Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKlopi - pomembna je dobra zaščita

Klopi – pomembna je dobra zaščita

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ga ni Slovenca, ki se ne bi kdaj v življenju srečal s klopom, s tem malim nadležnežem, ki nam sesa kri. V zadnjih letih  je slišati tudi vse več o zelo nevarnih boleznih, kot sta recimo lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, ki ju te živali prenašajo, tako se jih ljudje vedno bolj bojimo. Preden se odpravimo v gozd se primerno zaščitimo, po vrnitvi domov pa natančno preglejmo telesa in marsikakšna skrb nam bo prihranjena.

- Oglas -

klop

Borelioza in meningoencefalitis

Klopi so najbolj aktivni v zmerno toplih in vlažnih mesecih, potem zanje postane prevroče in presuho, aktivni so le tisti del dneva, ko se ozračje nekoliko shladi. V Sloveniji so prenašalci predvsem dveh nevarnih bolezni, kot že rečeno – lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa. Zdravniki vsako leto opažajo več prijavljenih primerov borelioze, a je mogoče, da zaradi doslednejšega prijavljanja in boljše ozaveščenosti.  Je pa število obolelih za eno ali drugo boleznijo odvisno tudi od vremenskih razmer.

Pred odhodom v gozd in doma

Vsem, ki delajo v gozdovih, se veliko zadržujejo v naravi ali imajo klopa pogosto, zdravniki svetujejo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitistu. Medtem ko cepiva za lymsko boreliozo še nimamo. Klope bomo prej opazili, če se bomo pred odhodom v gozd oblekli v svetla oblačila iz gladkega materiala, ki jim bo otežil oprijemanje. Izberimo raje oblačila z dolgimi rokavi, dolge hlače, zaprte čevlje in nataknimo nogavice. Za nezaščitene dele telesa uporabimo repelente (lahko uporabite naravne repelente), a se zaščita zmanjša, če je zelo vroče, se zelo znojimo ali če močno piha veter. Ker se klopi zadržujejo pretežno v podrasti, je dobro, da se držimo uhojenih poti in  tudi med hojo se vsake toliko poglejmo hlače. Po prihodu domov temeljito preglejmo telo, stuširajmo in prečešimo lase. Klopi namreč lahko porabijo kar nekaj časa, preden najdejo mesto prisesa. Oblačila, ki smo jih imeli na sebi v gozdu je najbolje kar takoj oprati. Če klopa opazimo na telesu, ga je seveda treba čim prej odstraniti. Mesto vboda razkužimo in ga še nekaj dni opazujmo. Če se začne po približno desetih dneh pojavljati rdeč madež, je to znak, da smo okuženi in moramo čim prej poiskati zdravniško pomoč. Zdravljenje borelioze z antibiotiki je v zgodnji fazi bolezni namreč najbolj uspešno.

Preberite si tudi, kakšni so znaki bolezni klopov >>

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×