Granatno jabolko si je v zadnjih letih tudi pri nas pridobilo ogromno privrลพencev. Za mnoge je to celo najljubลกa vrsta sadja. ฤeprav priprava granatnega jabolka na zauลพitje ni najlaลพja, pa se trud vseeno splaฤa. Na koncu smo namreฤ nagrajeni z malce eksotiฤnim, sladko-kislim okusom, ki razvaja naลกe brbonฤice. Seveda pa tudi s ลกtevilnimi blagodejnimi uฤinki na zdravje.
Granatno jabolko namreฤ vsebuje ogromno koristnih antioksidantov in deluje protivnetno. Izsledki ลกtudij kaลพejo celo, da je zelo koristno za zmanjลกevanje tveganja za razliฤne vrste raka. Vendar pa obstaja pri granatnem jabolku vedno tisti dvom: ali je ลพe dovolj zrelo ali raje ลกe malce poฤakati? Doloฤanje tega, kdaj je pri granatnem jabolku najugodnejลกi ฤas za zauลพitje, je sicer res lahko malce teลพavno, a ne nemogoฤe. Z upoลกtevanjem spodnjih napotkov boste vedno jedli ravno prav zrela granatna jabolka ลกe posebej dobrega okusa!
Kakลกne barve je granatno jabolko?
Ena od najlaลพjih metod za ocenjevanje zrelosti granatnega jabolka je, da preverite kakลกne barve je lupina. ฤe je granatno jabolko preteลพno rdeฤe, tudi ฤe malce svetlejลกe barve, je najverjetneje pripravljeno, da ga zauลพijete. Kadar pa je na lupini vidnih ลกe veliko zelenkastih lis, je najbolje, da ลกe malce poฤakate.
Potolcite po lupini
Vฤasih lahko tudi zvok izda, ali je granatno jabolko pripravljeno na zauลพitje ali ne. Za doloฤanje zrelosti granatnega jabolka lahko po njem tudi malce potolฤete s prsti. Pri zrelih granatnih jabolkih bo zvok rahlo kovinski. Iz lupine si lahko pripravimo tudi ฤaj.
Kakลกno je granatno jabolko na otip?
Dotaknite se granatnega jabolka. Kakลกen je obฤutek? ฤe je koลพa precej gladka, bo treba ลกe nekoliko poฤakati. Lupina zrelega granatnega jabolka je namreฤ precej groba โ podobna koลพi, ki je bila nekaj ฤasa izpostavljena sonฤnim ลพarkom.
Zrelo granatno jabolko ni nikoli pravilne oblike
Za nezrela granatna jabolka je znaฤilno, da so skoraj popolne oblike โ podobne krogli. Ko granatno jabolko dozoreva, pa postaja njegova oblika vse bolj nepravilna. To je posledica kopiฤenja soฤnih sokov v sadeลพu, zaradi katerih imamo granatno jabolko tudi tako radi. Ti sokovi nato pritiskajo na lupino in povzroฤajo neenakomerne izbokline in vbokline na povrลกju.