0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli je Ivermektin odgovor, ki ga iščemo že vse od začetka pojava...

Ali je Ivermektin odgovor, ki ga iščemo že vse od začetka pojava koronavirusa?

MORDA VAS ZANIMA

Naša življenja so že dolge mesece ovita v neprijetno tančico pandemije koronavirusa, ki je dobesedno ohromila svet. Urejene tirnice vsakdana že leto in pol vedno znova, val za valom pretresajo mnoge smrti, ukrepi in omejitve, s katerimi se je težko sprijazniti. Izjemno problematičen je tudi pojav novih različic oziroma sevov virusa, kar otežuje iskanje optimalnih rešitev, vendar pa upanje ostaja, saj znanstveniki nikakor ne počivajo. V tem trenutku po svetu poteka mnogo raziskav, v okviru katerih poskušajo najti zanesljivo in varno zdravilo za covid-19. Ena izmed svetlih točk, ki bi nas lahko pripeljala do konca te nočne more, je tudi zdravilo ivermektin.

- Oglas -

Kaj je ivermektin?

Ivermektin je zdravilo, ki je bilo razvito v 70. letih prejšnjega stoletja, sprva kot veterinarsko zdravilo, s katerim so zdravili črevesne parazite, kot so gliste, in ektoparazite oziroma zunanje zajedavce, na primer bolhe. Pozneje so zdravilo in njegove derivate preizkusili na ljudeh in ga sčasoma začeli uporabljati za zdravljenje in omejevanje človeških parazitskih bolezni. Uporablja se za odpravljanje Roblesove bolezni, bolj znane pod imenom rečna slepota, učinkovit pa je tudi proti pršicam in ušem.

V zadnjih nekaj desetletjih je uporaba postala množična, saj je ivermektin varen in učinkovit, po vsem svetu pa je bilo uporabljenih že več kot 3,7 milijarde odmerkov tega zdravila. V letu 2015 sta znanstvenika Satoshi Ōmura in William Campbell, ki sta zdravilo razvila, prejela Nobelovo nagrado za medicino, s čimer se je ivermektin postavil ob bok penicilinu in aspirinu. Ta trio predstavlja skupino zdravil, za katera pravijo, da so imela največji blagodejni vpliv na zdravje in dobro počutje človeštva. Zanimivo je, da se je pot vseh treh začela v naravi, ivermektin je bil na primer pridobljen iz zemlje, vsa tri pa so razvijalcem prinesla Nobelovo nagrado, kar potrjuje, da mati narava skriva resnično ogromno odgovorov na naše zdravstvene težave.

Kako lahko ivermektin pomaga v boju proti covidu?

Dokazano je bilo, da ivermektin deluje tudi protivirusno in protivnetno, zato so se v času, ko naše življenje kroji nepredvidljiv virus, pojavila ugibanja, če bi lahko z njim zdravili tudi virusne bolezni, kot je covid-19. Na različnih koncih sveta so znanstveniki pričeli s poskusi, ali bi lahko ivermektin zmanjšal število žrtev covida-19.

- Oglas -

Eden izmed odmevnejših primerov bazira v Veliki Britaniji, kjer je zdravnici in raziskovalki dr. Tess Lawrie s podjetja Evidence-Based Medicine Consultancy s svojo skupino raziskovalcev uspelo pokazati, da lahko zdravljenje z ivermektinom pomaga preprečiti okužbo in poslabšanje simptomov okužbe s koronavirusom, hkrati pa kar za 70 % zmanjša verjetnost smrtnega izida pri ljudeh s covidom-19.

Zakaj zdravljenje z ivermektinom ni odobreno?

Razlogov, zakaj zdravljenje z ivermektinom ni odobreno, je več. Barcelonski zdravnik dr. Carlos Chaccour že leta preučuje uporabnost ivermektina pri zatiranju malarije, ko pride do vprašanja, ali je to isto zdravilo čudežni odgovor na pandemijo koronavirusa COVID-19, pa je malenkost bolj skeptičen. Tudi on vodi eno izmed raziskav, s katerimi želijo ugotoviti, če in kako ivermektin vpliva na razvoj covida-19, vendar pa so dokazi njegove raziskovalne skupine nekoliko manj trdni kot tisti, do katerih se je uspela prebiti dr. Tess Lawrie. Dr. Chaccour meni, da ivermektin v tem boju ni tako zelo obetaven, kot se na prvi pogled zdi, med drugim zato, ker doze ivermektina, potrebnega za zdravljenje covida-19, presegajo priporočeno maksimalno dozo, kar lahko privede do nezaželenih učinkov. Poleg tega lahko raziskave, ki na živalih ali v epruveti obljubljajo pozitivne rezultate, na ljudeh prikažejo povsem drugo zgodbo. Prepričan je, da je potrebnih še mnogo poglobljenih raziskav in trdnejših, neizpodbitnih dokazov. S tem se strinja tudi Svetovna zdravstvena organizacija, ki pravi, da je trdnih dokazov v tem trenutku občutno premalo, zato uporabo ivermektina za zdravljenje covida-19 (zaenkrat) svetuje samo v okviru kliničnih raziskav.

Prav tako se na črnem trgu pojavlja vedno več različic ivermektina, ki je namenjen za zdravljenje živali in ni primeren za zdravljenje ljudi, saj je v občutno prevelikih dozah in lahko privede do mnogih stranskih učinkov.

Morda je rešitev kombinirano zdravljenje …

Dr. Chaccour je prepričan, da so nujne t. i. dvojno slepe študije, s katerimi se prepreči placebo efekt, kar se izraža v točnejših rezultatih. Sam sodeluje v eni izmed več kot 30 tovrstnih študij, ki se v tem trenutku odvijajo po vsem svetu. Zaenkrat še nobena ni zaključena.

- Oglas -

Zdi se, da več študij poskuša rešitev najti v kombiniranem zdravljenju, ki bi poleg drugih zdravil, kot je na primer antibiotik doksiciklin, in elementov, kot sta cink in vitamin D, vključevalo tudi ivermektin. To pomeni, da še vedno obstaja možnost, da bo to zdravilo proti parazitom pomagalo zdraviti covid-19 in naredilo konec nočni mori o pandemiji koronavirusa. Zdaj je čas, da zaupamo znanstvenikom, počakamo, da zaključijo s poglobljenimi študijami in upamo na pozitivne rezultate, med tem pa seveda ne pozabimo, da mnoge omejitve niso razlog, da ne bi uživali tudi v letošnjem poletju.

.

NAJNOVEJŠE