Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaGripa v Sloveniji je dosegla vrhunec

Gripa v Sloveniji je dosegla vrhunec

MORDA VAS ZANIMA

Število akutnih okužb dihal že od lanskega septembra narašča, zdaj pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NUJZ) ugotovili, da je gripa svoj vrhunec pri nas že dosegla.

- Oglas -

Pričakujejo, da bo v prihodnjih tednih intenziteta obolevanja postopno upadla. Običajno sezona gripe namreč izzveni v nekaj tednih potem, ko doseže vrhunec, zato je cepljenje proti gripi še smiselno, pravijo pri NUJZ. Cepljenje sicer priporočajo starejšim od 65 let in bolnikom s kroničnimi boleznimi.

Gripa

Sicer pa je obolevnost v tej sezoni večja od preteklega leta. Število obiskov zaradi akutnih okužb dihal v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva je v prejšnjem tednu upadlo v vseh starostnih skupinah z izjemo starejših od 65 let. V zadnjem tednu so viruse influence dokazali v 34 odstotkih testiranih vzorcev, večinoma pa gre za virus influence A (91 odstotkov) in v devetih odstotkih virus influence B, kar je nekoliko več kot prejšnji teden. Gripo pa so povzročali tudi koronavirusi, rinovirusi in bokavirusi.

Znaki gripe in ukrepanje

Pri prehladu in gripi gre za nalezljivi virusni obolenji zgornjih dihalni poti. Okužimo se lahko s kapljicami, ki jih bolnik s kihanjem in kašljanjem pošilja v zrak, pa tudi z neposrednim stikom z bolnikom in okuženimi predmeti. Za gripo so poleg zamašenega nosu, izcedka iz nosu, vnetega grla, kašljanja, kihanja in slabega počutja značilni še izrazite bolečine v mišicah in sklepih, povišana telesna temperatura in glavobol.

- Oglas -

Gripo po navadi prebolimo v enem tednu, težave pa si lahko lajšamo z različnimi zdravili, ki so dostopna v lekarnah. Ob tem pijte tople napitke, vdihujte paro, počivajte in si večkrat na dan umijte roke. Ne pozabite na čiščenje nosu in prezračevanje prostorov.

gripa in preventiva
Pomembni so tudi preventivni ukrepi!

 

Če pa telesna temperatura preseže 39 stopinj Celzija ali traja več dni, če se bolezenski znaki v enem tednu ne izboljšajo in če se pojavijo še težave z dihanjem ter bolečine v ušesih, takrat pa le obiščite zdravnika. K zdravniku pa naj gredo tudi obolele nosečnice, majhni otroci in starejši ter bolniki s kroničnimi boleznimi pljuč in srca, svetujejo farmacevti.

Preberite si tudi, ali se cepiti proti gripi ali ne tukaj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×