DomovZdravje & prehranaHrana, ki vas bo pogrela

Hrana, ki vas bo pogrela

Ko se temperature spustijo, se lahko pogrejete tudi s toplimi zdravimi obroki, bogatimi s hranljivimi snovmi, antioksidanti in vitamini za poveฤanje imunske odpornosti.

Ovsena kaลกa

Ko se ohladi, je idealen ฤas za ovseno kaลกo. Z njo boste dobili dovolj vlaknin, ker vsebuje rastlinske beljakovine pa je tudi nasitna. Vlaknine vam bodo pomagale ohranjati telesno teลพo, ฤistile pa bodo tudi ฤrevesje, zaradi ฤesar obstaja manjลกa nevarnost, da bi zboleli za rakom na debelem ฤrevesu.

Beta-glukan, ki ga vsebuje oves, zniลพuje vsebnost holesterola v krvi, poleg tega pa vsebuje vitamin B, ki je pomemben za delovanje moลพganov in ลพivฤnega sistema. Hranljivo vrednost ovsene kaลกe boste poveฤali z ลพivili, ki jih boste dodali, kot so npr. chia semena.

Vroฤa ฤokolada ali kakav

Nekaj koลกฤkov temne ฤokolade zmeลกate v navadnem ali mandljevem mleku. Dodajanje majhnih koliฤine temne ฤokolade v prehrano ima zdravilne uฤinke, ki pa so zaradi visoke kaloriฤne vrednosti ลพivila pogosto ostali v senci.

Pomembne bioaktivne komponente v ฤokoladi in kakavu so flavonoidi, natanฤneje katehin in epikatehin. Oba sta v ลกtudijah pokazala moฤne antioksidativne uฤinke in pozitiven vpliv na delovanje srฤno-ลพilnega sistema.

Juha iz ฤrnega fiลพola

Niฤ vas ne bo bolj pogrelo kot fiลพolova juha, zaฤinjena s kumino in ฤilijem. Hranilna vrednost jedi se bo poveฤala, ฤe boste uporabili ฤrni fiลพol, ki je odliฤen vir ลพeleza. Miลกicam bo pomagal, da bodo uporabile veฤ kisika, dobro pa vpliva tudi na imunski sistem.

Juha iz ฤrnega fiลพola vsebuje veliko beljakovin in vlaknin. Za razliko od ลพivalskega vira beljakovin ฤrni fiลพol ne vsebuje skoraj niฤ nasiฤenih maลกฤob. Raziskave kaลพejo, da vsebuje lupina ฤrnega fiลพola viลกje stopnje antioksidanta flavonoida kot druge vrste fiลพola.

Brstiฤni ohrovt

Uลพivanje brstiฤnega ohrovta vam bo pomagalo pri sooฤanju s prehladnimi obolenji. Bogat je z vlakninami, vsebuje pa tudi veliko indolov, duลกikovih spojin, ki zmanjลกujejo nevarnost za nastanek nekaterih vrst raka, kot je rak dojk in maternice.

Bogat je tudi z vitaminom C, ki nas pred prehladom ne zaลกฤiti povsem, lahko pa ublaลพi njegove simptome. Bogat je s folno kislino, vsebuje pa tudi vitamine iz skupine B (niacin-B3, B6) in betakarotenov, ki jih telo spremeni v vitamin A. Nekoliko grenek okus mnoge odvraฤa, a ฤe ga popraลพimo na olivnem olju, bo dobil slajลกi okus.

Buฤe

ฤŒe vam primanjkuje vitamina A, ki je zelo pomemben za vid, bo buฤna juha prava jed za vas. Buฤe vsebujejo tudi antioksidanta beta karoten in likopen, ki naj bi prepreฤevala ลกirjenje raka dojk.

Poleg tega, da imajo nekaj kalcija in vitamina C, vsebuje veฤina vrst buฤ tudi veliko kalija. Hrana, ki je bogata s kalijem, zmanjลกuje verjetnost razvoja bolezni srca in zmanjลกa tveganje za moลพgansko kap. Dobre so v kombinaciji s ฤesnom, poprom, pa tudi orientalskimi zaฤimbami in kurkumo.

