0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliNekaj napotkov za nego psov

Nekaj napotkov za nego psov

MORDA VAS ZANIMA

Stari rek pravi, da je pes človekov najboljši prijatelj. Za ohranjanje njegovega zdravja pa ni pomembna le kvalitetna prehrana, redni sprehodi in igra, temveč tudi nega. Pod okrilje slednje sodi redna skrb za dlako, zobe, oči, ušesa in kremplje. Predstavljamo vam nekaj napotkov, kako poskrbeti za redno nego kosmatincev kar doma!

- Oglas -

Kužek

Nega dlake

Nega dlake je odvisna od potreb določene pasme, načeloma pa velja, da psi z daljšo dlako potrebujejo več nege kot psi s krajšo dlako. Kljub temu je pri vseh priporočljivo redno česanje in krtačenje, saj s tem odstranimo odmrlo dlako in poddlako ter omogočimo lažji dostop zraka do kože. Med krtačenjem si vedno vzemite nekaj časa in psa tudi temeljito preglejte, da nima kakšnih zunanjih zajedalcev, denimo klopov ali bolh, ali pa celo drugih poškodb.

Kužke po potrebi tudi kopamo, vendar s tem ne velja pretiravati. Kvalitetni pasji šamponi so sicer varni, toda s pretiranim kopanjem s pasje kože odstranjujemo maščobo, ki kožo varuje pred zunanjimi vplivi.

- Oglas -

Nega zob

O tem, kdaj je potrebno pričeti z zobno higieno, so mnenja strokovnjakov deljena. Večina jih kljub temu priporoča, da se s higieno prične v obdobju menjave mlečnih za stalne zobe. V tem obdobju z nego zob pričnemo tako, da psu masiramo dlesni. Masaža bo kužku nadležno in mnogokrat tudi bolečo menjavo zob bistveno olajšala.

Masažo postopno nadgradimo tako, da na prst nanesemo malo zobne kreme, namenjene negi pasjih zob. Po določenem obdobju postopek čiščenja ponovno nadgradimo s tem, da začnemo uporabljati pasjo krtačo. Te so na voljo v številnih oblikah, med drugim denimo v obliki naprstnika, ki si ga nadanemo na prst in z njim očistimo zobe. Krtačenje pasjih zob in dlesni je priporočljivo izvajati vsak dan, najmanj pa dvakrat na teden.

Nega oči

Pasje oči so zelo občutljiv organ, ki zahteva posebno nego. Tudi pri kužkih se, podobno kot pri ljudeh, oči solzijo, da ohranjajo očesno sluznico navlaženo. Včasih se solze strdijo in sprimejo z dlako v okolici oči. Takrat jih je potrebno nežno in previdno očistiti, najbolje z navlaženim kosom čiste bombažne vate. Z rednim čiščenjem namreč prepečujemo kraste na robovih vek in madeže okrog oči, ki lahko privedejo do draženja in infekcij.

Nega ušes

Vnetja ušes so ena izmed najbolj pogostih pasjih težav. Kužki si ušes namreč sami ne morejo očistiti, če pa začutijo, da je z njimi nekaj narobe, pa se na težavo nagonsko odzovejo z močnim praskanjem in tako uhelj in zunanji sluhovod še dodatno poškodujejo.

- Oglas -

Tudi čiščenje ušes naj bo del tedenske negovalne rutine pri vašem psu. Podobno kot oči lahko tudi ušesa očistite z navlaženim koščkom čiste bombažne vate, pri čiščenju pa bodite še posebej natančni in nežni. Če med čiščenjem zaznate neprijeten vonj iz ušes, je to lahko znak vnetega sluhovoda. V tem primeru ne odlašajte in nemudoma poiščite veterinarsko pomoč.

Preberite si tudi, kakšen vpliv ima ima kosmati družinski član na novorojenčka.

.

NAJNOVEJŠE