0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGripa v Sloveniji je dosegla vrhunec

Gripa v Sloveniji je dosegla vrhunec

MORDA VAS ZANIMA

Število akutnih okužb dihal že od lanskega septembra narašča, zdaj pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NUJZ) ugotovili, da je gripa svoj vrhunec pri nas že dosegla.

- Oglas -

Pričakujejo, da bo v prihodnjih tednih intenziteta obolevanja postopno upadla. Običajno sezona gripe namreč izzveni v nekaj tednih potem, ko doseže vrhunec, zato je cepljenje proti gripi še smiselno, pravijo pri NUJZ. Cepljenje sicer priporočajo starejšim od 65 let in bolnikom s kroničnimi boleznimi.

Gripa

Sicer pa je obolevnost v tej sezoni večja od preteklega leta. Število obiskov zaradi akutnih okužb dihal v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva je v prejšnjem tednu upadlo v vseh starostnih skupinah z izjemo starejših od 65 let. V zadnjem tednu so viruse influence dokazali v 34 odstotkih testiranih vzorcev, večinoma pa gre za virus influence A (91 odstotkov) in v devetih odstotkih virus influence B, kar je nekoliko več kot prejšnji teden. Gripo pa so povzročali tudi koronavirusi, rinovirusi in bokavirusi.

- Oglas -

Znaki gripe in ukrepanje

Pri prehladu in gripi gre za nalezljivi virusni obolenji zgornjih dihalni poti. Okužimo se lahko s kapljicami, ki jih bolnik s kihanjem in kašljanjem pošilja v zrak, pa tudi z neposrednim stikom z bolnikom in okuženimi predmeti. Za gripo so poleg zamašenega nosu, izcedka iz nosu, vnetega grla, kašljanja, kihanja in slabega počutja značilni še izrazite bolečine v mišicah in sklepih, povišana telesna temperatura in glavobol.

Gripo po navadi prebolimo v enem tednu, težave pa si lahko lajšamo z različnimi zdravili, ki so dostopna v lekarnah. Ob tem pijte tople napitke, vdihujte paro, počivajte in si večkrat na dan umijte roke. Ne pozabite na čiščenje nosu in prezračevanje prostorov.

gripa in preventiva
Pomembni so tudi preventivni ukrepi!

 

Če pa telesna temperatura preseže 39 stopinj Celzija ali traja več dni, če se bolezenski znaki v enem tednu ne izboljšajo in če se pojavijo še težave z dihanjem ter bolečine v ušesih, takrat pa le obiščite zdravnika. K zdravniku pa naj gredo tudi obolele nosečnice, majhni otroci in starejši ter bolniki s kroničnimi boleznimi pljuč in srca, svetujejo farmacevti.

- Oglas -

Preberite si tudi, ali se cepiti proti gripi ali ne tukaj.

.

NAJNOVEJŠE