Gurmanska bučna juha

    Buča je sladkastega okusa, zato potrebuje dodatek grenkega in kislega, da bi do izraza prišla vsa njena odličnost. Je prava zakladnica vitaminov in zato živilo, ki sodi na naše zimske jedilnike.

    Bučna juha

    Čas priprave: 30 min

    Posebni pripomočki

    • palični ali stoječi kuhinjski mešalnik

    Sestavine za 4 osebe:

    • 1 velika čebula
    • približno 800–1000 g buče
    • 1 jušna žlica oljčnega olja
    • 1 strok česna, drobno nasekljan
    • vroča zelenjavna jušna osnova ali voda
    • nekaj vejic timijana
    • sol
    • kajenski poper

    Za dekoracijo:

    • 1 bučka
    • 1 mala pest rukole
    • 1 čajna žlička oljčnega olja
    • sol in sveže mleti poper
    • balzamični kis

    Priprava:

    1. Olupljeno čebulo drobno narežemo.
    2. Bučo olupimo, ji odstranimo semena in nitke, na katerih so pritrjena semena, jo dobro operemo in narežemo na kocke.
    3. V globoki posodi segrejemo olje, na njem na hitro prepražimo čebulo in nato še bučo.
    4. Začinimo s česnom in mešamo, da česen nežno zadiši.
    5. Zalijemo z vročo tekočino tako, da prekrijemo kose buče. S tekočino ne pretiravamo, da bo juha lepo gosta.
    6. Dodamo timijan in kuhamo na zmernem ognju 15 minut oziroma toliko, da se buča zmehča.
    7. Posolimo, dodamo kajenski poper, premešamo in odstavimo z ognja. Iz juhe odstranimo timijanove vejice.
    8. Za dekoracijo bučko razrežemo na male kockice, rukolo pa drobno nasekljamo.
    9. V ponvi segrejemo oljčno olje, na njem na hitro opražimo bučkine kockice. Posolimo, popopramo in dodamo rukolo.
    10. Juho gladko zmeljemo s paličnim ali drugim mešalnikom jo nadevamo na krožnike in na sredino vsakega krožnika stresemo žlico bučk z rukolo. Dodamo še kapljico balzamičnega kisa.
    Povejte svoje mnenje - kometirajte

    1 komentar

    Comments are closed.