ฤŒili

Poleg ฤrnega popra daje ฤili azijskim jedem aromo in pekoฤ okus. Zmanjลกeval naj bi tveganje za bolezni, kot so arterioskleroza, krฤne ลพile in tromboza. Zaradi izloฤanja endorfina ฤili povzroฤa obฤutke veselja.

Kako pekoฤ je ฤili, nam lahko pove podatek, da pri nekaterih vrstah ลพe en gram ฤilja v 10.000 litrih vode povzroฤi pekoฤ okus vode. ฤŒeprav si azijske kuhinje ne moremo predstavljati brez ฤilija, pa ฤili izhaja iz Mehike.

Avokado

Obstajajo naฤini, kako uลพivati ta mastni sadeลพ tudi, ko je hladno. V peฤici peฤen avokado je recimo ลกe bolj kremast. Pripravite ga lahko tako, da ga sesekljate na koลกฤke in poloลพite na drugo zelenjavo.

Pripravimo ga tudi tako, da ga razpolovimo in odstranimo sredico. Polovici avokada namaลพemo z oljem ter zaฤinimo s ฤesnom. Poloลพimo ga na ลพar in ga peฤemo pribliลพno osem minut. ฤŒe bi radi ลกe bolj zaฤinjeno jed, lahko uporabite tudi ฤili. Iz avokada lahko pripravite tudi toplo juho.

Oreh

Oreh je dober v katerem koli letnem ฤasu, ลกe posebej primeren pa je za sladice v jeseni in pozimi. Medtem, ko je veฤina oreลกฤkov bogata predvsem z mononenasiฤenimi maลกฤobnimi kislinami, vsebujejo orehi predvsem polinenasiฤene maลกฤobne kisline, od tega preteลพno linolno in alfa-linolensko kislino.

Mnoge ลกtudije so pokazale, da pogosto uลพivanje orehov ne prispeva k pridobivanjem telesne mase. Poleg maลกฤob vsebujejo orehova jedrca precej vlaknin, rastlinskih sterolov, polifenolnih spojin, ki delujejo kot antioksidant. Imajo zelo ugodno prehransko sestavo, celo bolj kot nekateri eksotiฤni oreลกki. Raziskave so pokazale, da ima uลพivanje oreha ugoden uฤinek na krvni tlak.

Jabolka

Tudi jabolka so odliฤna za jesenske in zimske slaลกฤice. Vsebuje topne in netopne vlaknine, ene upoฤasnjujejo prebavo, druge pa pomagajo, da se hrana laลพje premika skozi naลก prebavni sistem.

Uลพivajte jih skupaj z olupkom, ki vsebujejo veฤ vlaknin, vendar le, ฤe so bioloลกko pridelana. Poleg vlaknin vsebujejo veliko vode, zato boste z njimi ohranjali hidratacijo telesa.

Sladki krompir

Podobno kot buฤa, vsebuje sladki krompir veliko vitamina A. Poleg tega vsebuje veliko vitamina C, kalcija, kalija in malo ลพeleza. ฤŒe ga boste sami pripravili z malo maลกฤobami, se vam ni potrebno bati njegove kaloriฤne vrednosti.

Skodelica sladkega krompirja vsebuje kar 65 odstotkov dnevne priporoฤene koliฤine vitamina C, vsebuje vitamin E, ki dobro deluje na srce in oลพilje, je dober vir kalcija, kalija, folne kisline in betakarotena. Zelo koristen je tudi za koลพo, saj zaradi visoke vsebnosti betakarotena zavira proces staranja.

Ingverjev ฤaj

ฤŒe razmiลกljate o skodelici ฤaja, poskusite z ingverjem. Ingver vsebuje termogeniฤne lastnosti, ki bodo ogrele vaลกe telo. Dobro vpliva tudi na presnovo in spodbuja krvni obtok.

Ingverjev ฤaj pripravite tako, da nareลพete pribliลพno pol centimetra debele rezine ingverjeve korenine, ki ste jo pred tem dobro umili s krtaฤko ali olupili. Ingverjeve rezine kuhajte pribliลพno 10 do 15 minut, nato pa ฤaj rahlo osladkajte z medom ali javorjevim sirupom in mu dodajte malo limone. Kot zaฤimba v ฤaju lahko zmanjลกa boleฤine v miลกicah zaradi visoko-intenzivne vadbe.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E