fbpx
Domov Ekologija & okolje Globalno segrevanje se je po najnovejših ugotovitvah začelo že pred skoraj 200...

Globalno segrevanje se je po najnovejših ugotovitvah začelo že pred skoraj 200 leti

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Celine in oceani na severni polobli so se po zadnjih ugotovitvah znanstvenikov pričeli segrevati že z začetkom uporabe fosilnih goriv v industrijski dobi pred skoraj dvestotimi leti. Prvi znaki segrevanja in porasta toplogrednih plinov so se na območju tropskih oceanov in arktike pojavili že leta 1830, kar pomeni, da se je globalno segrevanje, kakršnega poznamo danes, pravzaprav začelo že pred več kot 180 leti.

Globalno segrevanje

Meritve temperatur potekajo šele od leta 1880 dalje

Raziskovalci v Avstraliji so našli dokaze za zgodnji pojav segrevanja, potem ko so preučili preko 500 let obširne podatke o drevesnih koncentričnih krogih, koralah in ledenih plošč, ki skupaj tvorijo naravni arhiv zgodovinskih temperatur in njihovega spreminjanja na Zemlji. Mnogo tega, kar o klimatskih spremembah vemo danes, temelji na natančnih meritvah temperatur od leta 1880 dalje, vendar pa so raziskovalci šele zdaj odkrili, kdaj in na kakšen način se je zloglasno segrevanje sploh začelo.

Končno je vidna celotna slika

»Mnogo je znanega o klimatskih spremembah, vsaj odkar imamo inštrumente, s katerimi lahko beležimo točne podatke,« je dejal Nerilie Abram, podnebni znanstvenik iz avstralske Nacionalne univerze,  »želeli smo odkriti, ali nam ti podatki kažejo celotno sliko.« Z obdelavo vseh znanih podatkov so znanstveniki ugotovili, da so temperature oceanov in zraka nad severno poloblo začele naraščati že pred natančnim beleženjem temperatur. Prišli so do zaključka, da se je vse skupaj začelo že okrog leta 1830. »Rast emisij toplogrednih plinov v 19. stoletju je v primerjavi s sedanjo izjemno majhna, vendar vseeno lahko govorimo o začetku pojava, ki je danes prerasel v enega največjih problemov sodobnega sveta,« je še dodal Abram.

Kaj lahko naredimo?

Za ustavitev globalnega segrevanje je potrebno zmanjšati porabo fosilnih goriv in izpuste ogljikovega dioksida v ozračje. Iskanje alternativnih virov energije, ki bi zmanjšali odvisnost od fosilnih goriv, poteka že dlje časa, vendar trenutno dostopni alternativni viri še ne dosegajo učinkovitosti obstoječih virov energije, poleg tega pa zaradi njihove visoke cene niso dostopni prebivalcem manj razvitih okolij. Dejstvo je tudi, da je množična živinoreja za skokovito porast toplogrednih plinov zaslužna bolj kot ves svetovni prevozni promet skupaj, zato nam v letih, ki prihajajo, ne bo preostalo drugega, kot da proizvodnjo mesa in mleka drastično zmanjšamo.

- Oglas -

Najnovejše

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.

5 nasvetov za več REM-spanja

REM-spanje naj bi bilo med drugim zelo pomembno za utrjevanje spominov. Pomanjkanje tega tipa spanja naj bi imelo tako zelo negativen vpliv na učenje oziroma pomnjenje.

Šolanje na daljavo zmanjšuje anksioznost med najstniki

Pouk oziroma šolanje na daljavo je nekaj, s čimer so se v zadnjih mesecih srečali številni šolarji po vsem svetu.

5 »čustvenih stanj« imunskega sistema

Močan imunski sistem bo letošnjo zimo še pomembnejši kot v preteklih letih. Prav zaradi pojava novega koronavirusa so začeli mnogi posvečati precej več pozornosti krepitvi imunskega sistema kot običajno.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×