Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeInsekticidi ogrožajo evropske reke

Insekticidi ogrožajo evropske reke

MORDA VAS ZANIMA

Evropske reke bodo v prihodnosti bolj onesnažene s pesticidi kot kdajkoli doslej, opozarja raziskava centra Helmholtz za okoljske raziskave, v kateri so raziskovalci primerjali stanje iz leta 1990 s predvidenim scenarijem podnebnih sprememb in uporabe zemljišč leta 2090. Tveganje za onesnaženost z insekticidi, uporabljenimi v kmetijstvu, se bo pomembno povečalo v številnih predelih Evrope, predvsem v Skandinaviji, baltskih državah in v Srednji Evropi, pišejo avtorji v reviji Ecological Applications. K približno 40 odstotkom evropskih površin, katerih vode ne bodo več imele dobrega ekološkega statusa, bodo sodili tudi večji deli Nemčije.

- Oglas -

Reka in onesnaževanje

Strokovnjaki zato pozivajo k dramatičnemu zmanjšanju izpustov insekticidov v reke. To bo mogoče doseči ne le z omejevanjem uporabe pesticidov, temveč tudi z ustvarjanjem tamponskih območij med rekami; ta naj bi omejila količino pesticidov, ki jih dež spere s polj v reke, služila pa bi lahko tudi kot zavetišča za ogrožene živali.

Raziskovalci so za potrebe študije uporabili podatke o količini uporabljenih insekticidov v Evropski uniji, vrstah gojenih rastlin in uporabi zemljišč ter rezultate vizualizirali v načrtih. Zaradi pomanjkanja podatkov niso upoštevali Slovenije, Cipra, Bolgarije in Romunije. Regije z zelo visokim ekološkim tveganjem so trenutno v Španiji, Italiji in Franciji, sledijo deli osrednje Nemčije, Češka, severna Francija in jugovzhodna Anglija. Vode na Švedskem in Finskem imajo za zdaj še nizko stopnjo ogroženosti.
V primerjavi z letom 1990 naj bi se uporaba insekticidov do leta 2090 v Evropi več kot podvojila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×