0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeInsekticidi ogrožajo evropske reke

Insekticidi ogrožajo evropske reke

MORDA VAS ZANIMA

Evropske reke bodo v prihodnosti bolj onesnažene s pesticidi kot kdajkoli doslej, opozarja raziskava centra Helmholtz za okoljske raziskave, v kateri so raziskovalci primerjali stanje iz leta 1990 s predvidenim scenarijem podnebnih sprememb in uporabe zemljišč leta 2090. Tveganje za onesnaženost z insekticidi, uporabljenimi v kmetijstvu, se bo pomembno povečalo v številnih predelih Evrope, predvsem v Skandinaviji, baltskih državah in v Srednji Evropi, pišejo avtorji v reviji Ecological Applications. K približno 40 odstotkom evropskih površin, katerih vode ne bodo več imele dobrega ekološkega statusa, bodo sodili tudi večji deli Nemčije.

- Oglas -

Reka in onesnaževanje

Strokovnjaki zato pozivajo k dramatičnemu zmanjšanju izpustov insekticidov v reke. To bo mogoče doseči ne le z omejevanjem uporabe pesticidov, temveč tudi z ustvarjanjem tamponskih območij med rekami; ta naj bi omejila količino pesticidov, ki jih dež spere s polj v reke, služila pa bi lahko tudi kot zavetišča za ogrožene živali.

Raziskovalci so za potrebe študije uporabili podatke o količini uporabljenih insekticidov v Evropski uniji, vrstah gojenih rastlin in uporabi zemljišč ter rezultate vizualizirali v načrtih. Zaradi pomanjkanja podatkov niso upoštevali Slovenije, Cipra, Bolgarije in Romunije. Regije z zelo visokim ekološkim tveganjem so trenutno v Španiji, Italiji in Franciji, sledijo deli osrednje Nemčije, Češka, severna Francija in jugovzhodna Anglija. Vode na Švedskem in Finskem imajo za zdaj še nizko stopnjo ogroženosti.
V primerjavi z letom 1990 naj bi se uporaba insekticidov do leta 2090 v Evropi več kot podvojila.

.

NAJNOVEJŠE