Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaKlopi - pomembna je dobra zaščita

Klopi – pomembna je dobra zaščita

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ga ni Slovenca, ki se ne bi kdaj v življenju srečal s klopom, s tem malim nadležnežem, ki nam sesa kri. V zadnjih letih  je slišati tudi vse več o zelo nevarnih boleznih, kot sta recimo lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, ki ju te živali prenašajo, tako se jih ljudje vedno bolj bojimo. Preden se odpravimo v gozd se primerno zaščitimo, po vrnitvi domov pa natančno preglejmo telesa in marsikakšna skrb nam bo prihranjena.

- Oglas -

klop

Borelioza in meningoencefalitis

Klopi so najbolj aktivni v zmerno toplih in vlažnih mesecih, potem zanje postane prevroče in presuho, aktivni so le tisti del dneva, ko se ozračje nekoliko shladi. V Sloveniji so prenašalci predvsem dveh nevarnih bolezni, kot že rečeno – lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa. Zdravniki vsako leto opažajo več prijavljenih primerov borelioze, a je mogoče, da zaradi doslednejšega prijavljanja in boljše ozaveščenosti.  Je pa število obolelih za eno ali drugo boleznijo odvisno tudi od vremenskih razmer.

Pred odhodom v gozd in doma

Vsem, ki delajo v gozdovih, se veliko zadržujejo v naravi ali imajo klopa pogosto, zdravniki svetujejo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitistu. Medtem ko cepiva za lymsko boreliozo še nimamo. Klope bomo prej opazili, če se bomo pred odhodom v gozd oblekli v svetla oblačila iz gladkega materiala, ki jim bo otežil oprijemanje. Izberimo raje oblačila z dolgimi rokavi, dolge hlače, zaprte čevlje in nataknimo nogavice. Za nezaščitene dele telesa uporabimo repelente (lahko uporabite naravne repelente), a se zaščita zmanjša, če je zelo vroče, se zelo znojimo ali če močno piha veter. Ker se klopi zadržujejo pretežno v podrasti, je dobro, da se držimo uhojenih poti in  tudi med hojo se vsake toliko poglejmo hlače. Po prihodu domov temeljito preglejmo telo, stuširajmo in prečešimo lase. Klopi namreč lahko porabijo kar nekaj časa, preden najdejo mesto prisesa. Oblačila, ki smo jih imeli na sebi v gozdu je najbolje kar takoj oprati. Če klopa opazimo na telesu, ga je seveda treba čim prej odstraniti. Mesto vboda razkužimo in ga še nekaj dni opazujmo. Če se začne po približno desetih dneh pojavljati rdeč madež, je to znak, da smo okuženi in moramo čim prej poiskati zdravniško pomoč. Zdravljenje borelioze z antibiotiki je v zgodnji fazi bolezni namreč najbolj uspešno.

Preberite si tudi, kakšni so znaki bolezni klopov >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×