0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHitra hoja: že pol ure dnevno lahko spremeni ogromno!

Hitra hoja: že pol ure dnevno lahko spremeni ogromno!

MORDA VAS ZANIMA

Hitra hoja nam lahko pomaga do boljšega počutja in zdravja. Zdi se, da smo pozimi pri športni aktivnosti bolj ali manj omejeni na zaprte prostore. Z izjemo tistih dejavnosti, seveda, ki so neposredno povezane s snegom. Čeprav pozimi – še posebej takrat, ko zapade sneg – tudi mnogi zagrizeni tekači raje poiščejo drugačno vadbo, pa kljub temu obstaja odlična možnost za rekreacijo na prostem. V mislih imamo dobro staro hojo. Že počasni sprehodi so lahko zelo koristni, še več dobrega za zdravje in počutje pa lahko naredite, če izberete hitro hojo. Seveda lahko hitrost postopoma povečujete.

- Oglas -
Hitra hoja

Hoja se zdi marsikomu skorajda preveč osnovna oblika rekreacije, vendar ima v resnici ogromno pozitivnih učinkov. Že pol ure hoje dnevno lahko močno pripomore k boljšemu zdravju in počutju. Obenem pa je hoja manj obremenilna za sklepe kot na primer tek. Tako je dober začetek tudi za tiste, ki se morda spopadate s prekomerno telesno težo.

Zakaj začeti s hojo vsak dan?

  1. Proti tumorjem: hoja zmanjšuje možnost za tumorje. Tiste ženske, ki hodijo več, manjkrat zbolijo za tumorjem na dojki.
  2. Ohranja vas mlade: hoja podaljšuje življenje in ohranja mladostni videz. Kdor prehodi tri kilometre na dan, živi dlje, je pokazala najnovejša raziskava WHO – Svetovne organizacije za zdravje.
  3. Hujšanje: če želite izgubiti kakšen kilogram, zadostuje pol ure hoje na dan. Sem šteje tudi hoja po stopnicah namesto uporabe dvigala, sprehod z otrokom v vozičku, hoja v trgovino namesto z avtom ipd. S hojo si boste okrepili mišice predvsem na spodnjem predelu telesa.
  4. Preprečuje diabetes: hoja v povezavi s pravilno prehrano preprečuje in zdravi sladkorno bolezen tipa 2.
  5. Pospeši procese v možganih: hoja spodbuja ustvarjalnost in stabilizira razpoloženje
  6. Stimulacija imunskega sistema: hoja krepi zdravje, bolj ste odporni, imeli boste več energije
  7. Ščitnica: hoja je koristna za bolezni ščitnice, saj prebuja počasno in spodbuja njeno delovanje
  8. Krepi kosti: hoja pomaga pri preprečevanju osteoporoze!

Hitra hoja za še hitrejše izboljšanje razpoloženja

Ena največjih prednosti hoje je ta, da zanjo ne potrebujete dragih pripomočkov in posebnih priprav. Preprosto obujete se ter oblečete in že lahko začnete z vadbo – kjer koli in kadar koli. Hitra hoja je tudi idealna izbira, če potrebujete razbremenitev po napornem dnevu. Namesto da posegate po nezdravih prigrizkih ali celo po alkoholu, lahko zelo podoben rezultat dosežete že s polurnim sprehodom, seveda brez stranskih učinkov. Znano je, da gibanje povišuje raven hormonov sreče. Če boste med sprehodom ujeli še nekaj sončnih žarkov, pa bo to pomenilo še močnejši pozitiven vpliv na vaše razpoloženje.

Hoja

Za zdravo hujšanje nujno tudi gibanje

Verjetno ste že slišali, da moramo večino dela pri hujšanju opraviti v kuhinji. Čeprav je prehrana res izjemno pomembna, če želite izgubiti odvečne kilograme, pa to še ne pomeni, da lahko povsem zanemarite gibanje. Če ne sodite ravno med navdušence nad fitnesom in vodenimi vadbami, je lahko odlična izbira hoja. Gibanje bo pripomoglo k hitrejšemu delovanju vašega metabolizma. Malce intenzivnejša aerobna dejavnost, kamor sodi tudi hitra hoja, bo pomagala pri hitrejšem kurjenju maščob, zato bo hujšanje precej manj naporno.

- Oglas -

Hoja zniža tveganje za številne kronične bolezni

Morda najpomembnejši razlog, zaradi katerega je smiselno začeti s hitro hojo, pa je, da lahko že s pol ure dnevno močno znižate nevarnost za mnoge kronične bolezni. Hitra hoja pomaga pri zaščiti pred diabetesom, predvsem pa pred srčno-žilnimi boleznimi. Obstajajo tudi številne raziskave, ki to potrjujejo.

Boljša prekrvavitev in preprečevanje krčnih žil

Del telesa, na katerega bo imela hitra hoja najbolj neposreden vpliv, so seveda vaše noge. Med drugim lahko prav s hojo močno zmanjšate tveganje za krčne žile, tudi nasploh pa bo hoja pripomogla k boljši prekrvavitvi.

Hoja je tudi naravna spodbuda za vašo prebavo

Imate pogosto težave z zaprtjem? Ste morda preizkusili že številne naravne metode za izboljšanje prebave, vendar žal brez večjega uspeha? Obstaja velika verjetnost, da je tisto, česar manjka v vašem življenju, prav gibanje. (Hitra) hoja je tako izvrsten začetek. Poleg številnih drugih prednosti si lahko zagotovo obetate tudi precej boljšo prebavo.

.

NAJNOVEJŠE