Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.
Zdravje & prehranaIma vsa hrana naenkrat zelo slan okus? Kaj je vzrok?

Ima vsa hrana naenkrat zelo slan okus? Kaj je vzrok?

MORDA VAS ZANIMA

Ste opazili, da v zadnjem času vso hrano zaznavate kot zelo slano, čeprav morda sploh ne vsebuje soli? Se morda slan okus v ustih pojavlja tudi takrat, ko sploh ne jeste? Težava je vsekakor zelo neprijetna, vendar pa je dobra novica ta, da večinoma ni povezana z resnejšimi boleznimi. Če poiščete pravi vzrok in ga odpravite, boste začeli zelo kmalu ponovno uživati v hrani …

- Oglas -

Slan okus v ustih

Izcedek iz nosu

Pogosto je slan okus v ustih povezan s prekomernim izcedkom iz nosu, ki je lahko posledica prehlada ali pa sezonske alergije (predvsem senenega nahoda oziroma alergije na cvetni prah, ki je v tem času zelo pogosta). Izcedek lahko pride tudi do grla, zaradi česar se pojavi slan okus. V primeru kroničnih težav z vnetimi sinusi je lahko odprava tega simptoma nekoliko bolj zapletena, zato priporočamo, da se čim prej posvetujete z zdravnikom. V vmesnem času si lahko pomagate tudi z določenimi eteričnimi olji, ki sprostijo dihalne poti, na primer z eteričnim oljem evkaliptusa, mete ali čajevca.

Krvavitve v ustni votlini

Slan okus, ki lahko rahlo spominja tudi na kovinskega, je včasih tudi posledica krvavitev v ustni votlini, na primer krvavitev dlesni ipd. Krvavitev je lahko včasih zelo majhna, zato je niti ne opazite – zaznate le slan/kovinski okus. Pomagate si lahko z rednim žvrkljanjem olja, seveda pa je osnova dobra ustna higiena. Če se stanje ne izboljša, pa se čim prej odpravite do zobozdravnika.

Nezaželeni stranski učinki določenih zdravil

Pri jemanju nekaterih zdravil se lahko kot stranski učinek pojavi moteno zaznavanje okusa. Tako se vam zdi hrana precej bolj slana, kot je v resnici. Med zdravila, pri katerih je ta težava še posebej pogosta, sodijo antibiotiki in zdravila za zniževanje krvnega tlaka.

Zatekanje želodčne kisline v požiralnik

- Oglas -

Eden izmed simptomov vračanja kisline iz želodca v požiralnik, ki je glavni razlog za t. i. zgago, je tudi nenavaden, slankast ali rahlo grenak okus v ustih. Tudi v primeru zgage obstaja ogromno naravnih rešitev oziroma ukrepov, s katerimi lahko zmanjšate tveganje za to težavo.

Hormonske spremembe

Včasih nam slan okus v ustih sporoča tudi, da nekaj ni v redu s hormonskim ravnovesjem v našem telesu. Nekatere ženske pa imajo tovrstne težave tudi v določenih delih menstrualnega ciklusa, še posebej tik pred ovulacijo in med samo ovulacijo.

Pomanjkanje vitaminov

Kadar težave s slanim okusom v ustih trajajo daljši čas, jih nikakor ne bi smeli ignorirati. Med drugim tudi zato, ker je lahko to opozorilni znak, da vašemu telesu primanjkuje pomembnih hranilnih snovi. Pogosto je to posledica pomanjkanja vitamina B12, včasih pa je težava povezana tudi s pomanjkanjem vitamina A ali pa B3. Čim prej opravite testiranja in preverite, ali ni prav pomanjkanje določenih vitaminov krivo, da se vam zdi vsa hrana kar naenkrat pretirano slana.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×