Ko se temperature spustijo, se lahko pogrejete tudi s toplimi zdravimi obroki, bogatimi s hranljivimi snovmi, antioksidanti in vitamini za poveฤanje imunske odpornosti.
Ovsena kaลกa
Ko se ohladi, je idealen ฤas za ovseno kaลกo. Z njo boste dobili dovolj vlaknin, ker vsebuje rastlinske beljakovine pa je tudi nasitna. Vlaknine vam bodo pomagale ohranjati telesno teลพo, ฤistile pa bodo tudi ฤrevesje, zaradi ฤesar obstaja manjลกa nevarnost, da bi zboleli za rakom na debelem ฤrevesu.
Beta-glukan, ki ga vsebuje oves, zniลพuje vsebnost holesterola v krvi, poleg tega pa vsebuje vitamin B, ki je pomemben za delovanje moลพganov in ลพivฤnega sistema. Hranljivo vrednost ovsene kaลกe boste poveฤali z ลพivili, ki jih boste dodali, kot so npr. chia semena.
Vroฤa ฤokolada ali kakav
Nekaj koลกฤkov temne ฤokolade zmeลกate v navadnem ali mandljevem mleku. Dodajanje majhnih koliฤine temne ฤokolade v prehrano ima zdravilne uฤinke, ki pa so zaradi visoke kaloriฤne vrednosti ลพivila pogosto ostali v senci.
Pomembne bioaktivne komponente v ฤokoladi in kakavu so flavonoidi, natanฤneje katehin in epikatehin. Oba sta v ลกtudijah pokazala moฤne antioksidativne uฤinke in pozitiven vpliv na delovanje srฤno-ลพilnega sistema.
Juha iz ฤrnega fiลพola
Niฤ vas ne bo bolj pogrelo kot fiลพolova juha, zaฤinjena s kumino in ฤilijem. Hranilna vrednost jedi se bo poveฤala, ฤe boste uporabili ฤrni fiลพol, ki je odliฤen vir ลพeleza. Miลกicam bo pomagal, da bodo uporabile veฤ kisika, dobro pa vpliva tudi na imunski sistem.
Juha iz ฤrnega fiลพola vsebuje veliko beljakovin in vlaknin. Za razliko od ลพivalskega vira beljakovin ฤrni fiลพol ne vsebuje skoraj niฤ nasiฤenih maลกฤob. Raziskave kaลพejo, da vsebuje lupina ฤrnega fiลพola viลกje stopnje antioksidanta flavonoida kot druge vrste fiลพola.
Brstiฤni ohrovt
Uลพivanje brstiฤnega ohrovta vam bo pomagalo pri sooฤanju s prehladnimi obolenji. Bogat je z vlakninami, vsebuje pa tudi veliko indolov, duลกikovih spojin, ki zmanjลกujejo nevarnost za nastanek nekaterih vrst raka, kot je rak dojk in maternice.
Bogat je tudi z vitaminom C, ki nas pred prehladom ne zaลกฤiti povsem, lahko pa ublaลพi njegove simptome. Bogat je s folno kislino, vsebuje pa tudi vitamine iz skupine B (niacin-B3, B6) in betakarotenov, ki jih telo spremeni v vitamin A. Nekoliko grenek okus mnoge odvraฤa, a ฤe ga popraลพimo na olivnem olju, bo dobil slajลกi okus.
Buฤe
ฤe vam primanjkuje vitamina A, ki je zelo pomemben za vid, bo buฤna juha prava jed za vas. Buฤe vsebujejo tudi antioksidanta beta karoten in likopen, ki naj bi prepreฤevala ลกirjenje raka dojk.
Poleg tega, da imajo nekaj kalcija in vitamina C, vsebuje veฤina vrst buฤ tudi veliko kalija. Hrana, ki je bogata s kalijem, zmanjลกuje verjetnost razvoja bolezni srca in zmanjลกa tveganje za moลพgansko kap. Dobre so v kombinaciji s ฤesnom, poprom, pa tudi orientalskimi zaฤimbami in kurkumo.
