5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Ekologija & okoljeIz gnijočega sadja in zelenjave izdelal solarna okna

Iz gnijočega sadja in zelenjave izdelal solarna okna

MORDA VAS ZANIMA

Ogromne količine zavržene hrane so ena največjih težav, hkrati pa tudi sramot sodobnega časa, še posebej v določenih predelih sveta. Podobno pa velja tudi za onesnaževanje okolja, ki je pogosto tesno prepleteno z uporabo neobnovljivih virov energije. Zdi se, da lahko solarna okna AuREUS, ki jih je razvil Carvey Maigue, študent na eni izmed filipinskih univerz, pomagajo pri reševanju obeh težav hkrati. Maigue je namreč za izdelavo oken uporabil vse prej kot običajen material, in sicer ostanke gnijočega sadja in zelenjave, ki bi sicer pristali na odpadu.

Navdih za izdelavo posebnih solarnih oken je bil polarni sij

- Oglas -

Solarna okna AuREUS so zasnovana na principu, ki je soroden principu, zaradi katerega je možen polarni sij, pri katerem se z velikimi količinami energije nabiti ultravijolični sončni žarki s pomočjo luminiscenčnih delcev v ozračju spreminjajo v nizkoenergijsko vidno svetlobo. Maigue je pri svojem izumu izhajal iz spoznanja, da lahko luminiscenčne delce, ki so podobni tistim v ozračju, pridobimo tudi iz določenih vrst sadja in zelenjave. Pri izločanju teh delcev, ki predstavljajo eno ključnih komponent solarnih oken AuREUS, si je inovativni filipinski študent pomagal s posebnim smolnatim pripravkom.

Vgradnja solarnih oken ahko tako spremeni objekt v fotovoltaično elektrarno.

Osnovni princip, ki omogoča generiranje električne energije

Kako torej »delujejo« ta zelo posebna solarna okna? Ko jih dosežejo ultravijolični sončni žarki, luminiscenčni delci absorbirajo svetlobo, nato pa jo ob robovih oken ponovno sprostijo v okolje. Solarne celice nato prestrežejo to vidno svetlobo in jo pretvorijo v enosmerni električni tok. Na koncu pa je poskrbljeno še za regulacijo električne napetosti. Tako dobimo električno energijo, ki je primerna za najrazličnejše namene uporabe.

Za izdelavo so uporabili ostanke gnijočega sadja in zelenjave.

Neposredna izpostavljenost sončnim žarkom ni potrebna

Vgradnja solarnih oken AuREUS namesto klasičnih lahko tako spremeni izbrani objekt v nekakšno fotovoltaično elektrarno. Okna AuREUS pa se lahko za povrh pohvalijo s pomembno prednostjo v primerjavi z običajnimi solarnimi paneli. Slednji morajo biti namreč nameščeni rahlo poševno oziroma pod določenim kotom, da lahko ujamejo sončne žarke. Po drugi strani pa lahko solarna okna AuREUS generirajo energijo tudi takrat, ko niso neposredno obrnjena proti soncu. To je povezano z dejstvom, da lahko okna ultravijolično svetlobo ujamejo tudi posredno – na primer žarke, ki se odbijajo od zidov, pločnikov in drugih površin.

Tehnologijo bi lahko uporabili v večjih kongresnih centrih in sejmiščih.

Solarna okna, ki so kot nalašč za urbana okolja

Zaradi omenjene značilnosti so okna AuREUS nadpovprečno primerna tudi za urbana okolja. Pri tem je pomembno tudi to, da lahko pomagajo pri zaščiti zdravja ljudi. Klasična okna namreč odbijajo ultravijolično svetlobo nazaj v okolje, kar pomeni, da se lahko svetloba odbije tudi v ljudi, ki hodijo mimo objekta, medtem ko solarna okna AuREUS te žarke absorbirajo.

Okna AuREUS so na voljo v petih različnih barvah

- Oglas -

Delež luminiscenčnih delcev, uporabljenih za izdelavo solarnih oken, ki se pridobivajo iz odpadnega sadja in zelenjave, znaša trenutno približno 80 odstotkov, vendar si Carvey Maigue in njegova ekipa prizadevajo za to, da bi v prihodnje za pridobivanje luminiscenčnih delcev uporabljali izključno ostanke hrane. Tako so se lotili dodatnih raziskav, s pomočjo katerih poskušajo najti način, ki bi to omogočal. Največ težav jim trenutno povzroča predvsem iskanje vrst sadja in zelenjave, ki bi bile primerne za izdelavo modrih solarnih oken. Modra barvila, pridobljena iz pridelka, za zdaj namreč še niso primerna za ustvarjanje dovolj stabilnih luminiscenčnih delcev, kar pa ne velja za oranžna, rdeča, zelena in rumena barvila. Vir za pridobivanje luminiscenčnih delcev oziroma barvil za solarna okna AuREUS v teh štirih barvah so namreč izključno različne vrste sadja in zelenjave.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×