Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Zdravje & prehranaTest ravnotežja, ki lahko predvidi, kako dolgo boste živeli!

Test ravnotežja, ki lahko predvidi, kako dolgo boste živeli!

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste se že kdaj lotili reševanja testa, ki naj bi napovedal datum vaše smrti. Tovrstne teste je seveda treba jemati s precej rezerve, vendar pa po drugi strani to še ne pomeni, da takšne test ni koristen, saj vam lahko tudi pokaže, v kakšni trenutni kondiciji ste. Takšni temeljijo predvsem na vašem trenutnem zdravstvenem stanju, ki se lahko ugotavlja z različnimi metodami. Ena izmed njih je zelo preprost test, ki ga je izumil brazilski zdravnik Claudio Gil Araujo.  

Test ravnotežja

Navodila za izvedbo testa in za točkovanje

- Oglas -

Ideja, ki je bila v ozadju razvoja tega testa, je, da bodo pacienti precej bolj motivirani za spremembo nezdravih življenjskih navad, če bodo imeli natančnejšo oceno pričakovane življenjske dobe. Hkrati je dr. Araujo želel zasnovati test, ki bo hiter, preprost in ki ne bo zahteval dodatnih pripomočkov.

Kako se lahko torej testiramo? Stojte pokončno, ne da bi se naslanjali na steno ali kateri koli drug predmet. Nato poskušajte počasi sesti »po turško«, ne da bi si pri lovljenju ravnotežja kakor koli pomagali z rokami. Zdaj poskušajte še vstati brez pomoči rok.

Postopek si oglejte v spodnjem videu:

Maksimalno število točk, ki jih lahko dosežete, je 10. Če vam je uspelo sesti, dobite 5 točk. Če vam je uspelo tudi vstati, dobite dodatnih 5 točk. A pozor, točke se tudi odštevajo! Vsakič, ko ste si morali med izvajanjem tega testa pomagati z rokami (ali na primer s kolenom), da ste ulovili ravnotežje, je treba odšteti 1 točko. Po ½ točke pa morate odšteti vsakič, ko vas začne med testom malce zanašati oziroma ko izgubite občutek trdnosti/stabilnosti v nogah. Zdaj pa hitro preverite, kaj pomeni število točk, ki ste jih dosegli …

Na podlagi zbranih točk se ocenjuje verjetnost za smrt v prihodnjih šestih letih

Test kako dolgo boste živeli
- Oglas -

Dr. Araujo je opisani test ravnotežja in moči preizkusil na več kot 2000 pacientih, starih od 51 do 80 let. Ugotovil je, da obstaja pri tistih, ki dosežejo manj kot 8 točk, kar dvakrat večja verjetnost, da umrejo v naslednjih šestih letih, kot pri tistih, ki so dosegli 8 točk ali več. Verjetnost za smrt v naslednjih šestih letih pa je bila celo petkrat večja pri posameznikih, ki so dosegli 3 točke ali manj.

Opozoriti je sicer treba, da so rezultati relevantni predvsem za populacijo, starejšo od 50 let, saj dr. Araujo ni testiral mlajših pacientov. Vendar pa je lahko v primeru, da ste mlajši od 50 let, vendar imate kljub temu precej težav s tem testom, to vsekakor dober opozorilni znak, da je čas, da spremenite svoje navade.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×