0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaImunoterapija poskrbela za izjemno dobre rezultate pri osebah z multiplo sklerozo

Imunoterapija poskrbela za izjemno dobre rezultate pri osebah z multiplo sklerozo

MORDA VAS ZANIMA

Podjetje Atara Biotherapeutics je predstavilo rezultate testiranja nove oblike imunoterapije za zdravljenje multiple skleroze. Rezultati so izjemno obetavni. Pri nekaterih osebah z multiplo sklerozo, ki so sodelovale v testiranju, je bilo mogoče zaznati celo odpravo poškodb živčnih celic, povezanih z boleznijo.

- Oglas -

Virus Epstein-Barr v središču zanimanja znanstvenikov, ki iščejo rešitev za multiplo sklerozo

Tarča nove oblike imunoterapije so celice, okužene z virusom Epstein-Barr. Kot je znano, je multipla skleroza pogosto povezana prav z okužbo z omenjenim virusom, ki je znan tudi pod imenom humani herpesvirus. Tveganje za multiplo sklerozo je še posebej visoko, če se oseba z virusom okuži v odrasli dobi. V zadnjem času so se številni znanstveniki, ki se ukvarjajo z iskanjem zdravila za multiplo sklerozo, osredotočili prav na virus Epstein-Barr. Čeprav okužba s tem virusom ni edini razlog za  razvoj multiple skleroze, saj je v ozadju najverjetneje splet kompleksnih dejavnikov, gre vendarle za izjemno pomemben košček v mozaiku. Tako ni presenetljivo, da so rezultati pristopov, ki se osredotočajo na virus Epstein-Barr, še posebej obetavni.

Nova terapija temelji na uporabi limfocitov T

Multipla skleroza je bolezen, ki jo uvrščamo med nevrološka avtoimunska obolenja. Prizadete so živčne celice, natančneje mielinske ovojnice, ki obdajajo naše živce. Pri osebah, ki zbolijo za multiplo sklerozo, začne telo mielin dojemati kot tujo snov in kot potencialno nevarnost. Tako se začne pospešeno uničevanje mielina. S tem se zmanjša zaščita živčnih celic, obenem pa je otežen prenos pomembnih signalov. Posledično se lahko pojavijo zelo neprijetni simptomi. Bolezen običajno poteka v ciklih, saj so zanje značilne faze izboljšanja oziroma začasne remisije in faze ponovnih zagonov z zelo izrazito izraženimi simptomi. Pri približno 10–15 odstotkih oseb, ki zbolijo za multiplo sklerozo, pa gre za t. i. progresivno oziroma primarno progresivno obliko bolezni.

Za primarno progresivno multiplo sklerozo, ki je še posebej pogosta pri osebah, pri katerih je bolezen diagnosticirana po 40. letu, niso značilni zagoni, ki bi jim nato sledila izboljšanja, ampak konsistentno slabšanje zdravstvenega stanja. Prognoza je pri tej obliki multiple skleroze zelo slaba, saj so možnosti zdravljenja močno omejene. Toda morda se rešitev skriva prav v novi obliki imunoterapije. Gre za terapijo, ki temelji na alogenskih T-celicah, ki so znane tudi pod imenoma celice ubijalke in limfociti T. Terapija se imenuje ATA188, osnovna ideja pa je precej preprosta: posledica okužbe z virusom Epstein-Barr je pojav antigenov na površini celic, ki so pri novi imunoterapiji uničeni s pomočjo imunskih celic.

- Oglas -

Pri nekaterih osebah zaznana celo obnova mielinskih ovojnic

Testiranje imunoterapije je vključevalo 24 oseb, pri katerih je bila diagnosticirana multipla skleroza. Pri 20 osebah je imunoterapija poskrbela za izboljšanje – ali vsaj za stabilizacijo simptomov. Slikanja možganov, ki so bila izvedena neposredno po zaključku terapije, nakazujejo celo, da so si poškodovane živčne celice opomogle, in sicer s pomočjo procesa, ki je znan kot remielinizacija. Za dokončno potrditev teh rezultatov bodo sicer potrebne dodatne analize. Dobra novica je tudi to, da med zdravljenjem niso bili opaženi resnejši nezaželeni stranski učinki. Upoštevati je sicer treba, da je šlo za zgodnjo oziroma prvo fazo testiranja in da je bil vzorec precej majhen. Vendar so rezultati vsekakor zelo obetavni. Raziskovalci, ki so razvili novo terapijo za zdravljenje multiple skleroze, tako že načrtujejo drugo fazo testiranja. Druga faza naj bi vključevala 80 oseb z multiplo sklerozo (trenutno iščejo primerne prostovoljce), obenem pa tudi kontrolno skupino.

.

NAJNOVEJŠE