki ga pretlaฤite v pire. S to zamenjavo pridobite nekaj dodatnih beljakovin, dobro pa se obnese predvsem pri peki rjavฤkov.
Kokosova moka
Kokosova moka je odliฤna za tiste, ki si ลพelijo zauลพiti manj ogljikovih hidratov, saj vsebuje namreฤ zelo malo ogljikovih hidratov v kombinaciji z beljakovinami in vlakninami. Kokosova moka ne povzroฤa prebavnih teลพav, ne vsebuje glutena, uporabna pa je tako za kuhanje kot za peko bolj zdravih sladic, kruha ali peciva. Ponaลกa se tudi z nizkim glikemiฤnim indeksom. Njena edina veฤja pomanjkljivost je ฤvrstost same moke, zato se priporoฤa, da na vsako skodelico kokosove moke kot vezivo uporabite jajce. ล e en dober nasvet pri uporabi kokosove moke je, da je treba za soฤnost peciva dodati veฤ tekoฤine, saj je ta precej suha. Kokosovo moke naredijo iz posuลกenih kokosovih orehov.
Moka iz rjavega riลพa
Riลพeva moka je uporabna za zgostitev juh in omak. Ker so prehranski izdelki iz riลพeve moke zbiti, se ta najpogosteje uporablja kot dodatek drugim brezglutenskim mokam. Lahko jo zmeลกate denimo z ajdovo moko. Sama riลพeva moka ne vsebuje glutena in ima blag okus po oreลกฤkih.
Sojina moka
Sojina moka ne vsebuje dovolj ogljikovih hidratov, da bi vezala testo, zato jo obiฤajno meลกajo z drugimi vrstami moke. Vsebuje veliko beljakovin, zato je primerna za vegetarijance, ki si lahko z njo pomagajo do beljakovinsko bogatih obrokov. Sojina moka vsebuje 20 odstotkov maลกฤobe in dobrih 45 odstotkov beljakovin. ล e posebej primerna je za zgoลกฤevanje jedi.
Tapiokina moka
Tapiokino moko pridobivajo iz tropske rastline manioka. Tapiokina moka je priljubljena predvsem za pripravo pudingov, krem in za zgostitev jedi.
Kamutova moka
Kamutova moka je sicer pลกeniฤna moka, a je narejena iz starodavne pลกenice druลพine Darum, ki je bolj hranljiva od navadne pลกenice, ima nizko vsebnost sladkorja in maลกฤobe, vsebuje veliko selena, cinka in magnezija ter vsebuje ลกtirideset odstotkov veฤ beljakovin v primerjavi s sodobno pลกenico. Veฤ o kamutu si preberite tukaj.