Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
ŽivaliHranjenje rac: je kruh zares tako nevaren zanje?

Hranjenje rac: je kruh zares tako nevaren zanje?

MORDA VAS ZANIMA

Najbrž ste že slišali za opozorila, povezana s tem, da rac, ki plavajo v rekah, ni najbolj priporočljivo hraniti s kruhom. Včasih slišimo, da je lahko kruh za race celo nevaren. Kako resnične so te trditve? Je res bolje, da se izogibamo hranjenju rac s kruhom, in katero hrano raje izbrati namesto tega?

Za zdravje rac nujna dovolj raznolika prehrana

- Oglas -

Čeprav so lahko vaši nameni dobri, mnogi strokovnjaki za prostoživeče živali menijo, da lahko kruh racam povzroči več škode kot koristi. Po drugi strani se včasih oglašajo tudi tisti, ki pravijo, da je kruh vseeno boljši, kot če bi morale race stradati. Drži sicer, da kruh za race ni strupen, a vendarle se je smiselno držati priporočil in za hranjenje rac izbrati primernejšo hrano. Podobno kot druge živalske vrste, seveda vključno s človekom, mora biti tudi prehrana rac dovolj raznolika. Če ne vsebuje pestrega nabora vseh potrebnih hranil, je lahko namreč na dolgi rok ogroženo njihove zdravje. Praviloma lahko sicer race prebavijo tudi najrazličnejše vrste kruha, vendar pa lahko prepogosto uživanje tega živila sčasoma privede do pomanjkanja pomembnih vitaminov in mineralov.

Zaradi pogostega uživanja kruha race manj motivirane za iskanje hrane

Kruh race nasiti, vendar ne vsebuje pomembnejših hranilnih snovi. Gre seveda predvsem za vir ogljikovih hidratov, kar lahko vpliva na spremembe vedenja rac. Ker so race po kruhu zelo site, ne iščejo druge hrane, zato lahko začnejo njihove sposobnosti iskanja sčasoma pešati. To je lahko seveda še posebej problematično za mladiče, ki se tako niti ne naučijo zares, kako si poiskati hrano, ki bi bila karseda optimalna zanje. Hranjenje rac s kruhom lahko torej zmede njihove naravne instinkte. Najslabša izbira je zagotovo beli kruh, pri katerem je razmerje med kalorično vrednostjo in hranilno sestavo še posebej neugodno. Če se race dlje časa prehranjujejo pretežno z belim kruhom, lahko pride do pomanjkanja pomembnih hranilnih snovi. Hkrati lahko teža rac zaradi (belega) kruha pretirano naraste; tako postanejo race manj okretne oziroma počasnejše, zaradi česar težje pobegnejo pred plenilci.

Kruh ima lahko obenem negativen vpliv na rečni ekosistem

Pogosto metanje kruha v reko ima lahko tudi negativen vpliv na okolje. V takšnih primerih namreč race običajno ne morejo pojesti vsega kruha. Tako ostane v reki, kjer se začne počasi razkrajati, kar spodbudi čezmerno rast alg. Na ta račun težje uspevajo druge rastline, vključno s tistimi, ki predstavljajo tudi hrano za race. Če je prehrana rac sestavljena predvsem iz kruha, se obenem spremeni tudi sestava njihovega blata, ki se razgrajuje počasneje, kot bi se sicer. Zaradi plesnivega kruha lahko pride tudi do zelo nevarnega vnetja pljuč, ki je pogosto tudi usodno. Dodatno nevarnost, povezano s pogostim uživanjem kruha, pa predstavlja tveganje za deformacijo, imenovano »angelska krila«, kar lahko racam onemogoči letenje.

Katera živila so primernejša izbira od kruha?

Obstaja torej kar nekaj dobrih razlogov, zakaj se je bolje izogniti hranjenju rac z ostanki kruha, ne glede na to, za katero vrsto kruha gre, razen v skrajni sili. Če želite vseeno hraniti rečne race, je na primer precej boljša izbira zamrznjen grah. Nekatere organizacije priporočajo tudi koruzo in grozdje, pri čemer morate grozdne jagode najprej narezati na četrtine. Dobra alternativa kruhu so lahko tudi semena, ki so sicer namenjena ptičjim krmilnicam. K bolj raznoliki prehrani rac pa lahko prispevate tudi z nasekljano zelenolistno zelenjavo, na primer s špinačo, zeljem ali s solato.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×