ŽivaliVpliv psa in mačke na novorojenčka

Vpliv psa in mačke na novorojenčka

MORDA VAS ZANIMA

Velikokrat slišimo, da morajo starši, ki pričakujejo otroka, oddati stran vse živali. Ponekod slišimo, da je največja grožnja mačka, ponekod so zelo nevarni psi. V resnici pa imajo tako psi kot mačke na novorojenčka in kasneje na otroka, številne pozitivne učinke, kažejo raziskave.

- Oglas -

Novorojenčki in kasneje doječki, ki so ves čas v stiku s psom, so bolj zdravi, kaže raziskava Ameriške akademije za pediatrijo. Ti otroci imajo občutno manj možnosti za obolenja spodnjih dihal, kot tisti otroci, ki nimajo stika s psom. Poleg tega so ti otroci tudi manj dovzetni za razna vnetja, denimo za vnetje ušes. Če so ti otroci, ki so bili veliko v stiku s psom zboleli, so veliko prej okrevali, kot ostali otroci. Tudi zdravljenje z antibotikih je bilo pri teh otrocih potrebno manj časa. Najboljši vpliv na otrokovo zdravje imajo psi, ki so veliko v stiku z dojenčkom oziroma tisti psi, ki živijo v notranjosti dojenčkovega domovanja. Bolj zdravi so bili tudi tisti dojenčki, ki so imeli pogoste a občasne stike s psom … denimo s psom, ki ga imajo lastniki zunaj, ali s psom njihove babice, znancev, … Raziskava je torej pokazala, da imajo doječnki, ki so veliko v stiku s kužki, bolje okrepljen imunski sistem. Zato redkeje zbolijo, če pa že zbolijo, prej ozdravijo.

Otroci in hišni ljubljenčki

Ista raziskava je dokazala, da je imunski sistem bolje okrepljen tudi pri dojenčkih, ki so veliko v stiku z mačkami. Sicer mačke nimajo tako močnega pozitivnega vpliva kot psi. So pa tudi mačke vplivale na dojenčke, da so redkeje zboleli in bolezen prej preboleli. Raziskava avstralskih znanstvenikov je sicer dokazala, da imajo živali velik pozitiven vpliv na zdravje ljudi tudi v odraslih letih. Ljudje s psom ali mačko po njihovih ugotovitvah veliko manj obiskujejo zdravike, kot ljudje, ki nimajo živali.

Otroci in živali

Poleg tega imajo tako psi kot mačke pozitiven vpliv tudi na razvoj otroka. Živali lahko otroku pokažejo neizmerno predanost in ljubezen, ki ju otroci nujno potrebujejo. Poleg tega živali čutijo, kdaj je otrok prestrašen, kdaj ga kaj boli in podobno. Najbrž je že vsak v življenju opazil, da pes ali mačka znata potolažiti človeka, ali da maček leže na vnet mehur ali boleč trebuh. Pes in mačka bosta razvesljevala otroka, predvsem psi pa bodo poskrbeli, da bo otrok več gibal na svežem zraku. Tako se bo naužil tudi več sončnih žarkov, lažje bo dobil tudi prijatelje. Tudi starši otrok, ki imajo živali, so bolj umirjeni, bolj zdravi in bolj veseli. Poleg tega v družini, kjer so živali, prihaja do manj prepirov, oziroma so osebe v družini primorane k pogovoru.

- Oglas -

Pomembna je tudi skrb za žival, ki otroka uči odgovornosti in samostojnosti. Otroci, ki imajo doma žival, za katero skrbijo, se razvijejo v bolj odgovorne odrasle osebe. Poleg tega so ti otroci bolj samozavestni in veseli. Živali pomagajo otroku že s samo prisotnostjo. Otroci ji lahko zaupajo svoje težave, lahko ji berejo, jo češejo, … na otroke vse to deluje sproščujoče in zdravilno.

Nevarnosti pri dojenčkih in otrocih

Seveda pa previdnost ni odveč, tudi če starši svoji živali popolnoma zaupajo. Mačka rada leži na človeku, zato rada leže tudi na doječka. Dojenček pa se v prvih mesecih težko premika, zato ga lahko mačka nenamerno zaduši. Tako kot starejši otrok, sta lahko tudi pes in mačka ljubosumna, zato še pred rojstvom poskrbite, da ne bo neželenega vedenja. Živali privajajte že od malega na otroke, že od malega jim morate preprečiti vsakršno neželeno vedenje.

Ko se dojenček razvije v malčka, postane ponavadi v očeh mačke ali psa prava nadloga. Veliko je vlečenja za ušesa in rep, praskanja, brcanja in podobno. Čeprav ga imajo ponavadi mačke in psi radi, gre tudi njim kdaj na živce in se raje odmakneje. V tem primeru poskrbite, da se žival otroku lahko umakne in da ne bo stisnjena v kot. V tem primeru lahko v obrambi poškoduje otroka. Že od samega začetka naučite otroka, kaj lahko in česa ne sme. Pojasnite mu, da žival ni igrača in poskrbite, da z njo dela spoštljivo in lepo.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×