Lepota & KozmetikaGlajenje gub s čebeljim strupom

Glajenje gub s čebeljim strupom

MORDA VAS ZANIMA

Ste že slišali za metodo glajenja gub, pri kateri se s pomočjo čebeljega strupa prelisiči kožo, da ta misli, da jo je pičila čebela? Telo ob čebeljem piku nemudoma pospeši cirkulacijo krvi na prizadetem območju, kjer se, da bi se vnetje čimprej zacelilo, začneta pospešeno tvoriti kolagen in elastin. Kreme z dodatkom čebeljega strupa so naravna alternativa botoksu – tako vsaj pravijo proizvajalci.

- Oglas -

Kozmetični preparati z dodatkom čebeljega strupa so v zadnjem času zelo popularni. Oglašujejo jih kot dolgo zadrževano skrivnost, ki je pomagala napeti kožo in odpraviti gube slavim hollywoodskim igralkam in ostalim zvezdnicam svetovnega kova. Kakšni so pravzaprav učinki čebeljega strupa in, ali njegovo pridobivanje pomeni, da v kozmetične namene umirajo čebele?

Čebelji strup gube

Ko koža misli, da jo je pičila čebela

Strokovno ime za čebelji strup je apitoksin. Gre za prozorno tekočino brez vonja, ki jo čebela injicira ob piku. Vsebuje več kot 20 poznanih komponent, med katerimi je najbolj znana beljakovina melitin, ki ima močne protivnetne, antibakterijske in protivirusne lastnosti. Ko kožo namažemo s kremo, ki vsebuje takšen strup, telo misli, da ga je pičila čebela. Kri začne na »prizadetem« območju hitreje cirkulirati, kar pospeši nastajanje kolagena, ki skrbi za čvrstost kože, in elastina, ki koži daje elastičnost. Po pričevanju uporabnic, ki so kožo namazale s kremo z majhnim dodatkom čebeljega strupa, naj bi bili učinki – zglajene gubice in bolj napeta koža – izjemno hitro vidni.

Ali pri pridobivanju strupa umirajo čebele?

Vemo, da čebela, ko piči in izbrizga strup, tudi umre. To se zgodi samo v primerih, ko piči človeka, saj se kaveljci, ki omogočajo, da se njeno želo zabode v tkivo žrtve, ob izvleku žela iz kože zataknejo. Čebela zato pri vlečenju žela izgubi tudi del zadka in kmalu zatem umre. Že slavni fizik Albert Einstein je izjavil, da bi ob izumrtju čebel, ki z opraševanjem človeku in živalim zagotavljajo hrano, človeštvo izginilo v pičlih nekaj letih. Ali za pridobivanje čebeljega strupa za kozmetične namene množično umirajo te nadvse pomembne živali? Odgovor je ne.

- Oglas -

V preteklosti je pridobivanje strupa čebel res povzročalo njihovo umiranje, a s pomočjo sodobnih, prijaznejših metod, se to več ne dogaja. Čebelji strup zbirajo s pomočjo posebnih krožnikov, ki prevajajo elektriko. Prevlečeni so s tkanino, na katero prileti čebela. V trenutku pristanka čebelo strese blag električni sunek, ki jo vznemiri ravno toliko, da piči, strup pa se nabere na površini krožnika. Ker je tkanina, v katero čebela piči, zelo tanka, se čebela ne poškoduje in lahko po piku odleti. Zbran strup obenem sprošča vonj, ki vabi še druge čebele k temu, da začnejo pikati. Strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo, zagotavljajo, da tovrstno stimuliranje čebel k pikom nanje nima negativnega vpliva. Nasprotno, take čebele naj bi pridelale celo več medu kot običajno.

Pri uporabi ne pretiravajte

Izdelke, ki vsebujejo čebelji strup, je treba uporabljati po navodilih proizvajalca. Naj vas hitro vidni učinki takšne kreme ali maske na zavedejo tako, da jo na obrazu pustite delovati dalj časa, kot je proizvajalec navedel na embalaži. V tem primeru bi vaša koža lahko res izgledala popikana od čebel. Strokovnjaki priporočajo zmernost in uporabo tovrstnih kozmetičnih izdelkov le dvakrat ali trikrat na teden. Izdelkov s čebeljim strupom, ki sicer niso nevarni, se morajo obvezno izogibati vsi, ki so alergični na pike čebel.

Iz čebeljega strupa tudi vrsta zdravil

Veda, ki se ukvarja z zdravljenjem s pomočjo čebeljih pridelkov, se imenuje apiterapija. Za zdravljenje se lahko uporablja med, cvetni prah, matični mleček, propolis, čebelji vosek in tudi čebelji strup. S čebeljimi piki so se zdravili že Stari Egipčani, Grki in Kitajci, ki so čebelji strup uporabljali predvsem za zdravljenje bolečin in vnetij. Pomagal naj bi tudi pri zdravljenju avtoimunskih bolezni. Kot so nedavno ugotovili znanstveniki, naj bi zdravil celo okužbo z virusom HIV, vendar bo za to potrebnih več raziskav. S čebeljim strupom zdravijo tudi preobčutljivost na čebelje pike. Med njegove koristi na zdravje, poleg analgetičnega in protivnetnega delovanja, sodijo še zniževanje krvnega tlaka in količine holesterola v krvi ter zvišanje splošne napetosti mišičnega tkiva in delovne sposobnosti organizma.

V organizem ga vnašajo na več načinov: s piki čebel, z injekcijami, v obliki mazila, s pomočjo masiranja s posebnimi kremami in mazili, z inhalacijami, akupunkturo, oralnim uživanjem, z elektro-galvanskimi aplikacijami … Zdravljenje s čebeljim strupom lahko zaradi nevarnosti alergije in anafilaktičnega šoka poteka le pod strogo zdravniško kontrolo.

NAJNOVEJŠE