0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHiperbarična kisikova terapija lahko močno olajša življenje s fibromialgijo

Hiperbarična kisikova terapija lahko močno olajša življenje s fibromialgijo

MORDA VAS ZANIMA

Fibromialgija se zdi na prvi pogled zelo skrivnostna bolezen, ki dolgo časa niti ni bila priznana kot resnična zdravstvena težava. Ljudje, ki so se soočali z nepojasnljivimi bolečinami v telesu in z drugimi neprijetnimi simptomi, značilnimi za fibromialgijo, so bili večkrat označeni kot namišljeni bolniki oziroma hipohondri. Na srečo je prišlo na tem področju do pomembnih premikov, vendar pa se kljub temu zdi, da smo še precej daleč od pravega zdravila. Seveda pa obstaja kar nekaj metod, ki lahko močno olajšajo življenje ljudem, ki se spopadajo s fibromialgijo – boleznijo, ki je še posebej razširjena med ženskami. Ena zelo obetavnih možnosti se zdijo terapije v t. i. hiperbaričnih kisikovih komorah …

- Oglas -
HBOT

Kaj natančno je hiperbarična kisikova terapija?

Omenjena terapija se izvaja v posebnih komorah, kjer je zračni tlak približno od dvakrat do trikrat večji od običajnega zračnega tlaka. Med izvajanjem terapije pacienti nosijo masko, prek katere poteka oskrba s 100-odstotnim kisikom. Čas trajanja posamezne seanse in število potrebnih ponovitev sta odvisna predvsem od osnovne težave, zaradi katere ste se odločili za terapijo.

Terapija v. hiperbaričnih kisikovih komorah pride sicer v poštev pri najrazličnejših zdravstvenih stanjih. Mednje med drugim sodijo embolija, težave s celjenjem ran, anemija in opekline. Raziskave pa kažejo, da je lahko hiperbarična kisikova terapija zelo učinkovita tudi pri fibromialgiji.

Klinično testiranje potrdilo pozitiven vpliv pri ljudeh s fibromialgijo

Izraelski znanstveniki so leta 2015 izvedli klinično testiranje vplivov hiperbarične kisikove terapije na paciente s fibromialgijo. Idejo, da bi bila lahko to učinkovita oblika lajšanja simptomov pri tej bolezni, so dobili zaradi dejstva, da se je terapija v preteklosti že izkazala za dobro izbiro za izboljšanje t. i. nevroplastičnosti možganov pri ljudeh, ki so utrpeli kap ali možgansko poškodbo.

- Oglas -

Klinično testiranje je vključevalo 60 posameznikov, starih od 21 do 67 let, ki so imeli diagnozo fibromialgija vsaj dve leti in ki so se spopadali z bolečini v mnogih delih telesa. Na koncu 31-mesečnega testiranja je bilo v raziskavo vključenih še 48 pacientov. V primerjavi s kontrolno skupino je bilo mogoče pri tistih, pri katerih se je izvajala hiperbarična kisikova terapija, že po dveh mesecih zaznati občutno zmanjšanje bolečine. Mnogi izmed njih so lahko kasneje celo povsem opustili protibolečinska zdravila.

Upoštevati je treba tudi določena tveganja, povezana s hiperbarično kisikovo terapijo

Sliši se torej zelo obetavno, vendar pa prinaša hiperbarična kisikova terapija tudi določene nevarnosti. Pritisk lahko na primer poškoduje sluh, zobe, sinuse ali pljuča. Poleg tega pa se lahko pojavijo komplikacije pri srčnih bolnikih in diabetikih. Potencialne koristi in tveganja je torej smiselno preučiti ob vsakem konkretnem primeru posebej.

.

NAJNOVEJŠE