Katera živila so najboljša izbira za povečanje imunske odpornosti? Predstavljamo vam pet možnosti, po katerih lahko posežete in jih vpeljete v svojo vsakdanjo prehrano, ko čutite, da je vaša odpornost načeta in ste na robu tega, da zbolite. Poleg uravnotežene prehrane pa je za ohranjanje zdravja zelo pomembno tudi redno uživanje predvsem sezonske in lokalno pridelane hrane, svetujejo strokovnjaki.
Ingver
Zaradi njegovih zdravilnih lastnosti ga že stoletja uporabljajo za lajšanje različnih težav. Ingver je dobra pomoč pri različnih vnetjih, suhem grlu in bolečinah v trebuhu. Pripisujejo mu tudi protirakave lastnosti. Najhitreje se bo izkazal pri težavah, kot so: nelagodje in bolečine v želodcu, slabost, zgaga in napihnjenost. Korenino ingverja lahko uporabite pri kuhanju različnih jedi.
Česen
Česen velja za vir zdravja in imunske odpornosti. Uporabljajo ga v kulinariki povsod po svetu. Podobno kot za ingver, je bilo tudi za česen ugotovljeno, da zavira nastanek raka, predvsem črevesnega. Poleg naštetega je odlično protivirusno, protibakterijsko in protiglivično sredstvo.
Zeleni čaj
Tako kot česen in ingver se tudi zeleni čaj ponaša s protirakavami lastnostmi. Poleg tega pospešuje izgubo maščobe, izboljšuje zdravje srca in ožilja ter preprečuje diabetes.
Manukov med
Ta vrsta medu izvira iz Nove Zelandije, kjer ga pridobivajo iz medonosnega grma manuka. Ima izvrstne protibakterijske lastnosti – deluje celo proti zelo odpornim bakterijam, kot je MRSA. Ta čudodelni eliksir zdravja je dober tudi za celjenje ran, lahko pa pripomore tudi k zdravju srca in ožilja.
Kurkuma
Kurkumo najpogosteje uporabljajo v kulinariki Bližnjega vzhoda, v zahodnem svetu pa pridobiva na popularnosti ravno zaradi svojih zdravilnih lastnosti, kot je npr. uravnavanje krvnega sladkorja. Uporabljajo jo tudi za ohranjanje zdravja ustne votline in celo za zdravljenje depresije.
Preberite si tudi, kako si lahko sami naredite zdravilni med z ameriškim slamnikom, ki pomaga krepiti odpornost in je zelo zdrav.