Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaTest ravnotežja, ki lahko predvidi, kako dolgo boste živeli!

Test ravnotežja, ki lahko predvidi, kako dolgo boste živeli!

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje ste se že kdaj lotili reševanja testa, ki naj bi napovedal datum vaše smrti. Tovrstne teste je seveda treba jemati s precej rezerve, vendar pa po drugi strani to še ne pomeni, da takšne test ni koristen, saj vam lahko tudi pokaže, v kakšni trenutni kondiciji ste. Takšni temeljijo predvsem na vašem trenutnem zdravstvenem stanju, ki se lahko ugotavlja z različnimi metodami. Ena izmed njih je zelo preprost test, ki ga je izumil brazilski zdravnik Claudio Gil Araujo.  

Test ravnotežja

Navodila za izvedbo testa in za točkovanje

- Oglas -

Ideja, ki je bila v ozadju razvoja tega testa, je, da bodo pacienti precej bolj motivirani za spremembo nezdravih življenjskih navad, če bodo imeli natančnejšo oceno pričakovane življenjske dobe. Hkrati je dr. Araujo želel zasnovati test, ki bo hiter, preprost in ki ne bo zahteval dodatnih pripomočkov.

Kako se lahko torej testiramo? Stojte pokončno, ne da bi se naslanjali na steno ali kateri koli drug predmet. Nato poskušajte počasi sesti »po turško«, ne da bi si pri lovljenju ravnotežja kakor koli pomagali z rokami. Zdaj poskušajte še vstati brez pomoči rok.

Postopek si oglejte v spodnjem videu:

Maksimalno število točk, ki jih lahko dosežete, je 10. Če vam je uspelo sesti, dobite 5 točk. Če vam je uspelo tudi vstati, dobite dodatnih 5 točk. A pozor, točke se tudi odštevajo! Vsakič, ko ste si morali med izvajanjem tega testa pomagati z rokami (ali na primer s kolenom), da ste ulovili ravnotežje, je treba odšteti 1 točko. Po ½ točke pa morate odšteti vsakič, ko vas začne med testom malce zanašati oziroma ko izgubite občutek trdnosti/stabilnosti v nogah. Zdaj pa hitro preverite, kaj pomeni število točk, ki ste jih dosegli …

Na podlagi zbranih točk se ocenjuje verjetnost za smrt v prihodnjih šestih letih

Test kako dolgo boste živeli
- Oglas -

Dr. Araujo je opisani test ravnotežja in moči preizkusil na več kot 2000 pacientih, starih od 51 do 80 let. Ugotovil je, da obstaja pri tistih, ki dosežejo manj kot 8 točk, kar dvakrat večja verjetnost, da umrejo v naslednjih šestih letih, kot pri tistih, ki so dosegli 8 točk ali več. Verjetnost za smrt v naslednjih šestih letih pa je bila celo petkrat večja pri posameznikih, ki so dosegli 3 točke ali manj.

Opozoriti je sicer treba, da so rezultati relevantni predvsem za populacijo, starejšo od 50 let, saj dr. Araujo ni testiral mlajših pacientov. Vendar pa je lahko v primeru, da ste mlajši od 50 let, vendar imate kljub temu precej težav s tem testom, to vsekakor dober opozorilni znak, da je čas, da spremenite svoje navade.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×