ฤili
Poleg ฤrnega popra daje ฤili azijskim jedem aromo in pekoฤ okus. Zmanjลกeval naj bi tveganje za bolezni, kot so arterioskleroza, krฤne ลพile in tromboza. Zaradi izloฤanja endorfina ฤili povzroฤa obฤutke veselja.
Kako pekoฤ je ฤili, nam lahko pove podatek, da pri nekaterih vrstah ลพe en gram ฤilja v 10.000 litrih vode povzroฤi pekoฤ okus vode. ฤeprav si azijske kuhinje ne moremo predstavljati brez ฤilija, pa ฤili izhaja iz Mehike.
Avokado
Obstajajo naฤini, kako uลพivati ta mastni sadeลพ tudi, ko je hladno. V peฤici peฤen avokado je recimo ลกe bolj kremast. Pripravite ga lahko tako, da ga sesekljate na koลกฤke in poloลพite na drugo zelenjavo.
Pripravimo ga tudi tako, da ga razpolovimo in odstranimo sredico. Polovici avokada namaลพemo z oljem ter zaฤinimo s ฤesnom. Poloลพimo ga na ลพar in ga peฤemo pribliลพno osem minut. ฤe bi radi ลกe bolj zaฤinjeno jed, lahko uporabite tudi ฤili. Iz avokada lahko pripravite tudi toplo juho.
Oreh
Oreh je dober v katerem koli letnem ฤasu, ลกe posebej primeren pa je za sladice v jeseni in pozimi. Medtem, ko je veฤina oreลกฤkov bogata predvsem z mononenasiฤenimi maลกฤobnimi kislinami, vsebujejo orehi predvsem polinenasiฤene maลกฤobne kisline, od tega preteลพno linolno in alfa-linolensko kislino.
Mnoge ลกtudije so pokazale, da pogosto uลพivanje orehov ne prispeva k pridobivanjem telesne mase. Poleg maลกฤob vsebujejo orehova jedrca precej vlaknin, rastlinskih sterolov, polifenolnih spojin, ki delujejo kot antioksidant. Imajo zelo ugodno prehransko sestavo, celo bolj kot nekateri eksotiฤni oreลกki. Raziskave so pokazale, da ima uลพivanje oreha ugoden uฤinek na krvni tlak.
Jabolka
Tudi jabolka so odliฤna za jesenske in zimske slaลกฤice. Vsebuje topne in netopne vlaknine, ene upoฤasnjujejo prebavo, druge pa pomagajo, da se hrana laลพje premika skozi naลก prebavni sistem.
Uลพivajte jih skupaj z olupkom, ki vsebujejo veฤ vlaknin, vendar le, ฤe so bioloลกko pridelana. Poleg vlaknin vsebujejo veliko vode, zato boste z njimi ohranjali hidratacijo telesa.
Sladki krompir
Podobno kot buฤa, vsebuje sladki krompir veliko vitamina A. Poleg tega vsebuje veliko vitamina C, kalcija, kalija in malo ลพeleza. ฤe ga boste sami pripravili z malo maลกฤobami, se vam ni potrebno bati njegove kaloriฤne vrednosti.
Skodelica sladkega krompirja vsebuje kar 65 odstotkov dnevne priporoฤene koliฤine vitamina C, vsebuje vitamin E, ki dobro deluje na srce in oลพilje, je dober vir kalcija, kalija, folne kisline in betakarotena. Zelo koristen je tudi za koลพo, saj zaradi visoke vsebnosti betakarotena zavira proces staranja.
Ingverjev ฤaj
ฤe razmiลกljate o skodelici ฤaja, poskusite z ingverjem. Ingver vsebuje termogeniฤne lastnosti, ki bodo ogrele vaลกe telo. Dobro vpliva tudi na presnovo in spodbuja krvni obtok.
Ingverjev ฤaj pripravite tako, da nareลพete pribliลพno pol centimetra debele rezine ingverjeve korenine, ki ste jo pred tem dobro umili s krtaฤko ali olupili. Ingverjeve rezine kuhajte pribliลพno 10 do 15 minut, nato pa ฤaj rahlo osladkajte z medom ali javorjevim sirupom in mu dodajte malo limone. Kot zaฤimba v ฤaju lahko zmanjลกa boleฤine v miลกicah zaradi visoko-intenzivne vadbe.