0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaIma vsa hrana naenkrat zelo slan okus? Kaj je vzrok?

Ima vsa hrana naenkrat zelo slan okus? Kaj je vzrok?

MORDA VAS ZANIMA

Ste opazili, da v zadnjem času vso hrano zaznavate kot zelo slano, čeprav morda sploh ne vsebuje soli? Se morda slan okus v ustih pojavlja tudi takrat, ko sploh ne jeste? Težava je vsekakor zelo neprijetna, vendar pa je dobra novica ta, da večinoma ni povezana z resnejšimi boleznimi. Če poiščete pravi vzrok in ga odpravite, boste začeli zelo kmalu ponovno uživati v hrani …

- Oglas -

Slan okus v ustih

Izcedek iz nosu

Pogosto je slan okus v ustih povezan s prekomernim izcedkom iz nosu, ki je lahko posledica prehlada ali pa sezonske alergije (predvsem senenega nahoda oziroma alergije na cvetni prah, ki je v tem času zelo pogosta). Izcedek lahko pride tudi do grla, zaradi česar se pojavi slan okus. V primeru kroničnih težav z vnetimi sinusi je lahko odprava tega simptoma nekoliko bolj zapletena, zato priporočamo, da se čim prej posvetujete z zdravnikom. V vmesnem času si lahko pomagate tudi z določenimi eteričnimi olji, ki sprostijo dihalne poti, na primer z eteričnim oljem evkaliptusa, mete ali čajevca.

Krvavitve v ustni votlini

Slan okus, ki lahko rahlo spominja tudi na kovinskega, je včasih tudi posledica krvavitev v ustni votlini, na primer krvavitev dlesni ipd. Krvavitev je lahko včasih zelo majhna, zato je niti ne opazite – zaznate le slan/kovinski okus. Pomagate si lahko z rednim žvrkljanjem olja, seveda pa je osnova dobra ustna higiena. Če se stanje ne izboljša, pa se čim prej odpravite do zobozdravnika.

- Oglas -

Nezaželeni stranski učinki določenih zdravil

Pri jemanju nekaterih zdravil se lahko kot stranski učinek pojavi moteno zaznavanje okusa. Tako se vam zdi hrana precej bolj slana, kot je v resnici. Med zdravila, pri katerih je ta težava še posebej pogosta, sodijo antibiotiki in zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Zatekanje želodčne kisline v požiralnik

Eden izmed simptomov vračanja kisline iz želodca v požiralnik, ki je glavni razlog za t. i. zgago, je tudi nenavaden, slankast ali rahlo grenak okus v ustih. Tudi v primeru zgage obstaja ogromno naravnih rešitev oziroma ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate tveganje za to težavo.

Hormonske spremembe

Včasih nam slan okus v ustih sporoča tudi, da nekaj ni v redu s hormonskim ravnovesjem v našem telesu. Nekatere ženske pa imajo tovrstne težave tudi v določenih delih menstrualnega ciklusa, še posebej tik pred ovulacijo in med samo ovulacijo.

Pomanjkanje vitaminov

Kadar težave s slanim okusom v ustih trajajo daljši čas, jih nikakor ne bi smeli ignorirati. Med drugim tudi zato, ker je lahko to opozorilni znak, da vašemu telesu primanjkuje pomembnih hranilnih snovi. Pogosto je to posledica pomanjkanja vitamina B12, včasih pa je težava povezana tudi s pomanjkanjem vitamina A ali pa B3. Čim prej opravite testiranja in preverite, ali ni prav pomanjkanje določenih vitaminov krivo, da se vam zdi vsa hrana kar naenkrat pretirano slana.

.

NAJNOVEJŠE